Piczman Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 2 lipca 2010 Dom typu dworka, mały 110 m2, parterowy. Działka o wymiarach 20x40m. Przód to te właśnie 20 mb i mam pomysł jak to fajnie zrobić. Chciałbym kupić szalunki tekturowe do kolumn o długości 3m. Przeciąć na pół i uzyskać odcinki 150 cm. Średnica 25 cm ( tak myślę). Wylać i osadzić czapki prefabrykowane z kulą. Wszystko "dopieścić" estetycznie i pomalować na biało. Dom ma białe okna,drzwi, kolumny, podbitkę a dach czarny. Ciężko jest znaleźć zdjęcia takiego ogrodzenia w necie, co o tym myślicie ? Plusem jest koszt, 8 słupów za 500 zł Przęsła będą kute czarne, brama i furtka też. Co o tym myślicie, ładnie to będzie wyglądało ??? Link do komentarza
dodi Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 2 lipca 2010 Mi sie podoba, fajny pomysl, dopasowac do tego ogrod i bedzie pieknie. Fajny pomysl, baaardzo mi sie podoba. I czekam efekt koncowy, co by oko nacieszyc ;D Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 2 lipca 2010 Ja ci Piczman nie pomogę bo mam zrobiony murek słupki i fajną siatkę ogrodową. Nie mam pojęcia ani wizji jak twoje ogrodzonko będzie wyglądało ale chętnie będę śledził temat. Pozdrawiam Link do komentarza
Piczman Napisano 2 lipca 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 2 lipca 2010 Tu co nieco widać :http://img696.imageshack.us/f/zd36.jpg/http://img37.imageshack.us/f/zd19.jpg/Tylko te Lwy to przesada, Ja chcę kule Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 2 lipca 2010 Cytat Tu co nieco widać :http://img696.imageshack.us/f/zd36.jpg/http://img37.imageshack.us/f/zd19.jpg/Tylko te Lwy to przesada, Ja chcę kule No powiem ci że odpicowane to ogrodzenie ale czy do twojego nie wysokiego domu będzie to pasowało? Sam już nie wiem... Link do komentarza
daggulka Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 2 lipca 2010 podoba mi się .... nie bedzie nic zasłaniało, ani kolidowało bo przecież przęsła będą kute .... znaczy ażurowe , całość nie powinna stworzyć chyba "ciężkiego" efektu ... Link do komentarza
Piczman Napisano 2 lipca 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 2 lipca 2010 Moje będzie niższe, 150 cm słupy i przęsła chyba niższe.A może za dużo 150 cm ???Będzie skromniej na pewno.Chcę obsadzić boki i tył Tują Szmaragd i docinać na wysokości 3 m.Nie chce żeby mnie sąsiad widział jak się nago opalam W środku niski domek i przód z takich kolumn.Taka mam wizję całości Daga, efekt ciężkości by był jak bym dał podstawy i zakończenia typowe dla kolumn.U mnie będzie skromny daszek z kulą taką jak Coolibeer zapodał Link do komentarza
racer Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #9 Napisano 2 lipca 2010 te z fotek kojarzą mi się z pionkami w szachach. Jak kulki pomalujesz na czerwono, uzyskasz efekt gigantycznych lizaków. Apetycznie. Link do komentarza
Piczman Napisano 2 lipca 2010 Autor Udostępnij #10 Napisano 2 lipca 2010 Dzięki za opinię Prezesie Link do komentarza
PeZet Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #11 Napisano 2 lipca 2010 Piczman,proponowałbym obwąchać temat pod kątem dopasowania do domku: charakter ogrodzenia + podmurówka domu + komin w pierwszym wrażeniu tworzą całość. Jak to twórczo połączysz jakimś wspólnym mianownikiem - twórczo - to przejdzie. Takie kolumny z kulą kojarzą się z rezydencjami, tu więc trzeba ostrożnie z wysokością - za niskie zrobisz i może być kiepsko w proporcjach. Od strony praktycznej i kosztów pomysł jest rewelacja.Postaw na "kreację" i coś z tymi kulami i kolumnami pokombinuj, bo, kurczę, to za prosto kula z kolumną. Może jeszcze prościej. Sam nie wiem. Będę śledził temat, bo też się głowię. Może zamiast kuli - jakieś głowy? Maski? Link do komentarza
