edwl Napisano 29 stycznia 2010 Udostępnij #1 Napisano 29 stycznia 2010 Co zrobić, gdy zamarznie woda w rurach wodociągowych? Można coś zrobić? Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #2 Napisano 2 lutego 2010 a więcej szczegółów ?? budynek ocieplony ?? wiesz gdzie mogło zamarznąć ? Link do komentarza
Super B Napisano 3 lutego 2010 Udostępnij #3 Napisano 3 lutego 2010 Z moich doświadczeń wynika, że najczęściej zamarza poza budynkiem> Chociażby pod wybetonowanym lub wykostkowanym podjazdem, alejką itp. Jak u ciebie edwl? Link do komentarza
Bopet Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #4 Napisano 4 lutego 2010 Wybacz, ale obawiam się, że najprościej będzie poczekać na rozmrożenie Link do komentarza
acia Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #5 Napisano 5 lutego 2010 U mnie też zamarzła, bo rura była za słabo ziemią przykryta (jeszcze nie wyrównaliśmy terenu) jakieś 0,5 m , ale jak mróz trochę puści to walniemy 1,2 m ziemi i więcej nie zamarznie Ja też czekam na odwilż i nie mam zamiaru kombinować. Link do komentarza
adamis Napisano 6 lutego 2010 Udostępnij #6 Napisano 6 lutego 2010 Dziwne to przemarzanie gruntu. Dzisiaj w Mysłowicach odkopywałem zasuwę wody i spodziewałem się kucia w zmarzlinie a tu po zdjęciu ok. 20cm śniegu natrafiłem na mięciutką, mokrą ziemię. Mrozy tam były ponad -20 a w ostatnie noce ciągle poniżej -7.A zasuwy szukałem bo zamarzł wodomierz i zawór w nie ogrzewanym ale solidnie ocieplonym nowym budynku.Zaczyna się robota. Link do komentarza
Bopet Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #7 Napisano 7 lutego 2010 Nadzieja na odwilż w najbliższych dniach jest dosyć nikła Link do komentarza
edwl Napisano 8 lutego 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 8 lutego 2010 No to klapa na całęj linii. Byle do wiosny Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 9 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 9 lutego 2010 tak najlepiej czekać do wiosny Link do komentarza
Bopet Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #10 Napisano 10 lutego 2010 Cytat tak najlepiej czekać do wiosny Ale życie w domu bez wody staje się koszmarem Link do komentarza
edwl Napisano 12 lutego 2010 Autor Udostępnij #11 Napisano 12 lutego 2010 Cytat Ale życie w domu bez wody staje się koszmarem Koszmarem? To "Piła 1, 2, 3, 4, 5, 6 ......100" w jednym Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 12 lutego 2010 Przepraszam, że moja strona, ale zajmuję się tym ponad 15 lat...http://www.nie-co.pl/index.php?i=3Swietnie na temacie zna się ekspert https://forum.budujemydom.pl/index.php?showuser=18734 Pan Leszek Wolanin - pozdrawiam. Link do komentarza
NOTO Napisano 13 lutego 2010 Udostępnij #13 Napisano 13 lutego 2010 A rura jest odkryta, jak głęboko zakopana ? kto jest właścicielem rury ? Ty czy gmina ? Link do komentarza
edwl Napisano 14 lutego 2010 Autor Udostępnij #14 Napisano 14 lutego 2010 Jak głęboko nie wiem. Wejście rury do budynku jest na głębokości około 1 m. Rura przed licznikiem, więc chyba zakład wodociągowy. Ale jak w ogóle zlokalizować miejsce lodowego korka? Link do komentarza
Meg58 Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #15 Napisano 14 lutego 2010 kilka lat temu jak u nas zamarzła rura z wodą poza budynkiem to mąż z kolegą rozmrażali ją spawarką elektryczną. Nie potrafie dokladnie powiedziec jak oni to robili . Mamy do wody rury metalowe - budynek stoi od 1989 r ( staruszek) Teraz przymierzamy sie do budowy Domu w Dziewannach. Link do komentarza
Konfi Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #16 Napisano 15 lutego 2010 Nie mam doświadczenia, ale zadanie wydaje mi się ultratrudne!!! I nie wiem, czy wykonalne Link do komentarza
acia Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 8 marca 2010 Moja też odmarzła i już nie zamarźnie bo tym razem ją dobrze przysypaliśmy i mróz jej nie straszny Link do komentarza
