Skocz do zawartości

ekspres ciśnieniowy


kropeczka_ns

Recommended Posts

Napisano
Chyba był już taki temat kiedyś ale teraz właśnie rozważam kupienie ekspresu i picie lepszej kawy niż rozpuszczalka:) Wydatków jest mnóstwo ale dostałam parę złotych jako prezent i chce kupić sobie coś na co mi zawsze było szkoda:) Rozważam ekspres powiedzmy za kilkaset zł. Ogladałam dziś ekspresy w media i wiem że raczej chyba w tej cenie nie kupię z funkcją mielenia kawy?
Oglądałam np ten http://www.electro.pl/produkt-SAECO_Ekspre...-61913,152.html (w media kosztuje 729 zł... uwierzycie? cóż nie dla idiotów..) zaciekawił mnie też ten model http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-56290,152.html
ten http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-98830,152.html
Macie jakieś propozycje i doświadczenia?
Napisano
Witaj. Zanim spodoba Ci się jakiś ekspres i wydasz na niego pieniądze, które jak mówisz masz "ekstra", zwróć uwagę na kilka szczegółów, żebyś nie wyrzucił tych pieniędzy za okno. Przede wszystkim funkcja mielenia kawy to już raczej atrybut ekspresów z wyższej półki cenowej. Zastanów się czy jest to dla Ciebie najważniejsza cecha. Możesz kupić młynek i mielić kawę "na bieżąco" żeby nie utraciła aromatu, albo nauczyć się ją dobrze przechowywać. Ważniejsza rzecz to ciśnienie. Sprawdź czy w modelu na który się zdecydujesz jest powyżej czy poniżej 9 barów ciśnienia. Tyle trzeba żeby zrobić espresso. Jeśli oferują mniej, to przemyśl czy nie opłaca się iść do kawiarni. Zwróć także uwagę na materiał, z którego jest zrobiony. Plastikowe słabo trzymają temperaturę. Kolejną kwestią jest pojemność: warto dorzucić trochę kasy na bardziej pojemny ekspres, niż stać piętnaście minut w kuchni po każdą kolejną filiżankę, kiedy odwiedzą Cię goście aby go przetestowaćicon_wink.gif Poza tym nie polecam kapsułkowych i saszetkowych, jeśli nie chcesz być przywiązany do jednej kawy, gdyż wkłady innej firmy nie pasują. No i oczywiście dysza do spieniania mleka, coby można było przyzwoite latte zrobićicon_wink.gif
Napisano
Ja też kupię ekspres ciśnieniowy tyle, że zamierzam na niego wydać ok 2500 zł. Moja kuzynka ma taki kawusia palce lizać, rozpuszczalnej nie piję wcale, wolę już taką z "gruntu", ale ta kawa z ciśnieniówki ma SMAK NIEPOWTARZALNY. Lepiej kup z młynkiem bo kupowanie młynka osobno to też wydatek, a do tego miejsce w kuchni zajęte, rady Protona zwłaszcza te o ciśnieniu i pojemności warto mieć na uwadze. Kochana wysupłaj jeszcze parę groszy i kup taki już z wyższej półki żebyś nie żałowała. A najlepiej to kupcie sobie z mężem jako wspólny prezent pod choinkę lub rocznicę ślubu.
Pozdrawiam
Ps ja mam jeszcze w planach urządzenie do wypieku chleba.
Napisano
Może masz rację, ale młynek niekoniecznie musi być duży;) Ja też radzę kupić raczej droższy ekspres, więc może poczekajcie faktycznie do jakiejś okazji i dołóżcie, bo to jest sprzęt w który warto zainwestować. Tak czy owak, zarówno ekspresy ciśnieniowe, jak i ciśnieniowo przelewowe, w obydwu przedziałach cenowych są w sklepie megamedia.pl. Mają duży wybór różnych marek. Na niektórych zdjęciach nie do końca widać z jakiego są materiału, ale można wysłać "pytanie do sprzedawcy".
Napisano
niestety nie ma opcji żebysmy kupili z młynkiem. Takie ekspresy kosztują blisko 2 tysięcy a ja moge kupic sobie za te kilkaset albo wcale. Niestety teraz mocno odczuwamy co to znaczy postawic piękny dom na olbrzymi kredyt.... Wiec z młynkiem napewno nie. Nie kupię saszetkowego- tak widziałam takie i tez uważam że to nie ma sensu- są np takie do których pasują tylko saszetki lavazza. Nie dosyc że drogie to jeszcze trudno dostępne i nie ma ich w większosci sklepów spożywczych. Jutro jadę do takiego zaprzyjaźnionego sklepiku agg gdzie maja ceny jak w sklepach internetowych- myśle że może coś mi doradzą- to napisze co w końcu wybrałam. Zalezy mi własnie na spienianiu mleka, na cappucino i latte:)
Napisano
Rozumiem całkowicie;) To są drogie sprzęty, ale dają sporo radości. Porównaj sobie ceny wybranego modelu, żeby kupić najtaniej. Duży wybór mają w megamedia.pl, więc na pewno znajdziesz tam jakiś, który Cię zainteresuje. Ja tam zamawiałam dużo gadżetów kuchennych i mogę polecić. Daj koniecznie znać co wybrałaś i powodzenia!
Napisano
kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
ja tylko dodam że już umiem obsługiwac mojego zelmerka:) Kawa jest bardzo dobra a obsługa prosta. Dodając do tego wyjątkowo dobrą cenę, duże ciśnienie- 18 bar, małe gabaryty myślę że mogę go polecic:)
Napisano
Cytat

kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif


polecam zastosować się do tych wskazówek!
http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
piana wychodzi nieziemska...
Napisano
A korzystał ktoś z was z tego ekspresu dolce gusto? Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat bo widziałam to tylko w telewizji a nic nie słyszałam od nikogo o tym. Widziałam go jeszcze w różnych sklepach internetowych ale również bez żadnych opinii.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam
nie wiem jak dla Was ale dla mnie oprócz odpowiednich parametrów bardzo ważny jest kolor!!! Wiem że powiecie - typowa baba icon_biggrin.gif - a i owszem. Wiecie jak trudno jest znaleźć takie dodatki jak zlew, kran, ekspres, robota kuchennego przez mopa, ściereczki, myjki, i ręczniki i tym podobne w kolorze kremowym lub zielonym?? Chociaż już coraz więcej firm zaczyna produkować drobne agd w kolorach. Bardzo lubię kawę z ekspresu ciśnieniowego ale na razie nie stać mnie na niego ( a rozpuszczalka mi szkodzi), dlatego znalazłam tani ekspres przelewowy, który za rok lub dwa nie będzie mi żal oddać komuś lub wyrzucić i tylko po to żeby sobie uzbierać na mój wymarzony ekspres ciśnieniowy.
teraz kupiłam ten
http://www.electromarket.pl/produkt-Ekspre...y-8967,468.html
a w przyszłości kupię sobie ten - kremowy
http://www.pixmania.com/pl/pl/3164464/art/...-artisan-5.html
http://dodomu.we-dwoje.pl/kitchenaid_ekspr...kul,a52657.html
Napisano
Nie ma to jak dobra kawka, wtedy nawet brzydki pochmurny dzień nam nie straszny:) Ja też uznaję wyższość kawy parzonej nad sypką.Polecam ekspres Boscha barino, bardzo dobrze mi służy a kawa z niego smakuje wyśmienicie. Jesli sie już zdecydujesz wejdź na torres.pl mają atrakcyjne ceny i szybka wysyłkę- wiem, bo sama tak robiłam zakupy
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Osobiście używam siemens tk-52001 zakupiony za niecałe 1200zł i powiem ... nie piję już rozpuszczalnej. Automatyczny młynek i banalna obsługa - dodatkowo bardzo łatwo się go serwisuje - ja używam kwasku cytrynowego i tabletek (100szt) do czyszczenia expressów.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Absolutnie najlepsze, profesjonalne ekspresy robi Jura. Niestety sa bardzo drogie. Ja mam Seaco juz ladnych pare lat i tez hula. Mnie on w zasadzie wystarcza. Przydalby sie mlynek, ale i tak kawa jest pyszna. Kosztowal zaledwie 400 zl, ma 15 barow cisnienia i zadnej awarii odpukac do tej pory.
Napisano
Cytat

...Siemens i Bosch mają najlepsze ekspresy do kawy, chodzi o jakość parzenia...



Zresztą są to te same produkty tylko z innymi oznaczeniami marki.
Napisano
Cytat

Absolutnie najlepsze, profesjonalne ekspresy robi Jura. Niestety sa bardzo drogie. Ja mam Seaco juz ladnych pare lat i tez hula. Mnie on w zasadzie wystarcza. Przydalby sie mlynek, ale i tak kawa jest pyszna. Kosztowal zaledwie 400 zl, ma 15 barow cisnienia i zadnej awarii odpukac do tej pory.


