zrenica Napisano 18 lipca 2011 Udostępnij #1 Napisano 18 lipca 2011 Dziś pierwszy dzień stawiania ścian. Fundamenty zostały zrobione już w maju, ale nie uważam ich za rozpoczęcie budowy :) [ława - szer. 80 cm., wysokość - ok. 70 cm ponad poziom działki.] Link do komentarza
zrenica Napisano 19 lipca 2011 Autor Udostępnij #2 Napisano 19 lipca 2011 Drugi dzień budowy: Jest wtorek, do piątku firma powinna uporać się z dachówką.===Nie zamieściłem jeszcze planu domu - uzupełniam zatem: Link do komentarza
tosia Napisano 20 lipca 2011 Udostępnij #3 Napisano 20 lipca 2011 no no, dom rośnie w imponującym tempie, czekamy na dalszy ciąg Link do komentarza
Gość gawel Napisano 20 lipca 2011 Udostępnij #4 Napisano 20 lipca 2011 Dom fajny i mam również w tej technologii, jedyne co budzi moją uzasadnioną wątpliwość to zmniejszenie garazu poprzez wcięcia względem domu nie robiłbym tego bo garaż i tak jest malutki podobnie jak i nie wydzielałbym pomieszczenia gospodarczego. Mam garaż po całości ok 25m2 na 1 auto i nie jest w cale za duży. Jedyne co w tej sytuacji bym zrobił to drzwi do tego pomieszczenia zrobił z boku a z tyłu przedłużył nieco daszek i byłaby fajna drewutnia . Ja tego niestety nie zrobiłem. Moment a gdzie ten dom ma przód a gdzie tył? Bo jakoś wychodzi tak że do garażu wjeżdza się od strony ogrodu a wejscie do domu jest obok gospodarczego. Czegoś takiego jeszcze nie widziałemO Boże a skąd taki nik?? dopiero zauważyłem Link do komentarza
zrenica Napisano 20 lipca 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 lipca 2011 (edytowany) Trzeci dzień stawiania ścian: Przód bez zmian, z tyłu - dach już ofoliowany.Przy okazji, po burzach mamy basen wokół domu :)Jeśli chodzi o garaż, chcieliśmy go w takie długości, jak teraz, ale równo ze ścianą domu, tak aby z tyłu powstało więcej miejsca na drewutnię. Niestety, ze względu na konstrukcję dachu domu, musieliśmy garaż umieścić po środku bocznej ściany - zmiany w konstrukcji były by zbyt skomplikowane i kosztowne. Pomieszczenie gospodarcze wydzieliliśmy dlatego, iż tam będzie nasza suszarnia i pralnia. Kotłownia oczywiście też, ale piec na gaz, z zamkniętą komorą spalania, nie będzie przeszkadzał w praniu i suszeniu ubrań. A dodatkowe drzwi wewnątrz oddzielą to pomieszczenie od garażu, w którym na pewno co jakiś czas coś będzie się kurzyć.Dom - owszem - ustawiony jest nieco dziwacznie, ale zmusiło nas do tego jego usytuowanie na działce względem stron świata. Dwa duże okna salonowe wychodzą na południe, zaś wejście do domu jest od północy. Nie chcieliśmy tracić południowo-zachodniego słońca, więc dom jest obrócony, tak że wejście jest od strony działki, a nie ulicy. Garaż natomiast pozostał tak, jak miał być, z wjazdem od ulicy. Tak na dobrą sprawę, wśród tysięcy przejrzanych projektów, przy założeniu usytuowania naszej działki tak jak jest, tylko ok. 10 (!) pasowałoby nam bez obracania domu (działka ma wymiary: 20m szerokości od ulicy i 38m długości).Pozdrawiam! Edytowano 29 lipca 2011 przez zrenica (zobacz historię edycji) Link do komentarza
tosia Napisano 20 lipca 2011 Udostępnij #6 Napisano 20 lipca 2011 Cytat Dom - owszem - ustawiony jest nieco dziwacznie, ale zmusiło nas do tego jego usytuowanie na działce względem stron świata. Dwa duże okna salonowe wychodzą na południe, zaś wejście do domu jest od północy. Nie chcieliśmy tracić południowo-zachodniego słońca, więc dom jest obrócony, tak że wejście jest od strony działki, a nie ulicy. Garaż natomiast pozostał tak, jak miał być, z wjazdem od ulicy. Tak na dobrą sprawę, wśród tysięcy przejrzanych projektów, przy założeniu usytuowania naszej działki tak jak jest, tylko ok. 10 (!) pasowałoby nam bez obracania domu (działka ma wymiary: 20m szerokości od ulicy i 38m długości). Rozwiń hmm, faktycznie trochę dziwnie, ciekawe jak ta wprowadzona zmiana będzie się sprawdzać w użytkowaniu Link do komentarza