Jolka3 Napisano 13 listopada 2011 Udostępnij #18 Napisano 13 listopada 2011 Najlepiej mieć odpowiednio głęboko rury. A gdy woda już zamarznie to... zrobić można niewiele :( Kucie w zamarzniętej ziemi, ogrzewanie... a i tak w miejscu odkrywki rury zamarzają jeszcze szybciej :( Link do komentarza
Gość gawel Napisano 13 listopada 2011 Udostępnij #19 Napisano 13 listopada 2011 Cytat Co zrobić, gdy zamarznie woda w rurach wodociągowych? Można coś zrobić? Usiąść i płakać A powaznie to zależy w jakim etapie zimy sie to zdarzy bo jezeli ma się pecha i skuje to do wiosny trzyma Link do komentarza
KAROI Napisano 20 listopada 2011 Udostępnij #20 Napisano 20 listopada 2011 Cytat Usiąść i płakać A powaznie to zależy w jakim etapie zimy sie to zdarzy bo jezeli ma się pecha i skuje to do wiosny trzyma :( GROZA Link do komentarza
Gość gawel Napisano 20 listopada 2011 Udostępnij #21 Napisano 20 listopada 2011 To zależy gdzie ona zamarznie bo mało kto wie że to kwestia grubości ocieplenia ale jego ciąglości jest najważniejsza jeżeli jest jakiś zamarzający mały nawet odcinek rury to potem woda zamarza już środkiem rury i na prawdę trudno to odmrozić , wiem że sasiadce kiedyś zamarzła rurua z zimną woda główna która szła z garazu pod przedpokojem wiec zagotowała wodę we wszystkich garnkach jakie miała i ostawiła na grodze tej rury na podłodze i po jakimś czasie odpuściło ale powolutku Link do komentarza
KAROI Napisano 1 stycznia 2012 Udostępnij #22 Napisano 1 stycznia 2012 Cytat To zależy gdzie ona zamarznie bo mało kto wie że to kwestia grubości ocieplenia ale jego ciąglości jest najważniejsza jeżeli jest jakiś zamarzający mały nawet odcinek rury to potem woda zamarza już środkiem rury i na prawdę trudno to odmrozić , wiem że sasiadce kiedyś zamarzła rurua z zimną woda główna która szła z garazu pod przedpokojem wiec zagotowała wodę we wszystkich garnkach jakie miała i ostawiła na grodze tej rury na podłodze i po jakimś czasie odpuściło ale powolutku Takie przypadki puszczają podobno bardzo powolutku (ostatni0o usłyszałem kilka historii na ten temat - włos się podnosi). Trzeba mieć dużo samozaparcia, aby odmrozić skutecznie! Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 8 stycznia 2012 Udostępnij #23 Napisano 8 stycznia 2012 Cytat Takie przypadki puszczają podobno bardzo powolutku (ostatni0o usłyszałem kilka historii na ten temat - włos się podnosi). Trzeba mieć dużo samozaparcia, aby odmrozić skutecznie! Owinąć specjalnym przewodem grzejnym. PRZYKŁAD Pytanie - gdzie zamarzło? Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 15 stycznia 2012 Udostępnij #24 Napisano 15 stycznia 2012 Cytat Owinąć specjalnym przewodem grzejnym. PRZYKŁAD Ale pomysł bardzo fajny! Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 stycznia 2012 Udostępnij #25 Napisano 22 stycznia 2012 Cytat Ale pomysł bardzo fajny! Opcja nr2 - wydajemy krocie na ogrzewanie elektryczne i podnosimy temperaturę w pomieszczeniu. Podejrzewam, że przewód grzewczy wyjdzie taniej - o ile zlokalizujemy miejsce zamarznięcia wody. Link do komentarza
Humbak Napisano 29 stycznia 2012 Udostępnij #26 Napisano 29 stycznia 2012 Tylko, że woda może zamarznąć poza pomieszczeniem - gdzieś na doprowadzeniu. Obserwowałem takie problemy. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 25 stycznia 2013 Udostępnij #27 Napisano 25 stycznia 2013 Cytat Tylko, że woda może zamarznąć poza pomieszczeniem - gdzieś na doprowadzeniu. Obserwowałem takie problemy. Czyli nie w części naziemnej tylko w strefie przemarzania?????Tak czy inaczej - lokalizacja korka lodowego to wyzwanie- chyba przez opukiwanie rury, inaczej sobie tego nie wyobrażam. Link do komentarza
UlkaUlka Napisano 23 listopada 2017 Udostępnij #28 Napisano 23 listopada 2017 Jak zamarza woda w rurach pod ziemią to raczej niewiele można zrobić. Ewentualnie czekać, aż rozmarznie i później rozkopać, okryć otuliną itp. Chyba, że woda zmarznie w rurach na zewnątrz, wtedy można jeszcze coś kombinować z kablem grzewczym, najlepiej jakimś energooszczędnym termostatem, wtedy nie ciągnie za dużo prądu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się