Pomocnik Napisano 11 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 11 listopada 2009 Odpowiedź eksperta: Opłaty za wykonanie przyłącza są różne w różnych regionach. W związku z tym podane obliczenia są tylko przykładowe. Dokładne warunki i stawki trzeba sprawdzić w taryfie lokalnego zakładu energetycznego. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/porady/10001-jaki-jest-koszt-wykonania-przylacza Link do komentarza
Gość 2.pradziad Napisano 11 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 11 listopada 2009 Dziękuję za taką "wyczerpującą" informację. Brakuje w niej tylko zupełnie nieistotnych danych: - czy wyliczony koszt obejmuje zakup materiałów (kabel, skrzynka i.t.p.) - czy uwzględniono koszt zrobienia dokumentacji i jej uzgodnienia - czy chodzi o przyłącze jedno czy trójfazowe. Ja mam zapłacić elektrykowi 7 500 zł za 70 m przyłącza kablowego i myślałem że jestem uważany za frajera, dopóki nie zerknąłem w cenniki i wyszło że sam kabel kosztuje 4000 zł za 100 m, a gdzie skrzynka, projekt ? Link do komentarza
Gość p Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 10 grudnia 2009 tja, a co w przypadku wykonania słupowej stacji transformatorowej ? Link do komentarza
Gość MX Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij #4 Napisano 24 stycznia 2013 Trochę licho opisano... spodziewałem się głębszej analizy a nie na poziomie podstawówki. Link do komentarza
Gość p2 Napisano 29 września 2017 Udostępnij #5 Napisano 29 września 2017 To wszyscy pójdą z torbami. A na cholerę komu prywatny transformator .Fabryki chyba nikt budować nie będzie? Link do komentarza
Gość józef Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij #6 Napisano 22 kwietnia 2021 Chciałbym się zapytac co z przyłączem gdy planuje zamontowąć fotowoltaikę? Mam zapotrzebowanie na 15 kW czy musze brać przylącze o mocy przylączeniowej 15 kW przy fotowoltaice?? Czy wystarczy np 5 kW a 15 kW z fotowoltaiki? Link do komentarza
gawel Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij #7 Napisano 22 kwietnia 2021 Musisz mieć moc przyłączeniową => od mocy PV tu chodzi o zabezpieczenie główne Przykład mam moc przyłączeniową 15kW a PV 4kW mogę dołożyć jeszcze 11kW Link do komentarza
Gość Zyga Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij #8 Napisano 23 kwietnia 2021 Ja mam akurat moc 10 kW a moc PV dobrałem na 18 kW i jest ok, za prąd praktycznie nie płacę ale ja zamontowałem u siebie magazyn prądu. Gorąco polecam t5akie rozwiązanie, Link do komentarza
gawel Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij #9 Napisano 23 kwietnia 2021 Przed chwilą, Gość Zyga napisał: Ja mam akurat moc 10 kW a moc PV dobrałem na 18 kW i jest ok, za prąd praktycznie nie płacę ale ja zamontowałem u siebie magazyn prądu. Gorąco polecam t5akie rozwiązanie, A ile za to szczęście? Link do komentarza
retrofood Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij #10 Napisano 23 kwietnia 2021 51 minut temu, Gość Zyga napisał: Ja mam akurat moc 10 kW a moc PV dobrałem na 18 kW i jest ok, za prąd praktycznie nie płacę ale ja zamontowałem u siebie magazyn prądu. Gorąco polecam Magazyn wysokiego składowania czy tradycyjny? Link do komentarza
Gość Zodiak Napisano 8 sierpnia 2021 Udostępnij #11 Napisano 8 sierpnia 2021 Witam ni za ok 25 metrow przyłacze na 230 wyliczyli 7700 zł Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się