daggulka Napisano 20 lipca 2011 Udostępnij #7 Napisano 20 lipca 2011 tempo błyskawiczne .... Link do komentarza
zrenica Napisano 21 lipca 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 21 lipca 2011 Zdjęcie z dnia czwartego - zadaszono garaż oraz położono zakończenia dachu: ==========... i znów troszkę retrospekcji.20 maja br. - zdjęto warstwę humusu pod wykop fundamentów.23 maja - wykopano i uzbrojono fundament: 24 maja - wylano ławy i położono pierwszą warstwę bloczków: 27 maja - wyżej...: 6 czerwca - skończone. Wyniesione zostały 70 cm ponad poziom działki. Beton na wierzchu wylano 3 dni przed rozpoczęciem stawiania ścian: Link do komentarza
daggulka Napisano 21 lipca 2011 Udostępnij #9 Napisano 21 lipca 2011 Cytat Zdjęcie z dnia czwartego - zadaszono garaż oraz położono zakończenia dachu: Rozwiń wykończenie dachu będziesz miał z blachy ? - albo tak widzę, albo mi się na oczy rzuciło .... szkoda by było - dach dachówką kryty , prosty jak budowa cepa , to można by ładnie dachówkami wykańczającymi wykończyć bo by ich niedużo zeszło .... chyba , że na blachę przyjdą... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 21 lipca 2011 Udostępnij #10 Napisano 21 lipca 2011 tempo w przypadku takich domów jest rewelacyjne - 3 miesiące pod klucz można zrobić...jak fundamenty są wcześniej przygotowane Link do komentarza
Draagon Napisano 21 lipca 2011 Udostępnij #11 Napisano 21 lipca 2011 Przy drodze na moje pole też budują kanadyjczyka - ale już chyba z 1,5 miesiąca - dom już ocieplony, pomalowany i okienka są.. hermax albo hermaks firma go buduje - banner wielki przed wejściem na budowę wisi Link do komentarza
daggulka Napisano 21 lipca 2011 Udostępnij #12 Napisano 21 lipca 2011 niedaleko mojego domu (widzę z okna , het w oddali) wybudowało sobie młode małżeństwo kanadyjczyka ... przyjeżdżam na działkę kiedyś , no widzę że kręcą sie tam jacyś ludzie , ale nic nie ma .... przyjeżdżam na drugi dzień - a tam dom stoi .... gały przecierałam , takie tempo mieli skubańce ... miałam okazję ostatnio z Nimi (znaczy sąsiadami) pogadać - nie żałują decyzji .... Link do komentarza
zrenica Napisano 21 lipca 2011 Autor Udostępnij #13 Napisano 21 lipca 2011 Dachówka będzie cementowa - dzisiaj została już przywieziona i mam nadzieję, że niedługo spocznie na dachu: Link do komentarza
daggulka Napisano 22 lipca 2011 Udostępnij #14 Napisano 22 lipca 2011 a dachówki krańcowe będziesz miał czy obróbkę blacharską boków? o to mnie się biega... Link do komentarza
ewiq0 Napisano 22 lipca 2011 Udostępnij #15 Napisano 22 lipca 2011 no rzeczywiście tempo rewelacja Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 lipca 2011 Udostępnij #16 Napisano 22 lipca 2011 Z tym garażem przez całą szerokość domu to chodziło mi o to Nie jest problemem zrobienie daszku nad garaże ale z blachodachówki , podejrzewam że w twoim domu spadek musi być większy ze względu na dachówkę.Zerknij na priv Link do komentarza
zrenica Napisano 22 lipca 2011 Autor Udostępnij #17 Napisano 22 lipca 2011 Dzień piąty:Dachówka leży na połowie dachu: Pogoda niestety nie sprzyja pracownikom: Nie znam się za bardzo na budownictwie, ale właśnie być może przez dachówkę cementową, mam krótszy garaż; tak zalecił wykonawca.@daggulka: wszystkie krańcówki mamy cementowe (albo ceramiczne).@gawel: fajne, fajne, fajne... już nie mogę się doczekać momentu, kiedy się wprowadzę :) Link do komentarza