Jestem podobnego zdania ,tymbardziej,ze
nie raz smakowalam kawki z tych ekspresow icon_smile.gif
Gdybym miala wybor , zastanawialabym sie nad ktoryms z tych,hehe icon_smile.gif :
http://www.tchibo-coffeeservice.pl/Produkt...sy+cisnieniowe/


Cytat

A korzystał ktoś z was z tego ekspresu dolce gusto? Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat bo widziałam to tylko w telewizji a nic nie słyszałam od nikogo o tym. Widziałam go jeszcze w różnych sklepach internetowych ale również bez żadnych opinii.



ja korzytam juz od jakiegos czasu icon_smile.gif

Jest bardzo prosty i szybki w obsludze icon_wink.gif
Niestety , te kapselki troszke kosztuja (rozne smaki kawusi - jest nawet bezkofeinowa )

...a jak mi sie nudzi taka kawka ,robie od czasu do czasu rozpuszczalna (moja ulubiona jest nescafé Gold de luxe ze smietanka) albo male espresso i tez jest git icon_smile.gif


W nowej kuchni bedzie porzadniejszy ekspresik cisnieniowy , wbudowany w mebelkach ( taki bedzie mi serwowal Espresso, Latte macchiatto ,Cappuccino albo Lungo )
pojemnosc : 1,7 litrow wody i 300 gramow ziarenek :

DSC01446.jpg

Napisano
Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.
Tylko kolbowe,do tego młynek no i odpowiednia kawa i masz wpływ na każdy proces zrobienia dobrej kawy.
W dobrych kawiarniach nie ma automatu, bo to nie CPN.
Napisano
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.
Tylko kolbowe,do tego młynek no i odpowiednia kawa i masz wpływ na każdy proces zrobienia dobrej kawy.
W dobrych kawiarniach nie ma automatu, bo to nie CPN.



to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif
Napisano
Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif




He, he, właśnie piję dobre espresso, nie chwaląc się sam tom sprawił icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.



Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif



Zależy co rozumiemy pod pojęciem (w tym przypadku) "automat".

Sam od kilku lat użytkuję ekspres Saeco Vienna (włoski), który jest automatem.
Ale w tym przypadku "automat" polega na automatycznym odmierzeniu (zadanej) ilości kawy, zmieleniu, ubiciu i zalaniu zadanej ilością wody.

Natomiast, jeśli pod pojęciem "automat" rozumiemy „kapsułki” – to podzielam powyższe opinie.
Napisano
Cytat

Ale w tym przypadku "automat" polega na automatycznym odmierzeniu (zadanej) ilości kawy, zmieleniu, ubiciu i zalaniu zadanej ilością wody.




Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.
Napisano
Cytat

Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif




Zgadzam aie w 100%

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy

Za to są małe machinetki do parzenia mocnej kawy,którą potem sie słodzi i podaje np z grappą, czy koniaczkiem

pyszności..

Jak mam małą chandrę to sobie serwuję taki polepszacz nastroju icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.




Jednak mam - w zasadzie na wszystko co jest, moim zdaniem, niezbędne do zaparzenia idealnej (zgodnej z gustem) kawy;
- ilość kawy do zmielenia i zaparzenia,
- miałkość mielenia młynka,
- ilość wody.

Pozwala mi to na zaparzenie (zaprogramowania) kawy od PRAWDZIWEGO „duplo” (2 porcje kawy + 50ml wody) z prawdziwą pianką – to jest to, co lubię najbardziej - do „siusiek” (1 porcja kawy + ponad 300ml wody) .
Brakuje mi tylko podgrzewacza do filiżanek. Teraz filiżanki podgrzewam dyszą do „capuczino”.

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki „barowy” ekspres do kawy z „wajchą”, z podgrzewaczem do filiżanek.
Napisano
ekspres do kawy jest IDEALNY na gosci... icon_smile.gif
Zdarza sie ,ze w krotkim czasie ,trzeba czasami obsluzyc 10 osob...
ekspres w takich akcjach jest baaardzo PRAKTYCZNY tongue.gif

...a jesli chodzi o kapselki, to sorry -ale moje sa niczego sobie ! icon_twisted.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki „barowy” ekspres do kawy z „wajchą”, z podgrzewaczem do filiżanek.



No, ja akurat o takim mówię icon_biggrin.gif .
Napisano
Cytat

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy



Tyle, że nie jest to „ekspresso”.
To są „maszynki” do parzenia kawy.
To jest zupełnie inna kawa, inny smak, inna filozofia parzenia.

W domu z „maszynki” a na „mieście” „ ekspresso” ciśnieniowe.

Napisano
Cytat

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki ?barowy? ekspres do kawy z ?wajchą?, z podgrzewaczem do filiżanek.




