Skocz do zawartości

ekspres ciśnieniowy


kropeczka_ns

Recommended Posts

Chyba był już taki temat kiedyś ale teraz właśnie rozważam kupienie ekspresu i picie lepszej kawy niż rozpuszczalka:) Wydatków jest mnóstwo ale dostałam parę złotych jako prezent i chce kupić sobie coś na co mi zawsze było szkoda:) Rozważam ekspres powiedzmy za kilkaset zł. Ogladałam dziś ekspresy w media i wiem że raczej chyba w tej cenie nie kupię z funkcją mielenia kawy?
Oglądałam np ten http://www.electro.pl/produkt-SAECO_Ekspre...-61913,152.html (w media kosztuje 729 zł... uwierzycie? cóż nie dla idiotów..) zaciekawił mnie też ten model http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-56290,152.html
ten http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-98830,152.html
Macie jakieś propozycje i doświadczenia?
Link do komentarza
Witaj. Zanim spodoba Ci się jakiś ekspres i wydasz na niego pieniądze, które jak mówisz masz "ekstra", zwróć uwagę na kilka szczegółów, żebyś nie wyrzucił tych pieniędzy za okno. Przede wszystkim funkcja mielenia kawy to już raczej atrybut ekspresów z wyższej półki cenowej. Zastanów się czy jest to dla Ciebie najważniejsza cecha. Możesz kupić młynek i mielić kawę "na bieżąco" żeby nie utraciła aromatu, albo nauczyć się ją dobrze przechowywać. Ważniejsza rzecz to ciśnienie. Sprawdź czy w modelu na który się zdecydujesz jest powyżej czy poniżej 9 barów ciśnienia. Tyle trzeba żeby zrobić espresso. Jeśli oferują mniej, to przemyśl czy nie opłaca się iść do kawiarni. Zwróć także uwagę na materiał, z którego jest zrobiony. Plastikowe słabo trzymają temperaturę. Kolejną kwestią jest pojemność: warto dorzucić trochę kasy na bardziej pojemny ekspres, niż stać piętnaście minut w kuchni po każdą kolejną filiżankę, kiedy odwiedzą Cię goście aby go przetestowaćicon_wink.gif Poza tym nie polecam kapsułkowych i saszetkowych, jeśli nie chcesz być przywiązany do jednej kawy, gdyż wkłady innej firmy nie pasują. No i oczywiście dysza do spieniania mleka, coby można było przyzwoite latte zrobićicon_wink.gif
Link do komentarza
Ja też kupię ekspres ciśnieniowy tyle, że zamierzam na niego wydać ok 2500 zł. Moja kuzynka ma taki kawusia palce lizać, rozpuszczalnej nie piję wcale, wolę już taką z "gruntu", ale ta kawa z ciśnieniówki ma SMAK NIEPOWTARZALNY. Lepiej kup z młynkiem bo kupowanie młynka osobno to też wydatek, a do tego miejsce w kuchni zajęte, rady Protona zwłaszcza te o ciśnieniu i pojemności warto mieć na uwadze. Kochana wysupłaj jeszcze parę groszy i kup taki już z wyższej półki żebyś nie żałowała. A najlepiej to kupcie sobie z mężem jako wspólny prezent pod choinkę lub rocznicę ślubu.
Pozdrawiam
Ps ja mam jeszcze w planach urządzenie do wypieku chleba.
Link do komentarza
Może masz rację, ale młynek niekoniecznie musi być duży;) Ja też radzę kupić raczej droższy ekspres, więc może poczekajcie faktycznie do jakiejś okazji i dołóżcie, bo to jest sprzęt w który warto zainwestować. Tak czy owak, zarówno ekspresy ciśnieniowe, jak i ciśnieniowo przelewowe, w obydwu przedziałach cenowych są w sklepie megamedia.pl. Mają duży wybór różnych marek. Na niektórych zdjęciach nie do końca widać z jakiego są materiału, ale można wysłać "pytanie do sprzedawcy".
Link do komentarza
niestety nie ma opcji żebysmy kupili z młynkiem. Takie ekspresy kosztują blisko 2 tysięcy a ja moge kupic sobie za te kilkaset albo wcale. Niestety teraz mocno odczuwamy co to znaczy postawic piękny dom na olbrzymi kredyt.... Wiec z młynkiem napewno nie. Nie kupię saszetkowego- tak widziałam takie i tez uważam że to nie ma sensu- są np takie do których pasują tylko saszetki lavazza. Nie dosyc że drogie to jeszcze trudno dostępne i nie ma ich w większosci sklepów spożywczych. Jutro jadę do takiego zaprzyjaźnionego sklepiku agg gdzie maja ceny jak w sklepach internetowych- myśle że może coś mi doradzą- to napisze co w końcu wybrałam. Zalezy mi własnie na spienianiu mleka, na cappucino i latte:)
Link do komentarza
Rozumiem całkowicie;) To są drogie sprzęty, ale dają sporo radości. Porównaj sobie ceny wybranego modelu, żeby kupić najtaniej. Duży wybór mają w megamedia.pl, więc na pewno znajdziesz tam jakiś, który Cię zainteresuje. Ja tam zamawiałam dużo gadżetów kuchennych i mogę polecić. Daj koniecznie znać co wybrałaś i powodzenia!
Link do komentarza
kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif


polecam zastosować się do tych wskazówek!
http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
piana wychodzi nieziemska...
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Witam
nie wiem jak dla Was ale dla mnie oprócz odpowiednich parametrów bardzo ważny jest kolor!!! Wiem że powiecie - typowa baba icon_biggrin.gif - a i owszem. Wiecie jak trudno jest znaleźć takie dodatki jak zlew, kran, ekspres, robota kuchennego przez mopa, ściereczki, myjki, i ręczniki i tym podobne w kolorze kremowym lub zielonym?? Chociaż już coraz więcej firm zaczyna produkować drobne agd w kolorach. Bardzo lubię kawę z ekspresu ciśnieniowego ale na razie nie stać mnie na niego ( a rozpuszczalka mi szkodzi), dlatego znalazłam tani ekspres przelewowy, który za rok lub dwa nie będzie mi żal oddać komuś lub wyrzucić i tylko po to żeby sobie uzbierać na mój wymarzony ekspres ciśnieniowy.
teraz kupiłam ten
http://www.electromarket.pl/produkt-Ekspre...y-8967,468.html
a w przyszłości kupię sobie ten - kremowy
http://www.pixmania.com/pl/pl/3164464/art/...-artisan-5.html
http://dodomu.we-dwoje.pl/kitchenaid_ekspr...kul,a52657.html
Link do komentarza
Nie ma to jak dobra kawka, wtedy nawet brzydki pochmurny dzień nam nie straszny:) Ja też uznaję wyższość kawy parzonej nad sypką.Polecam ekspres Boscha barino, bardzo dobrze mi służy a kawa z niego smakuje wyśmienicie. Jesli sie już zdecydujesz wejdź na torres.pl mają atrakcyjne ceny i szybka wysyłkę- wiem, bo sama tak robiłam zakupy
Link do komentarza
  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Absolutnie najlepsze, profesjonalne ekspresy robi Jura. Niestety sa bardzo drogie. Ja mam Seaco juz ladnych pare lat i tez hula. Mnie on w zasadzie wystarcza. Przydalby sie mlynek, ale i tak kawa jest pyszna. Kosztowal zaledwie 400 zl, ma 15 barow cisnienia i zadnej awarii odpukac do tej pory.


Jestem podobnego zdania ,tymbardziej,ze
nie raz smakowalam kawki z tych ekspresow icon_smile.gif
Gdybym miala wybor , zastanawialabym sie nad ktoryms z tych,hehe icon_smile.gif :
http://www.tchibo-coffeeservice.pl/Produkt...sy+cisnieniowe/


Cytat

A korzystał ktoś z was z tego ekspresu dolce gusto? Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat bo widziałam to tylko w telewizji a nic nie słyszałam od nikogo o tym. Widziałam go jeszcze w różnych sklepach internetowych ale również bez żadnych opinii.



ja korzytam juz od jakiegos czasu icon_smile.gif

Jest bardzo prosty i szybki w obsludze icon_wink.gif
Niestety , te kapselki troszke kosztuja (rozne smaki kawusi - jest nawet bezkofeinowa )

...a jak mi sie nudzi taka kawka ,robie od czasu do czasu rozpuszczalna (moja ulubiona jest nescafé Gold de luxe ze smietanka) albo male espresso i tez jest git icon_smile.gif


W nowej kuchni bedzie porzadniejszy ekspresik cisnieniowy , wbudowany w mebelkach ( taki bedzie mi serwowal Espresso, Latte macchiatto ,Cappuccino albo Lungo )
pojemnosc : 1,7 litrow wody i 300 gramow ziarenek :

DSC01446.jpg

Link do komentarza
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.
Tylko kolbowe,do tego młynek no i odpowiednia kawa i masz wpływ na każdy proces zrobienia dobrej kawy.
W dobrych kawiarniach nie ma automatu, bo to nie CPN.



to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif
Link do komentarza
Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif




He, he, właśnie piję dobre espresso, nie chwaląc się sam tom sprawił icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.



Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif



Zależy co rozumiemy pod pojęciem (w tym przypadku) "automat".