Piczman Napisano 7 lipca 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 7 lipca 2010 Generalnie to najbardziej podobają mi się takie :Problemem jest to że trudniej zrobić szalunek, płyty osb a od środka listewki ( na frezy) .Ale zastanawiam się nad tą opcją. Link do komentarza
racer Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #13 Napisano 10 lipca 2010 ładne, stonowane, nie wyglądają jak olbrzymie lizaki. Może być tak, że nie wylezą idealnie równe. Świerzą wylewkę będzie można jeszcze ciupagą naciąć jak beton gdzieś wypsi pod ciśnieniem i rozsadzi szalunek. Generalnie możesz mieć kłopoty z zachowaniem konsekwencji wymiarów na słupkach. Mieszanka betonowa 2,5 raza cięższa jest od wody i napiera na ścianki szalunku, "układa go", u know. Link do komentarza
dodi Napisano 12 lipca 2010 Udostępnij #14 Napisano 12 lipca 2010 Noooo znaczna roznica, miedzy pierwszymi zdjeciami a tymi. Te slupy sa rewelacyjne, sama lepszych bym nie wymyslila, jak recer pisze bez efektu lizaka. Super czekam na realizacje.Nie wiem co to jest osb i listewki na frezy, ale moj ojciec jest sztukatorem i takie cuda i cudenka robi(efekty pracy mozna ogladac na zamku krtolewski w wawie badz teatrze Narodowym- takze pewno jest calkiem niezly w tym). I jal pare rqzy sie przygladalam to on to robi tak: przygotowywuje sobie wyrzeźbione czesci, zawalewa formy chyba silikonem badz czyms plastycznym, i z gotowych form robi gipsowe badz betonowe czesci ukladanki. Pozniem do gowotej jakiejs podpory w tym wypadku bedzie slup pewnie jakis zazbrojony przymocowywuje ukladanke(nie wiem na co pewnie jakis kleij)ewentualne dziurki szparki uzupelnia tez jakims specyfikiem.Nie wiem czy sie przypada, moze. A czesc tych silikonowych tak to nazwijmy form mozna kupic gotowych, ale nie zawcze pasuja ksztaltem i rodzajem tych żłobinek. Link do komentarza
Barbossa Napisano 15 lipca 2010 Udostępnij #15 Napisano 15 lipca 2010 fajnie się Cię czyta dodi Piczman - nie chciałbym cię zniechęcać, ale wykonać szaluneczek pod takie ustrojstwo to niezła zabawano i sztuką jest zalać to betonempodejrzewam, że dekiel musiałbyś zrobić oddzielnie, główny badyl oddzielnieno i beton - nie bele co, coś w stylu betonu kontraktorowego, płynna masa zapewni lepsze wypełnieniebądź płynna zaprawa, ale dobór mieszanki i dodatków do niej to wyższa szkoła jazdy, konsultacje z magikami z wytwórni betonów z pewnością by coś daływ warunkach polowych może to nie wyjść Link do komentarza
racer Napisano 21 sierpnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 21 sierpnia 2010 zrobiłeś? Link do komentarza
NOTO Napisano 22 sierpnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 22 sierpnia 2010 Przy takiej konstrukcji wydaje się że konieczne byłoby wibrowanie elementu. Nie każdy ma dostęp do takiego urządzenia. Link do komentarza
racer Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 23 sierpnia 2010 Można ostukać wlewając stopniowo. Od niepamiętnych czasów istnieją wypożyczalnie sprzętu budowlanego. Link do komentarza
Piczman Napisano 23 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #19 Napisano 23 sierpnia 2010 Cytat zrobiłeś? Taa tylko inaczej, tymczasowo do póki czegoś nie wymyślę i kasy nie nazbieram ,,,Nie licząc bramy wyłożyłem całe 400 zł na całość A więc tymczasowo "lizaki" ,,, Link do komentarza