Cytat

No, ja akurat o takim mówię icon_biggrin.gif .



a mozecie pokazac jakis konkretny w tym temacie ??? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....

A na mieście raczej rzadko pijam kawkę icon_smile.gif




Do Włochów sie odnosiłem – zgodnie z cytatem.

Z maszynki nie uzyska się dobrego espresso – choćby z braku pianki, która jest nieodzowna.
Napisano
Cytat

Do Włochów sie odnosiłem – zgodnie z cytatem.

Z maszynki nie uzyska się dobrego espresso – choćby z braku pianki, która jest nieodzowna.




Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....



Ręcznie też można zrobić piankę ... icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....



No nie całkiem, bo to espresso jest bazą z której można wykonać wspomniane .
Natomiast, espresso raczej nie „wykonasz” w „maszynce”, bo choćby z definicji:
Cytat

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 90 °C) wody pod ciśnieniem 9 -15 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.



Jak dodamy do tego, że cała „operacja” musi się odbyć w czasie 25 – 30 sekund…..

„Maszynka” jest w zasadzie „ekspresem” przelewowym, a dla ciekawych – różnice
http://www.espresseria.pl/html/kawa_espresso.htm
Napisano
Cytat

Ręcznie też można zrobić piankę ... icon_biggrin.gif




... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif


Cytat

No, jasne że mogę, zapraszam do siebie na kawkę icon_biggrin.gif


gdyby nie ta odleglosc... icon_sad.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif



Sprawdałem - bez błędu wchodzi.
Może ten będzie widoczny: http://www.sklep.coffeedream.pl/go/_category/?idc=id_3
Co do pianki z kapsla - nie o tym pisałem, tylko o "maszynce".
Tu też (w przypadku "kapsla") jest pianka, bo to zależy od ciśnienia i szybkości napełniania filiżanki (odpowiednia dysza, też ma znaczenie).

Znawcy twierdzą, ze pianka powinna mieć grubość około 5mm i powinna utrzymać na powierzchni łyżeczkę cukru przez kilka sekund – na ale ja aż taki wysublimowany nie jestem. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.



Zdziwiłbyś się...
Ja robię na siemensiku kawę taką jaką lubię - każde ziarno ma ten jeden złoty stopień zmielenia i to się ustawia. Wodę też sam dobieram jaką chcę - bo temu ekspresowi kamień nie straszny. Dwa przyciski - mocna - słaba. Dodatkowo w każdej chwili możesz przerwać proces parzenia jak widzisz, że już leci lura - i masz supermocną kawkę - chcesz kawkę na pobudkę - wciskasz mocna - widzisz, że ledzi ciemno brązowy nektar, troszkę się rozjaśnia - przerywasz - słuchasz aż sobie przeczyści kawkę i dodajesz drugą porcję - jest naprawdę super. Mamy w sekretariacie saeco i naprawdę załamać się można jeśli chodzi o serwis - średnio co 3 miesiące trzeba wywalić prawie 100zł na naprawę tego, dodatkowo woda musi być zmiękczona z brity bo się zaraz zepsuje...
Sorry ale ja do tej kolby nie wrócę, za dużo zabawy a efekt dużo lepszy z automatu.
  • 4 lata temu...
Napisano
Nie znam firmy, ale jeśli chcesz mieć prawdziwą niezbadziewioną kawę to ma wszystko co jest potrzebne.
Plusem jest uniwersalność kawa mielona i w ziarnach, oraz podgrzewanie filiżanek.

Jeśli cena jest atrakcyjna - to bieri.
Napisano (edytowany)
Cytat

Odgrzewam starego kotleta icon_wink.gif

Przez 4 lata dużo nowych modeli miało okazję pojawić się na rynku. Ja zastanawiam się nad tym http://melitta.com.pl/ekspres_melitta_caffeo_solo.php Nie ukrywam, że mam okazję kupić nowy model za pół ceny (chociaż raz coś jest tańsze w Danii icon_wink.gif), więc tym bardziej kusi...

Jakieś sugestie; warto, nie warto inwestować?


Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.

Ja mam ten http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...6/10/4311261044 jest to stary i wypróbowany model bez zbędnej elektroniki można robić kawę z ziarnistej i z mielonki. Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.


powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.
Napisano
Cytat

powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.


