Skocz do zawartości

Jaki styropian?

Mikołaj:)

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Zbieram się do zakupu styropianu pod wylewki i do ocieplenia stropu na nieużytkowym poddaszu. Co skład budowlany to inne opinie o jakości (zależny czym handlują) . Nie ukrywam, że cena jest również istotna. Mam również swojego faworyta, ale proszę o wypowiedzi.
Napisano
Ja pod wylewki używałem Swisspor. nie mam zastrzeżeń, ale też nie wiem na co zwracać uwagę przy styropianie. Moim zdaniem decydująca jest cena. A może jestem ignorantem w temacie styropianu.
Napisano
W przypadku styropianów podłogowych lambda to około 0,38 - 0,37 niezależnie od producenta. No chyba, że wybierzemy tzw "parking" ale wtedy cena rośnie dość drastycznie
Napisano
pod wylewki grafitowy Izoterm 0,33 icon_smile.gif cena 131/m3
  • 6 miesiące temu...
Napisano (edytowany)
dolaczam sie do watku, planuje ocieplanie scian zewnetrznych styropianem ale nie chce kupic chlamu. czytalem ze producenci nieraz oszukuja na styropianie i sprzedaja produkt duzo nizszej jakosci niz podane w opisie.
ktorych producentow polecacie? albo ktorych sie wystrzegac?

pozdrawiam
jm
Edytowano przez mikru_jaku (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

dolaczam sie do watku, planuje ocieplanie scian zewnetrznych styropianem ale nie chce kupic chlamu. czytalem ze producenci nieraz oszukuja na styropianie i sprzedaja produkt duzo nizszej jakosci niz podane w opisie.

pozdrawiam
jm

Rozwiń  

Ja kupowałem Paneltech , nie całosć na raz , a po trochu .Sezonowałem ( miałem akurat gdzie ) ponad półtora roku.
Później okazało się , że paczki z jednej 'partii ' miały krzywe płyty inne były proste.
Wnioskuję ,że nawet nie tyle producent co bardziej może fart icon_rolleyes.gif ...
Napisano
  Cytat

czytalem ze producenci nieraz oszukuja na styropianie i sprzedaja produkt duzo nizszej jakosci niz podane w opisie.

Rozwiń  

Ze styropianem trzeba uważać, bo jest wielu producentów którzy podają oszukane parametry,
sprzedają styropian najniższej jakości jako ten z górnej półki.. ściemniających producentów namierzył już instytut techniki budowlanej, wczoraj był na ten temat artykul na gazecie:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,24,11797027...waja_buble.html
Dodam od siebie, zebyś wystrzegał się towaru z nieznanego źródła, przecen i hipermarketów.
Wybieraj ten z certyfikatami RTQ, instytutów UE , Instytutu Techniki Budowlanej.
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
  Cytat

Ze styropianem trzeba uważać, bo jest wielu producentów którzy podają oszukane parametry,
sprzedają styropian najniższej jakości jako ten z górnej półki.. ściemniających producentów namierzył już instytut techniki budowlanej, wczoraj był na ten temat artykul na gazecie:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,24,11797027...waja_buble.html
Dodam od siebie, zebyś wystrzegał się towaru z nieznanego źródła, przecen i hipermarketów.
Wybieraj ten z certyfikatami RTQ, instytutów UE , Instytutu Techniki Budowlanej.

Rozwiń  

Dzieki za potrzebną informacje pod podanym linkiem icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...