Skocz do zawartości

Jaka kotłownia dla pomieszczeń na gaz ziemny, płynny i olej?

Recommended Posts

Napisano
Mój wykonawca instalacji zaproponował umieszczenie pojemnika na olej poza budynkiem w wykopanym a następnie wyłożonym bloczkami betonowymi "dole".Czy jest to często praktykowane i jakie są słabe punkty tego rozwiązania?
Napisano
Jedyna niedogodność to możliwość zamarzania, jeśli przewody doprowadzające poprowadzone będą zbyt płytko. Alternatywnie można ułożyć obok nich kabel grzejny najlepiej samoograniczający się (moc grzewczą dostosowuje do aktualnej temp. otoczenia). Poza tym to same plusy takiego rozwiązania.
  • 1 rok temu...
Napisano
Jeszcze taka praktyczna rada! W przypadku kotłowni gazowej wskazanym jest aby wejście do niej było z zewnątrz budynku, a drzwi do niej nie były zbyt solidne i otwierały się na zewnątrz. To tak dla własnego bezpieczeństwa: w razie nieszczelności - gaz nie przedostanie się do innych pomieszczeń domu, a w przypadku (oby nigdy!!!) wybuchu gazu - najwyżej wylecą drzwi...
  • 2 lata temu...
Napisano
Ja u siebie w domu posiadam piec na olej opałowy. Ponieważ miałem sporo miejsca na kotłownię, piec i zbiornik na olej znajdują się dwóch pomieszczeniach oddzielonych od siebie drzwiami. Polecam wszystkim, aby do kotłowni w której "grzeje się" olejem opałowym było wejście od zewnątrz budynku i nie było połączenia z resztą. Ma to związek z nieprzyjemnym zapachem wydzielającym się np. podczas tankowania.
  • 1 rok temu...
Gość Marcin
Napisano
Szukam materialow wszelkich o normach dozwolonych emisji halasu ,ponieważ mieszkam w bloku przy ,w którego szczycie jest przylagajacy budynek kotlowni olejowej,ktory emituje wg. mnie ultra i infra dzwieki szkodzace tzw wewnetrznym narzadom sluchowym /blednikowi i szkodza powodujac dyskomfort wielki w zyciu . Jestem co do tego przekonany co do mej tezy ,że taka kotlownia nie powinna istniec i zagraza zdrowiu czy spelniac jakichs norm, poniewaz bywalem u ludzi w blokach ,ktorzy nie mieszkaja tuz przy takiej kotlowni i stad wiem ,bi u nich panowal bloga cisza w nocy i dzien.
  • 1 rok temu...
Gość Krystian
Napisano
Na drugim rysunku jest błąd - podłoga pomieszczenia z kotłem na gaz ziemny powinna być ponad poziomem gruntu.
Gość stach
Napisano
Cytat

Na drugim rysunku jest błąd - podłoga pomieszczenia z kotłem na gaz ziemny powinna być ponad poziomem gruntu.

Raczej na gaz płynny

Już jak poprawiasz, to rób to tak, aby Ciebie nie poprawiano...
  • 6 lata temu...
Gość eduinstal
Napisano
Artykuł nierzetelny. Jakim cudem przy kotłowni na gaz płynny będzie pod sufitem a wywiew przy podłodze ??? !!! Podstawowa zasada fizyki mówi nam, że ciepłe - lżejsze powietrze - uniesie się ku górze i tam będzie wywiew a zimne - cięższe powietrze - opadnie na dół i tam będzie nawiew do kotłowni !!!
Napisano
2 godziny temu, Gość eduinstal napisał:

Artykuł nierzetelny. Jakim cudem przy kotłowni na gaz płynny będzie pod sufitem a wywiew przy podłodze ??? !!! Podstawowa zasada fizyki mówi nam, że ciepłe - lżejsze powietrze - uniesie się ku górze i tam będzie wywiew a zimne - cięższe powietrze - opadnie na dół i tam będzie nawiew do kotłowni !!!

Prawa fizyki mówią, że gaz płynny zamieniony w postać gazową, jest znacznie cięższy od powietrza. Czyli spoczywa na podłodze i nie zaiwania do góry, tak jak gaz ziemny. Dlatego , szanowny gościu, tych dwóch instalacji nie wolno łączyć, bo wentylacje mają różną.

• 2 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nowoczesne-Domki.pl to polski producent domków drewnianych oraz małej architektury ogrodowej — bez kompromisów jeśli chodzi o jakość i funkcjonalność.   Nasza oferta obejmuje domki letniskowe (całoroczne i sezonowe), ogrodowe i narzędziowe, altany, wiaty garażowe, tarasy oraz indywidualne projekty architektury ogrodowej.   Budujemy konstrukcje do 35 m² — bez pozwolenia — oraz większe na specjalne zamówienie. Stosujemy sezonowane drewno iglaste, chronione przed warunkami atmosferycznymi, w standardzie zapewniając okna, drzwi, krycie dachowe, impregnację i estetyczne wykończenie.   Na życzenie klienta oferujemy izolację, instalacje elektryczne, hydrauliczne i grzewcze oraz pełną personalizację każdego projektu. Współpracując z nami, zyskujesz solidność, terminowość i transparentność warunków. Działamy na terenie całego kraju, zapewniając profesjonalny montaż i wsparcie na każdym etapie.   Sprawdź naszą ofertę: https://nowoczesne-domki.pl/
    • No są i co z tego skoro wyżej kilka osób Ci tłumaczy, ze tak ciężka izolacja wewnątrz budynku na chudziaku jest zbędnym wydatkiem. Jak już przywołałeś ICOPAL to oni mają w ofercie Szybki grunt SBS i do tego Fiudament SBS do izolacji ścian fundamentowych. Po 72h i odprowaniu rozpuszczalników można na to kleić styropian.
    • Ja w tamtym tygodniu przykręcałem w ten sposób OSB, ale 9mm. Na to będą płyty GK przykręcone. Nie wiem jak w PL, ale w Szwecji to jest standart, przynajmniej parę lat kumpel w ten sposób robił tam każdą zabudowę. Drugi, który już w temacie działa 30 lat też mi to doradził. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Są też papy z atestami pzh, tak zwane higieniczne nadające się własnie do pomieszczeń . np: icopal fundament 4.0 .
    • Zrobiłem analizę ryzyka i kombinowałem jakby się włamać do tak zabezpieczonej piwnicy.    To wszystko co planuje zrobić znacznie by utrudniło włamywaczowi robotę. Tak w cholerę dłużej by zeszło.   Ogólnie łomem będzie się dało zrobić z tymi drzwiami co się chce, nie ważne jak bym kombinował, a nożycami do blachy można jedynie wyciąć kawałek drzwi żeby podejrzeć co jest w środku.    Ale czy złodziejowi będzie się chciało, jeśli do większości piwnic ma wgląd przez otwory w bloczkach.. podpatrzyłem sobie co sąsiedzi trzymają w środku, aż kociej mordki dostałem. Zobaczyłem kilka piwnic z rowerami za 5-10k, elektronarzędzia, a nawet winiarnie. Złodziej raczej wybierze gwarantowane niż będzie forsował moją piwnicę w ciemno. Ja sobie oczywiście te dziury zatkałem... 😅 Takich piwnic jest 100 sztuk w całym kompleksie.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...