dytka86 Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 11 marca 2010 Witam, mam pytanie odnośnie tego jak urząd skarbowy patrzy na wybudowany dom. Obecnie mama darowała mi działke, na której zamierzamy wybudować dom (z przyszłym mężem). Na chwilę obecną nie pracuję. Mój ojciec chce mi ten dom postawić, czyli to on będzie kładł koszty na "pierwsza" częśc budowy. Moje pytanie brzmi: czy w przyszłości urząd skarbowy może zapytać mnie skąd miałam pieniądze na budowę domu? Czy moge się wtedy ewentualnie tłumaczyć, że dom postawił mi ojciec. Czy moze lepiej, żeby przed rozpoczęciem budowy ojciec darował mi te pieniądze? Proszę o poradę.Pozdrawiam Link do komentarza
Meg58 Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 marca 2010 Cytat Witam, mam pytanie odnośnie tego jak urząd skarbowy patrzy na wybudowany dom. Obecnie mama darowała mi działke, na której zamierzamy wybudować dom (z przyszłym mężem). Na chwilę obecną nie pracuję. Mój ojciec chce mi ten dom postawić, czyli to on będzie kładł koszty na "pierwsza" częśc budowy. Moje pytanie brzmi: czy w przyszłości urząd skarbowy może zapytać mnie skąd miałam pieniądze na budowę domu? Czy moge się wtedy ewentualnie tłumaczyć, że dom postawił mi ojciec. Czy moze lepiej, żeby przed rozpoczęciem budowy ojciec darował mi te pieniądze? Proszę o poradę.Pozdrawiam oczywiście że może zapytać skąd miałaś pieniądze. Może Ci Tata podarować te pieniadze na budowę domu ale to musi się odbyć poprzez bank.Darowizny od osób blisko spokrewnionych sa zwolnione z opłat . Złożysz odpowiednią deklarację w urzędzie skarbowym Jeśli masz konto bankowe to niech tata przekaże Ci te pieniądze na twoje konto. Najlepiej i najtaniej jest jeśli macie konta osobiste w tym samym banku wówczas nie są pobierane opłaty za transfer http://www.pit.pl/jak_przekazac_majatek_bl...owizna_7316.php Link do komentarza
cyma2704 Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 11 marca 2010 Rodzice mogą również podarować materiały budowlane - warunkiem jest jednak zgłoszenie darowizny tak jak pieniędzy do US. Link do komentarza
Redakcja Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 12 marca 2010 Znacznie prościej będzie, gdy dom postawi ojciec, a później podaruje go córce. Niczego nie trzeba wtedy zgłaszać, gdyż wystarczy akt notarialny darowizny. Link do komentarza
dytka86 Napisano 12 marca 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 12 marca 2010 Cytat Znacznie prościej będzie, gdy dom postawi ojciec, a później podaruje go córce. Niczego nie trzeba wtedy zgłaszać, gdyż wystarczy akt notarialny darowizny. Ale czy w tym momencie jest to możliwe?Czyli, gdy działka jest juz notarialnie przepisana na mnie, a pozwolenia oraz warunki techniczne takze są wyrabiane na mnie? Czy teraz ojciec może stawiac dom na mojej dzialce bez zadnej przeszkody?A pozniej mi go po prostu darowac? Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 12 marca 2010 Rozważ umowę użyczenia działki ojcu z prawem prowadzenia prac budowlanych.Po wybudowaniu, ojciec dokona darowizny wybudowanego domu, na Twojej działce. Link do komentarza
Fredd Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 18 marca 2010 Cytat Rozważ umowę użyczenia działki ojcu z prawem prowadzenia prac budowlanych.Po wybudowaniu, ojciec dokona darowizny wybudowanego domu, na Twojej działce. Nie komplikuj sobie życia - niech ojciec darowuje Ci kolejne transze kaski na budowę (za pośrednictwem banku). Zgłaszaj je w terminie 6M do US. Acha niech w umowie darowizny (z podpisem poswiadczanym notarialnie dla pewności - 25 zł plus VAT to kosztuje) zaznacza, że dokonuje darowizny do Twojego majatku odrębnego - na sprawie o podział majątku po rozwodzie jak znalazł.... Link do komentarza
Mathir Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 19 marca 2010 O rany! Zawsze miałem awersję do skarbówki Link do komentarza
Konfi Napisano 23 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 23 marca 2010 Cytat O rany! Zawsze miałem awersję do skarbówki Pan się nie przejmuje... To wszyscy tak mają! Nawet urzędnicy skarbowi! Link do komentarza
Bopet Napisano 24 marca 2010 Udostępnij #10 Napisano 24 marca 2010 Kiedy słyszę słowa Urząd Skarbowy... Odbezpieczam pistolet! Link do komentarza
norbiwolow Napisano 25 marca 2010 Udostępnij #11 Napisano 25 marca 2010 Cytat Pan się nie przejmuje... To wszyscy tak mają! Nawet urzędnicy skarbowi! skąd ja to znam Pozdro dla pracowników US Link do komentarza
phans Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Rodzice mogą również podarować materiały budowlane - warunkiem jest jednak zgłoszenie darowizny tak jak pieniędzy do US. Kiedyś był limit na darowiznę w I linii pokrewieństwa (do wykorzystania w określonym czasie). Jeżeli się go przekroczyło płaciło się podatek więc radzę to zweryfikować. Link do komentarza
cyma2704 Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 2 kwietnia 2010 Cytat Kiedyś był limit na darowiznę w I linii pokrewieństwa (do wykorzystania w określonym czasie). Jeżeli się go przekroczyło płaciło się podatek więc radzę to zweryfikować. Rodzice dzieci to tzw. grupa 0.Jeśli się zgłosi w ciągu 6 miesięcy do US to można podarować nawet milion. Bez zgłoszenia ok.9200zł.Pozdrawiam Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 kwietnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 4 kwietnia 2010 niektórzy to mają fajnie:) Link do komentarza
Bopet Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat niektórzy to mają fajnie:) Cholera! Muszę pogadać z matką... Chetnie przyjąłbym jakiś milion, albo nawet dwa Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się