zrenica Napisano 26 lipca 2011 Autor Udostępnij #18 Napisano 26 lipca 2011 Poniedziałek (szósty dzień budowy) - dach zakończony: Wtorek (siódmy dzień budowy) - położona folia izolacyjna: Zbieramy gruz na utwardzenie działki: Link do komentarza
daggulka Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #19 Napisano 26 lipca 2011 na głowę już nie pada .... jakie warstwy ścian przewiduje projekt? Link do komentarza
zrenica Napisano 28 lipca 2011 Autor Udostępnij #20 Napisano 28 lipca 2011 Ściany będą ciepłe :) Idąc od wewnątrz: płyta gips-karton, płyta osb, wełna mineralna 15 cm, płyta osb, folia paroizolacyjna, styropian 10 cm, tynk, a na końcu piękna zieleń elewacji.W środę doszło kilka desek na zewnątrz, kilka ścianek działowych na pięterku i wełna od wewnątrz na połowie dachu: Dzisiaj panowie wykorzystali ładną pogodę i pojechali w międzyczasie stawiać fundamenty innemu inwestorowi. Jutro pogoda ma się znowu popsuć, więc wrócą pewnikiem do ocieplania u nas :) Link do komentarza
zrenica Napisano 30 lipca 2011 Autor Udostępnij #21 Napisano 30 lipca 2011 Ekipa wzięła nas z zaskoczenia. Przyjechali w sobotę i zamontowali okna! Wreszcie dom jest zamknięty jak dom, a nie otwarty jak pusty szkielet. Kolejny kamień milowy położony: Na razie z podbitym "okiem", ale duża szyba przyjedzie w środku tygodnia: Garaż musi zaczekać jeszcze tydzień albo dwa - czekamy na montaż zmówionej już bramy. Link do komentarza
daggulka Napisano 30 lipca 2011 Udostępnij #22 Napisano 30 lipca 2011 aż się miło zagląda .... co rusz jakieś newsy ... w takim tempie nie ma opcji żeby się zniechęcić budową Link do komentarza
Gość gawel Napisano 30 lipca 2011 Udostępnij #23 Napisano 30 lipca 2011 Fajnie to rośnie wszystko też pamiętam, że codziennie bywałem na budowie ech a to juz 8 lat temu. Firma solidna maja dobra organizacje pracy Link do komentarza
ewiq0 Napisano 30 lipca 2011 Udostępnij #24 Napisano 30 lipca 2011 no i chwila i już na swoim Link do komentarza
zrenica Napisano 2 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #25 Napisano 2 sierpnia 2011 Dzisiaj panowie od gazu przeprowadzali operację plastyczną na działce. Zrobili zgrabne nacięcie wzdłuż domku, a jutro wszczepią instalację gazową i zakończą ładną blizną w postaci skrzynki na domu :) W międzyczasie, w środku zaczynają szaleć elektrycy... Link do komentarza
tosia Napisano 3 sierpnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 3 sierpnia 2011 tak, tak zgadzam się w 100% w takim tempie na pewno nie można się znudzić budową, aż miło popatrzeć jak dom rośnie w błyskawicznym tempie Link do komentarza
zrenica Napisano 3 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #27 Napisano 3 sierpnia 2011 Gaz na działce już wszczepiony: Elektrycy czynią postępy wewnątrz: Po wielu perturbacjach odnośnie wyboru sposobu ogrzewania, zdecydowaliśmy się na kocioł gazowy kondensacyjny, ogrzewanie podłogowe na parterze, dodatkowo zaś kominek. Nie będzie pompy ciepła, solarów, kominkowej DGP, płaszcza wodnego ani solarów. Po wnikliwej analizie, każda z tych dodatkowych rzeczy zwracałaby się od 15 do 25 lat - stanowczo nie są to okresy mnie satysfakcjonujące. Link do komentarza
tosia Napisano 4 sierpnia 2011 Udostępnij #28 Napisano 4 sierpnia 2011 Zgadzam się jak najbardziej, razem z mężem robiliśmy analizę poszczególnych rzeczy i także zrezygnowaliśmy z kominka z płaszczem oraz z solarów. Tak jak napisałeś zwracają się średnio po 20 latach więc nie wiem czy warta jest skórka za wyprawkę. Link do komentarza
