zaga27 Napisano 18 kwietnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 18 kwietnia 2010 WitamJestem jestem tu nowy i od razu proszę o poradę.Kupiłem dom w zabudowie szeregowej w stanie surowym i nie mam ścian dzielących od sąsiadów. (Trzeba postawić)Sąsiad powiedział, że nie ma zamiaru nic robić i nie będzie się dokładać. Czy jest jakiś paragraf na to aby zapłacił 50% za tą ściankę wspólną. Bo nie mam zamiaru stawiać mu za frajer.Pozdrawiam zaga27 Link do komentarza
mysza223 Napisano 18 kwietnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 18 kwietnia 2010 Tak poprostu tą ścianę powinien postawić ten kto budował dom - budowa nie skończona. Jeśli nie to opłata za to spada po równo. Link do komentarza
jętka Napisano 18 kwietnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 18 kwietnia 2010 Cytat WitamJestem jestem tu nowy i od razu proszę o poradę.Kupiłem dom w zabudowie szeregowej w stanie surowym i nie mam ścian dzielących od sąsiadów. (Trzeba postawić)Sąsiad powiedział, że nie ma zamiaru nic robić i nie będzie się dokładać. Czy jest jakiś paragraf na to aby zapłacił 50% za tą ściankę wspólną. Bo nie mam zamiaru stawiać mu za frajer.Pozdrawiam zaga27 Dziwi mnie ten stan surowy bez ścian. Rozumiem, że skoro jest to szeregówka to brakuje 2 ścian od strony 2 sąsiadów, chyba, że masz mieszkanie końcowe. W każdym razie dziwna sprawa. A czy sprawdzałeś czy ta ściana nie jest czasem ścianą konstrukcyjną - wszystkiego bym się spodziewała przy takim developerze.Ja bym przetrzymała sąsiada - w końcu w pewnym momencie i jemu będzie zależało Link do komentarza
zaga27 Napisano 18 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 18 kwietnia 2010 Gmina sprzedała zabudowę w stanie surowym otwartym dzieląc cały budynek na cztery domy (po 200mk) w zabudowie szeregowej bez ścian wewnątrz (docelowa budowa miała inny charakter). Obecnie "1" domek się wykańcza "2" i "4" ma jeden właściciel ja mam "3". Po rozmowie z właścicielem 2 i 4 domku poinformował mnie ze nie wiąże żadnych planów i inwestycji na najbliższe miesiące. Jeżeli chcę wykończyć sobie domek to muszę postawić ściany. W ten sposób postawię gościowi darmowe ścianki. Obie ścianki jak liczyłem to koszt 10-13 tyś dlaczego mam pokryć wszystko skoro to część wspólna? Czy jest jakieś prawo na takich?? Link do komentarza
Redakcja Napisano 20 kwietnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 20 kwietnia 2010 Jeśli sąsiad nie będzie chciał ponosić częściowych kosztów postawienia ścian, pozostaje jedynie złożenie wniosku do sądu. Link do komentarza
zaga27 Napisano 20 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 20 kwietnia 2010 A jeżeli w sądzie sąsiad powie, że postawi swoją ściankę na swojej części a ja mam sobie postawić swoją ściankę na swojej części. Czy tak może postąpić? A jak sprzeda on kolejnemu swoją część to jak to wyegzekwować aby powstała ta jego ścianka? Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 kwietnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 20 kwietnia 2010 To nie jest "zwykła" ścianka działowa.Można ją postawić tylko w takim miejscu (i to dokładnie) i z takich materiałów jakie przewiduje projekt budowlany i pozwolenie na budowę. Link do komentarza
zaga27 Napisano 22 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 22 kwietnia 2010 Projekt budowlany mówi o przeprowadzeniu ścianki po granicy czyli pół ściany moje pół sąsiada. Pozwolenie na budowę jest. Link do komentarza
Bopet Napisano 23 kwietnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 23 kwietnia 2010 Cytat Projekt budowlany mówi o przeprowadzeniu ścianki po granicy czyli pół ściany moje pół sąsiada. Pozwolenie na budowę jest. "Fajnego" masz sąsiada!!! Zastanów się dobrze, czy naprawdę chcesz tam mieszkać? Link do komentarza
zaga27 Napisano 9 maja 2010 Autor Udostępnij #10 Napisano 9 maja 2010 A może powinienem popatrzyć z innej strony. A może sama konstrukcja w tym przypadku zabudowy szeregowej wymusza na postawieniu ścian międzymieszkaniowych na środku granicy? Link do komentarza
animus Napisano 9 maja 2010 Udostępnij #11 Napisano 9 maja 2010 Cytat A może powinienem popatrzyć z innej strony. A może sama konstrukcja w tym przypadku zabudowy szeregowej wymusza na postawieniu ścian międzymieszkaniowych na środku granicy? Postaw ścianę 12 cm na swojej części domu + materiał wygłuszająco-ocieplający 5cm przyklej do ściany od strony sąsiada po co masz jeszcze potem się męczyć z hałasem i stratami z centralnego ogrzewania jak sąsiad będzie leciał w kulki . Link do komentarza
zaga27 Napisano 11 maja 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 11 maja 2010 WitamSprawa rozwiązała się w połowie. Jeżeli sąsiad nie wyraża chęci na dopłacenie do ściany to postępuje się tak:-geodeta wyznacza granicę w budynku-stawiam na swojej części sciankę-jeżeli sąsiad będzie się budował i nie postawi swojej ściany to wtedy żądam połowy od niego lub przed sądem a na to już są przepisy na moją korzyść. W taki sposób trzeba to załatwić jestem po rozmowie z Powiatowym Inspektorem Nadzoru Budowlanego.Ale będę jeszcze sąsiada namawiał na jedną ściankę zobaczymy. Link do komentarza
bobu62 Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #13 Napisano 11 maja 2010 Cytat "Fajnego" masz sąsiada!!! Zastanów się dobrze, czy naprawdę chcesz tam mieszkać? Swiete słowa! Ja wybudowałem ścianę sam. Sąsiad ani myslał się dołożyć. I tak zostało. Jak się później okazało to trafiłem na straszne bydło za ścianą. Wstawili pianino i córeczka uczyła się grac. Moje apele o wygłuszenie sciany pozostały bez echa. Coż po kilku latach sprzedaję ten dom i buduję wolnostojacy - mam dość. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się