Sam od kilku lat użytkuję ekspres Saeco Vienna (włoski), który jest automatem.
Ale w tym przypadku "automat" polega na automatycznym odmierzeniu (zadanej) ilości kawy, zmieleniu, ubiciu i zalaniu zadanej ilością wody.

Natomiast, jeśli pod pojęciem "automat" rozumiemy „kapsułki” – to podzielam powyższe opinie.
Link do komentarza
Cytat

Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif




Zgadzam aie w 100%

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy

Za to są małe machinetki do parzenia mocnej kawy,którą potem sie słodzi i podaje np z grappą, czy koniaczkiem

pyszności..

Jak mam małą chandrę to sobie serwuję taki polepszacz nastroju icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.




Jednak mam - w zasadzie na wszystko co jest, moim zdaniem, niezbędne do zaparzenia idealnej (zgodnej z gustem) kawy;
- ilość kawy do zmielenia i zaparzenia,
- miałkość mielenia młynka,
- ilość wody.

Pozwala mi to na zaparzenie (zaprogramowania) kawy od PRAWDZIWEGO „duplo” (2 porcje kawy + 50ml wody) z prawdziwą pianką – to jest to, co lubię najbardziej - do „siusiek” (1 porcja kawy + ponad 300ml wody) .
Brakuje mi tylko podgrzewacza do filiżanek. Teraz filiżanki podgrzewam dyszą do „capuczino”.

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki „barowy” ekspres do kawy z „wajchą”, z podgrzewaczem do filiżanek.
Link do komentarza
Cytat

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy



Tyle, że nie jest to „ekspresso”.
To są „maszynki” do parzenia kawy.
To jest zupełnie inna kawa, inny smak, inna filozofia parzenia.

W domu z „maszynki” a na „mieście” „ ekspresso” ciśnieniowe.

Link do komentarza
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....

A na mieście raczej rzadko pijam kawkę icon_smile.gif




Do Włochów sie odnosiłem – zgodnie z cytatem.

Z maszynki nie uzyska się dobrego espresso – choćby z braku pianki, która jest nieodzowna.
Link do komentarza
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....



No nie całkiem, bo to espresso jest bazą z której można wykonać wspomniane .
Natomiast, espresso raczej nie „wykonasz” w „maszynce”, bo choćby z definicji:
Cytat

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 90 °C) wody pod ciśnieniem 9 -15 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.



Jak dodamy do tego, że cała „operacja” musi się odbyć w czasie 25 – 30 sekund…..

„Maszynka” jest w zasadzie „ekspresem” przelewowym, a dla ciekawych – różnice
http://www.espresseria.pl/html/kawa_espresso.htm
Link do komentarza
Cytat

Ręcznie też można zrobić piankę ... icon_biggrin.gif




... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif


Cytat

No, jasne że mogę, zapraszam do siebie na kawkę icon_biggrin.gif


gdyby nie ta odleglosc... icon_sad.gif icon_wink.gif
Link do komentarza
Cytat

... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif



Sprawdałem - bez błędu wchodzi.
Może ten będzie widoczny: http://www.sklep.coffeedream.pl/go/_category/?idc=id_3
Co do pianki z kapsla - nie o tym pisałem, tylko o "maszynce".
Tu też (w przypadku "kapsla") jest pianka, bo to zależy od ciśnienia i szybkości napełniania filiżanki (odpowiednia dysza, też ma znaczenie).

Znawcy twierdzą, ze pianka powinna mieć grubość około 5mm i powinna utrzymać na powierzchni łyżeczkę cukru przez kilka sekund – na ale ja aż taki wysublimowany nie jestem. icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.



Zdziwiłbyś się...
Ja robię na siemensiku kawę taką jaką lubię - każde ziarno ma ten jeden złoty stopień zmielenia i to się ustawia. Wodę też sam dobieram jaką chcę - bo temu ekspresowi kamień nie straszny. Dwa przyciski - mocna - słaba. Dodatkowo w każdej chwili możesz przerwać proces parzenia jak widzisz, że już leci lura - i masz supermocną kawkę - chcesz kawkę na pobudkę - wciskasz mocna - widzisz, że ledzi ciemno brązowy nektar, troszkę się rozjaśnia - przerywasz - słuchasz aż sobie przeczyści kawkę i dodajesz drugą porcję - jest naprawdę super. Mamy w sekretariacie saeco i naprawdę załamać się można jeśli chodzi o serwis - średnio co 3 miesiące trzeba wywalić prawie 100zł na naprawę tego, dodatkowo woda musi być zmiękczona z brity bo się zaraz zepsuje...
Sorry ale ja do tej kolby nie wrócę, za dużo zabawy a efekt dużo lepszy z automatu.
Link do komentarza
  • 4 lata temu...
Cytat

Odgrzewam starego kotleta icon_wink.gif

Przez 4 lata dużo nowych modeli miało okazję pojawić się na rynku. Ja zastanawiam się nad tym http://melitta.com.pl/ekspres_melitta_caffeo_solo.php Nie ukrywam, że mam okazję kupić nowy model za pół ceny (chociaż raz coś jest tańsze w Danii icon_wink.gif), więc tym bardziej kusi...