zrenica Napisano 9 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #29 Napisano 9 sierpnia 2011 Panowie troszkę opóźnili prace zewnętrzne - styropian kładą, lecz niespiesznie: Mam pytanie - być może ktoś z szanownych Forumowiczów może pomóc mi w problemie: Muszę zrobić podjazd do garażu (zdjęcie powyżej) na wysokość ok. 80 cm i długość 4 m. Dysponuję gruzem większym i mniejszym. Czy mogę, zrobiwszy najpierw szalunek, ułożyć gruz i zalać go betonem? Jeśli tak, w jaki sposób uzyskać łagodny podjazd? Za wszelką pomoc - dziękuję! Link do komentarza
ewiq0 Napisano 9 sierpnia 2011 Udostępnij #30 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat każda z tych dodatkowych rzeczy zwracałaby się od 15 do 25 lat - stanowczo nie są to okresy mnie satysfakcjonujące. Rozwiń za to mnie satysfakcjonują znacznie bardziej niższe rachunki za gaz, tudzież energię....ale to moje skromne zdanie Cytat Muszę zrobić podjazd do garażu (zdjęcie powyżej) na wysokość ok. 80 cm i długość 4 m. Dysponuję gruzem większym i mniejszym. Czy mogę, zrobiwszy najpierw szalunek, ułożyć gruz i zalać go betonem? Jeśli tak, w jaki sposób uzyskać łagodny podjazd? Za wszelką pomoc - dziękuję! Rozwiń no ja pojazdu nie mam jeszcze łądnego, bo kostki nie ma...czyt. kasy na nią nie ma ale wysypany mamy podkładem pod nią, czyli różowe kamienie...czasem po deszczu intensywniejszym, czy po zimie się trochę poprzesuwały i dziury porobiły, ale się podsypało i było ok Link do komentarza
zrenica Napisano 10 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #31 Napisano 10 sierpnia 2011 Powoli, powoli, dom się zmienia. Po położeniu styropianu, Panowie zajmą się podbitką, a potem ociepleniem dachu. Link do komentarza
ewiq0 Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #32 Napisano 10 sierpnia 2011 dom się zmienia.....dom rośnie jak na drożdżach Link do komentarza
Moose Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #33 Napisano 10 sierpnia 2011 Cytat dom rośnie jak na drożdżach Rozwiń I to na jakiś dokarmianych... Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #34 Napisano 11 sierpnia 2011 Na drożdżach Skandynawskich z ikeii Link do komentarza
zrenica Napisano 11 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #35 Napisano 11 sierpnia 2011 Dom coraz lepiej docieplony. Wstawiono pierwsze okno dachowe. Drugie, na północnej połaci dachu, niebawem: A tutaj przed domem nasz kierownik budowy: Link do komentarza
zrenica Napisano 16 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #36 Napisano 16 sierpnia 2011 Po długim weekendzie, dwa dni robocze później, rozpoczęto tynkowanie: Wstawione zostało też drugie okno dachowe: Ponadto, wykopana została studnia głębinowa. Pompa i hydrofor pojawią się już lada dzień. Link do komentarza
zrenica Napisano 18 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #37 Napisano 18 sierpnia 2011 Troszkę więcej tynku na ścianach. Jutro Panowie hydraulicy rozpoczynają układanie ogrzewania podłogowego. Link do komentarza
zrenica Napisano 19 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #38 Napisano 19 sierpnia 2011 Dzisiaj dotarła brakująca szyba: Na podłodze nie ma jeszcze co prawda rur do ogrzewania podłogowego, ale już cała powierzchnia została wyłożona styropianem, a ściany izolacją: Link do komentarza
zrenica Napisano 22 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #39 Napisano 22 sierpnia 2011 W sobotę hydraulicy rozpoczęli i zakończyli układanie ogrzewania podłogowego: Dzisiaj natomiast dom został zagruntowany wspaniałym kolorem oliwkowym: Link do komentarza
daggulka Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #40 Napisano 22 sierpnia 2011 nie no .... kilka dni mnie tu nie było , a Ty już masz domek w kolorze .... ja się koloru dopiero po 4 latach doczekałam od postawienia ... super to idzie .... kiedy planowana przeprowadzka ? Link do komentarza