Rozumiem, co do melity to sie nie wypowiadam bo to w Polsce mało popularna marka, jedynie ci powiem ze odradzam saeco ze względu na niska trwałość i cieknące uszczelki, oraz krupsa za ohydna kawę jak i zelmera. De Longhi jak na razie zna się na parzeniu kawy. Alternatywą dla wydania 2 tys w sklepie jest kupienie ekspresu używanego do 400 zł. Ale to kwestia przekonania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Powiedz to tym w bloku, co malowali pokój.     Też pytałem grok-a i zalecał odwożenie do PSZOK-u (oczywiście, oddzielne postępowanie z brudami niebezpiecznymi), ale co drugie zdanie zalecał zapoznanie się z zasadami lokalnymi segregacji, bo mogą to regulować odmiennie. Do doopy więc z takimi zasadami, które w każdej gminie mogą być inne. Naprawdę, mam dość robienia doktoratu z segregacji odpadów przy każdej dupereli. Kiedy wreszcie producenci zaczną oznaczać wyroby i ich opakowania jakimiś kodami, żeby nie mieć wątpliwości w tym zakresie? To producent wie jakie materiały wchodzą w skład i co się z nimi da zrobić. Dlaczego ten obowiązek zrzuca na mnie i to bez wynagrodzenia?
    • Czemu, przecież nikt  Cię nie zmusza, żeby bujać się do  PSZOK z jedna para rękawic po malowaniu. Wrzucasz do reklamówki i leży w garażu, aż się uzbiera odpowiednia porcja odpadów do samodzielnego wywozu. Wywieziesz razem z tekstyliami, ale w osobnym worku, albo z meblami, elektroodpadami, oponami lub innymi odpadami, których nie odbierają na miejscu. Trzeba tylko w głowie sobie to zakodować.         
    • Gumowane rękawice ochronne to wyroby złożone z wielu materiałów, których w praktyce nie da się rozdzielić i następnie poddać przetworzeniu. W związku z tym traktowałbym je ogólnie jako odpady zmieszane.  Moim zdaniem najważniejsze będzie jednak to czy rękawice są zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne. Przy czym do tej grupy zalicza się nawet farby i lakiery, środki ochrony roślin, środki czystości itd. W takiej sytuacji zanieczyszczone rękawice również powinny być traktowane jako odpady niebezpieczne. W związku z czym zalecane jest ich przekazanie do punktu selektywnej zbiórki odpadów.  Będziemy w związku z tym mieć kolejno odpowiednią grupę, podgrupę oraz kod odpadu: 15 Odpady opakowaniowe; sorbenty; tkaniny do wycierania; materiały filtracyjne i ubrania ochronne nieujęte w innych grupach 15 02 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania i ubrania ochronne 15 02 02 Sorbenty; materiały filtracyjne (w tym filtry olejowe nieujęte w innych grupach); tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne zanieczyszczone substancjami niebezpiecznymi (np. PCB).   Jeżeli natomiast rękawice nie będą zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne, to będzie można je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Grupa i podgrupa odpadów będzie w tym przypadku ta sama, jednak inny będzie kod odpadu: 15 02 03 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne inne niż wymienione w 15 02 02.    Do odzieży lub tekstyliów takich rękawic zdecydowanie bym nie zaliczał. Jeden powód jest logiczny i praktyczny - i tak nie nadają się do przetworzenia. Drugi to natomiast kwestia formalna - ubrania ochronne mają własną grupę, podgrupę i kod w klasyfikacji. Natomiast odzież i tekstylia to odpowiednio: 20 Odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie 20 01 Odpady komunalne segregowane i gromadzone selektywnie (z wyłączeniem 15 01) 20 01 10 Odzież 20 01 11 Tekstylia   Odpowiednie kody można wyszukać chociażby tutaj: https://kartaewidencji.pl/katalog-odpadow/   Chociaż patrząc na to wszystko uważam, że przekroczyliśmy już granicę absurdu w kwestii segregacji śmieci. Nie bardzo sobie wyobrażam, że każdy będzie wywoził do PSZOK chociażby zużyte rękawiczki robocze, bo malował w nich ściany w pokoju, albo zakładał te rękawiczki używając środków czystości. W niektórych miejscach można trafić na radę, żeby takie rękawiczki zawinąć w foliową torebkę i też wyrzucić do odpadów zmieszanych. Osobiście uważam to za rozsądne.  No a przede wszystkim, absurdem jest to, że trzeba się przekopywać prze pogmatwane przepisy i klasyfikacje w tak podstawowych sprawach. Niedługo to trzeba będzie zaliczać obowiązkowe szkolenia.         
    • Jeśli ktoś jest uczulony na jad pszczół to nie chodzi boso i ma pod ręką autostrzykawkę z adrenaliną.      Nawet angielskie uniwersytety zaczynają rezygnować z dwustuletnich, równiutko wystrzyżonych trawników, żeby nie odstręczać od siebie młodych talentów, zainteresowanych ochroną planety.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...