Jakieś sugestie; warto, nie warto inwestować?


Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.

Ja mam ten http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...6/10/4311261044 jest to stary i wypróbowany model bez zbędnej elektroniki można robić kawę z ziarnistej i z mielonki. Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.


powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.
Link do komentarza
Cytat

powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.


Rozumiem, co do melity to sie nie wypowiadam bo to w Polsce mało popularna marka, jedynie ci powiem ze odradzam saeco ze względu na niska trwałość i cieknące uszczelki, oraz krupsa za ohydna kawę jak i zelmera. De Longhi jak na razie zna się na parzeniu kawy. Alternatywą dla wydania 2 tys w sklepie jest kupienie ekspresu używanego do 400 zł. Ale to kwestia przekonania.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witam serdecznie pierwszy raz na forum i proszę o poradę.   Chciałbym przeprowadzić kompleksową termo-modernizację sporego domu z lat 80-tych, tj. w pierwszym etapie wymienić okna i docieplić ściany. Dom wybudowany jest w powszechnej wówczas technice ściany 3-warstwowej, patrząc od wewnątrz: warstwa nośna pustak "Max" - pustka powietrzna ~5cm - warstwa osłonowa cegła kratówka Dom wybudowany jest bardzo solidnie bo budował go architekt dla siebie.    I tu pojawia się podstawowy problem na który nigdzie nie znalazłem żadnego fachowego opisu, stąd niniejsze pytanie na tym forum. Chciałbym wymienić okna skrzynkowe na nowoczesne drewniane oraz ocieplić ściany styropianem lub płytami PIR ale nie wiem w którym miejscu ściany zamontować okna. Teoretycznie okna powinny zostać zamontowane w warstwie nośnej, tylko że wtedy bo dodaniu docieplenia płaszczyzna okna będzie oddalona od lica ściany o ponad 30 cm, co będzie wyglądać komicznie. Czy da się zamontować okna w warstwie osłonowej z cegieł żeby uniknąć tego problemu?   Z w/w wiąże się drugie pytanie: czy do warstwy osłonowej z cegły można przymocować ocieplenie?   Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
    • To dokładanie powinno wyglądać inaczej, żar przesuwasz na bok i układasz drewno, następnie masz dwa wyjścia, albo szufelką wsypujesz żar na górę wsadu bardziej od tylnej ścianki, drugi sposób to przysuwasz żar z boku drewna i spalasz go sposobem kroczącym.  Jak położysz polano na żar, to gaz drzewny się nie spali, tylko ucieknie kominem, a to spora strata w opale.  Ruszt jest zbędny, powoduje stratę w trakcie spalania drewna.
    • Ja mam piec kaflowy, ale zasady palenia są takie same. Tylko szybra nie ruszam, a reguluję jedynie dopływ powietrza. I zauważyłem, ze wyznacznikiem dobrego palenia są dwie rzeczy. Brak sadzy, o czym wspominaliśmy, oraz obecność popiołu na drugi dzień. Przy czym tu jest dokładnie odwrotnie niż z sadzą. Im więcej popiołu (czystego popiołu) w popielniku, tym lepsze było spalanie. Ekonomiczniejsze. Bo ciąg powietrza ani nie wywiewał ciepła, ani popiołu. Bo nie czarujmy się, duży ciąg oznacza wywiewanie popiołu przez komin. A wraz z nim ucieka i ciepło.    A szybra nie ruszam, bo go zwyczajnie nie mam.  Kanał z pieca do komina jest wykonany na stałe. Z tego też powodu nie kupuję czujnika czadu, bo nie ma racji bytu. Jeśli rozpalam i nie ma ciągu (bardzo rzadko, ale to się zdarza), to po prostu nie palę, bo się nie da. A jak już rozpalę i ciąg kominowy jest, to nie ma siły, wszystkie produkty spalania pójdą w komin, bo nie ma jak tej drogi zamknąć. Chyba, że ktoś zatkałby wylot komina na dachu.   Kiedyś tak bywało, w wieczór wigilijny złym sąsiadom kładziono na kominie szybę. Żeby światło prześwitywało, gdy będą szukać przyczyny.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...