zrenica Napisano 22 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #41 Napisano 22 sierpnia 2011 Mimo, że budowa posuwa się naprawdę żwawo, nam i tak wydaje się, jakby dłużyła się w nieskończoność, hehe. Przeprowadzkę planujemy na początek grudnia, ale być może uda się szybciej - jeśli tylko wiatry będą dmuchać mocno w żagle :) Link do komentarza
daggulka Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #42 Napisano 22 sierpnia 2011 w takim razie życzę Wam, żeby było szybciej ... Link do komentarza
ewiq0 Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #43 Napisano 22 sierpnia 2011 ja też się wprowadzałam 1 grudnia i Tobie też życzę....ps koloru to ja długo nie będę mieć Link do komentarza
zrenica Napisano 23 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #44 Napisano 23 sierpnia 2011 W domu wylano dzisiaj wylewki. Na razie nie mogę oczywiście wejść do środka, więc zdjęcie zrobiłem przez szybę: Póki w środku nic nie mogę robić, muszę zająć się gruzem i piachem, przywiezionym do podniesienia działki: Link do komentarza
zrenica Napisano 26 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #45 Napisano 26 sierpnia 2011 Wnętrze na razie przypomina statek kosmiczny z filmów sf klasy B: Link do komentarza
zrenica Napisano 30 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #46 Napisano 30 sierpnia 2011 W weekend własnym sumptem obiliśmy fundamenty folią kubełkową. Nie było to niezbędne przy tego rodzaju fundamencie, ale na pewno nie zaszkodzi: Dzisiejszy wtorek obfitował w wiele wydarzeń istotnych dla naszego domu:zainstalowano i podłączono szambo: podciągnięto do domu prąd i wodę ze studni: wyrównano góry przed i za domem: Dużo wrażeń jak na jeden dzień... Link do komentarza
Draagon Napisano 30 sierpnia 2011 Udostępnij #47 Napisano 30 sierpnia 2011 Po prostu szok - TAAAKIE tempo - normalnie bzyk - jak u komarów Ja na sam prąd będę czekał 18 miesięcy :(Daję końcówkę września i się wprowadzicie Link do komentarza
ewiq0 Napisano 30 sierpnia 2011 Udostępnij #48 Napisano 30 sierpnia 2011 nooo Draagon jeszcze środek...a to już nie tak bzyk.....ale koniec roku realny myślę Link do komentarza
zrenica Napisano 4 września 2011 Autor Udostępnij #49 Napisano 4 września 2011 Tempo pracy firmy jest faktycznie świetne. Zaczęli w połowie lipca, jeszcze ok. 2 tygodni i oddadzą dom do użytku. Ale oczywiście nie było róży bez kolców, ponieważ kredyt za dom spłacamy już od października zeszłego roku; dopiero po dziewięciu miesiącach coś się zaczęło dziać, a my przez ten cały czas płaciliśmy...W środku prace idą pełną parą. Na całym dole fachowcy położyli karton-gips, a w weekend wraz z moją Małżowinką szpachlowaliśmy łączenia i wkręty masą szpachlową do beztaśmowego spoinowania płyt gipsowo-kartonowych: Rośnie nam też komin. Na razie zrównał się ze stropem, ale niedługo wybije ponad dach: W czwartek zaś zamontowano, po 4 tygodniach oczekiwania, bramę garażową: A kilka dni wcześniej drzwi do garażu również pojawiły się na swoim miejscu: Dom jest już zatem całkowicie zamknięty. W międzyczasie przywieziono nam kilka wywrotek czarnej ziemi z gruzem, a starannie rozplantował ją spychacz (przy okazji kopiąc dziurę na szambo). Od razu działka podniosła się o kilkanaście centymetrów (z przodu nawet o pół metra). Link do komentarza
rased Napisano 6 września 2011 Udostępnij #50 Napisano 6 września 2011 Dzisiejszy wtorek obfitował w wiele wydarzeń istotnych dla naszego domu:zainstalowano i podłączono szambo:[attachment=11351:100_1425.jpg]Tak się zastanawiam, po co montuję się rurę z boku szamba?Nie można tego robić od góry w płycie?Pytam bo nie wiem a sam będę za chwilę montował rurę bo szambo już wkopane Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się