W mieszkaniu z lat 80' tych zdjąłem starą klepkę oraz PCV i chcę wyrównać posadzkę usuwając resztki starych klejów. Planuję kupić jakąś frezarkę lub szlifierkę. Sprzęt ma być też zdolny do zdarcia tynków wykonanych z piasku przy małym udziale cementu.
Poproszę o radę, co kupić budżetowo - amatorsko.
Czy ten model da radę?
https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/szlifierki-polerki-strugi/szlifierki-do-gipsu/szlifierka-do-betonu-1100-w-180-mm-matrix,p460395,l1672.html
Witam forumowiczów,
Mam pytanie dotyczące orientacyjnego kosztu budowy domu jednorodzinnego według projektu
https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-samba
Dom ma około 150m2 powierzchni użytkowej. Ile może kosztować budowa do stanu surowego otwartego?
Pozdrawiam
skoro tak do tego podchodzisz, to może sugerować, że każdy cię wydyma na kasie na każdym etapie.
Jeśli nie masz pojęcia o tej nieruchomości, poza zdjęciem i ceną, to po prostu to napisz.
Ale wówczas nikt ci nie odpowie na pytanie "Czy da radę zrobić coś współczesnego z czegoś takiego jak na zdjęciach, w rozsądnych kosztach?"
Nie jesteśmy wróżkami.
Przyznasz, że to nie wiele mowi o tym domu, bo jeszcze mniej widoczny.
Czy ma piwnice, jakie, jaki stan?; jaki podział w środk, czy ci odpowiada? Czy parter ci wystarczy, a może zamiast stryszku - poddasze?
Okna pewnie do wymiany, ale czy miejsce ich i wielkość jest OK?
Kuchnia, łazienka - wielkość, położenie - odpowiada? Jakie ogrzewanie?
Jaki jest stan w środku - sucho, czy wilgoć, grzyb?
Takie pytania powinieneś rozwiązać - no i sam wiesz, pewnie, co potrzebujesz jeszcze. Hobby, gabinet, miejsce do pracy, warsztat, czy siłownia, oranżeria, większy salon, taras - to następne pytania. Może pokój gościnny dla odwiedzającego - jednym słowem musisz mieć program swojego zapotrzebowania - i wtedy porównać, jak to się da zrealizować z tym budynkiem.
Czy warto go modernizować - czy nie.
Jak z cegły - to konstrukcja powinna być niezła, budulec ścian też. Stropy pewnie wylewane, żelbetowe - jesli nie ugięte, powinny być OK.
Jeśli wilgoci większej w piwnicy nie ma - to super.
Dachem bym sie nie przejmował, chyba że nie chcesz go przebudowywać.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się