dodi Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 23 sierpnia 2010 te drewienka zostaja czy bede pozniej tak jak na obrazkach wyzej ogladanych. Mi tam sie podoba trawka, piekna zielona . A tak tez jest fajnie tak inaczej.A barbosa fajnie sie czyta bo wyrazy przekrecam z pospiechu i lenistwa.;D Ale faktycznie sama siebie nie moge rozczytać także zacznę pisać ładnie i poprawnie. Czy tak może być? Oj ciut obciachu i tak mnie nikt tu nie zna. Cichoo głupio mi. Link do komentarza
racer Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 23 sierpnia 2010 Dom się rozpadnie, a płot zostanie Link do komentarza
anerita Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 23 sierpnia 2010 Swoją drogą to domek śliczny Płot też niczego sobie Podobnież prowizorka jest najtrwalsza wiec może coś jest w tym co mówi racer Link do komentarza
NOTO Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 23 sierpnia 2010 Zamierzasz dołożyć automatyczne otwieranie ?Bo jeśli tak to ciężko będzie je ukryć. Dlaczego zdecydowałeś się na profil okrągły ? (domyślam się, że rura posłużyła za formę).Trudniej będzie położyć klinkier lub coś podobnego ...Mam już wizję docelowego wyglądu domu i płotu ? Link do komentarza
racer Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 23 sierpnia 2010 noto skąd ty żeś się urwał?! Cytat (domyślam się, że rura posłużyła za formę).Trudniej będzie położyć klinkier Link do komentarza
NOTO Napisano 23 sierpnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 23 sierpnia 2010 ??Możesz trochę jaśniej ? Link do komentarza
Piczman Napisano 24 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #26 Napisano 24 sierpnia 2010 Jaśniej to znaczy że słupy są ze stempli budowlanych a nie betonowe Wcześniejsze plany odstawiłem na kiedyś, ale jeśli juz bym coś wylewał monolitycznie to na pewno było by to otynkowane i w kolorze domu. A tak w ogóle to nie wiedziałem że tu jesteś, i to od 5 lat dodiBrama a drewniana też tymczasowo ,,, Link do komentarza
NOTO Napisano 25 sierpnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 25 sierpnia 2010 Jestem ... Na początku udzielałem się zbyt mocno - ale nie było chętnych do dyskusji Odczekałem chwilę i ... jest kilka fajnych osób z którymi chętnie podyskutuję i powymieniam się opiniami ... np. o ogrzeaaniu z buforem Co do słupów to nie zorientowałem się Dopiero na powiększeniu zobaczyłem. W pierwszym poście pisałeś o szalunkach tekturowych ....Moje zdanie jest takie że warto uzgodnić to z sąsiadem, sąsiadami i zrobić takie samo. Uliczka bardzo na tym zyskuje. Wiem że to jest ciężkie do realizacji ale warto spróbować.U nas robił to deweloper i naprawdę jest git. Link do komentarza
racer Napisano 25 sierpnia 2010 Udostępnij #28 Napisano 25 sierpnia 2010 Prawo stanowi, iż sąsiad połowę do płotu dołożyć powinien. Tylko kto sąsiadem od ulicy jest? Link do komentarza
Piczman Napisano 26 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #29 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat Moje zdanie jest takie że warto uzgodnić to z sąsiadem, sąsiadami i zrobić takie samo.Wiem że to jest ciężkie do realizacji ale warto spróbować. Sąsiedzi ?Ja to się modlę żebym kiedyś nie szedł pijany i nie natknął się na któregoś z nich.Jeszcze nie jestem karany A więc odpada racer sąsiadem od ulicy jest Urząd Gminy ,,, Link do komentarza
Mathir Napisano 2 września 2010 Udostępnij #30 Napisano 2 września 2010 Cytat Ja to się modlę żebym kiedyś nie szedł pijany i nie natknął się na któregoś z nich.Jeszcze nie jestem karany Kurczę! Ja z niektórymi mam podobnie Link do komentarza
racer Napisano 2 września 2010 Udostępnij #31 Napisano 2 września 2010 Cytat Kurczę! Ja z niektórymi mam podobnie To może jesteście swoimi sąsiadami??? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się