MrTomo Napisano 16 lutego 2013 Udostępnij #1 Napisano 16 lutego 2013 Znacie jakiś dobry przepis na wołowe flaczki?Muszę się nimi dzisiaj zająć. Link do komentarza
akobs Napisano 3 marca 2014 Udostępnij #2 Napisano 3 marca 2014 Cytat Znacie jakiś dobry przepis na wołowe flaczki?Muszę się nimi dzisiaj zająć. pewnie kupiłeś gotowe w słoiku ;) Link do komentarza
retrofood Napisano 5 marca 2014 Udostępnij #3 Napisano 5 marca 2014 Cytat Znacie jakiś dobry przepis na wołowe flaczki?Muszę się nimi dzisiaj zająć. Tu znajdzieszhttp://www.kuron.com.pl/forum/viewforum.php?f=1 Link do komentarza
Spirulina Napisano 15 maja 2015 Udostępnij #4 Napisano 15 maja 2015 A może flaczki z boczniaków? Link do komentarza
Fiki Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #5 Napisano 1 lipca 2015 Cytat A może flaczki z boczniaków? O takim wynalazku nie słyszałem. Z samego "brzmienia" mi nie podchodzi, choć ja jestem bardzo "flakowy" ;) Link do komentarza
solange63 Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #6 Napisano 1 lipca 2015 Cytat O takim wynalazku nie słyszałem. Z samego "brzmienia" mi nie podchodzi, choć ja jestem bardzo "flakowy" ;) uprzedzenie, a uprzedzenia są złe. "Flaki" z boczniaków są bardzo smaczne. Link do komentarza
Fiki Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #7 Napisano 1 lipca 2015 Z jednej strony jestem trochę uprzedzony, ale z drugiej zaintrygowany Czemu flaki dałaś w cudzysłów? Czyżby krył się jakiś podstęp za tym daniem? ;) Link do komentarza
PeZet Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #8 Napisano 1 lipca 2015 Cytat uprzedzenie, a uprzedzenia są złe. "Flaki" z boczniaków są bardzo smaczne. O, flaczki... Tak! Znam wołowe i z kurczaka. I z grzyba bardzo chętnie, ale...O boczniaku słyszał, ale jak go odróżnić od nie-boczniaka? Flaczki to pewnie pyszne będą i z jajecznicy, choć to może być profanacja obojga jajecznicy i flaczków. Link do komentarza
solange63 Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #9 Napisano 1 lipca 2015 Cytat Z jednej strony jestem trochę uprzedzony, ale z drugiej zaintrygowany Czemu flaki dałaś w cudzysłów? Czyżby krył się jakiś podstęp za tym daniem? ;) chyba z ostrożności, żeby mnie mięsożerni ortodoksi nie wyzwali, że flaki to tylko ze zwierzęcych bebechów Cytat O, flaczki... Tak! Znam wołowe i z kurczaka. I z grzyba bardzo chętnie, ale...O boczniaku słyszał, ale jak go odróżnić od nie-boczniaka? najłatwiej w sklepie, czytając etykietę mój tata zawsze przywoził boczniaki skrzynkami. Jak to dobremu listonoszowi, zawsze jakieś "ogonowe" się skapnęło. W każdym razie, tyle ich mięliśmy, że przerobiłam: flaki z boczniaków, schabowe z boczniaków, zupę grzybową i mielone z boczniaków również... hue huedobry grzyb i niedoceniony, o! Link do komentarza
Fiki Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #10 Napisano 1 lipca 2015 (edytowany) Cytat W każdym razie, tyle ich mięliśmy, że przerobiłam: flaki z boczniaków, schabowe z boczniaków, zupę grzybową i mielone z boczniaków również... W tym wyboldowanym przypadku oryginalnością się koleżanka nie popisała Taki "żarcik" czerstwy z mojej strony Edytowano 1 lipca 2015 przez Fiki (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 1 lipca 2015 Udostępnij #11 Napisano 1 lipca 2015 Cytat W tym wyboldowanym przypadku oryginalnością się koleżanka nie popisała Taki "żarcik" czerstwy z mojej strony a właśnie, że bardzo po tych wszystkich dziwnościach z boczniaków, zupa była jak objawienie Link do komentarza
danusia75 Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #12 Napisano 31 sierpnia 2015 Witam:-) Ja zazwyczaj robię flaczki drobiowo-wołowe:-) SKŁADNIKI: paczka krojonych flaków(wołowych) 1 udko z kurczaka małe udko z indyka 2 marchewki pietruszka mały kawałeczek selera, cebula PRZYPRAWY: 2liście laurowe,4-5ang.ziela sól,papryka(słodka i ostra-po pół łyżeczki) majeranek-płaska łyżka imbir,gałka muszkat.(po pół łyżeczki) lub przyprawa do flakówEtapy przygotowania -flaki obgotowujemy dwukrotnie -w tym czasie obieramy warzywa -cebule opiekamy na ogniu jak do rosołu(kroimy na grube plastry) -udka wstawiamy z warzywami na rosół solimy -obgotowane flaki odcedzamy -z ugotowanego rosołu wyjmujemy udka i warzywa -do rosołu wkładamy flaki,gotujemy około 1 godz. -kiedy flaki są prawie miękkie wsypujemy przyprawy -z udek zdejmujemy skórę(jeśli ktoś lubi skórkę może dodać),mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do flaków -gotujemy jeszcze z 10 min. Link do komentarza
bryczek Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij #13 Napisano 25 grudnia 2019 Pamiętam, że kiedyż flaczki były w każdym barze - podstawowe danie okresu PRL. Dzisiaj młodzi praktycznie nie jedzą flaczków, a szkoda. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się