Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Prawie zdecydowałem się na projekt o którym pisałem w jednym z poprzednich postów. Wychodzi mi jednak na to, że mogę go ustawić tylko w jeden sposób. Co sądzicie o takim ustawieniu ( plik w załączeniu)

Opis sytuacji:
- na czarno zaznaczona droga
- dom trzeba odsunąć 20 m od krawedzi drogi
- działka ma 40 m od drogi
- północ zaznaczona na mapie

bez_tytu_u.bmp

bez_tytu_u.bmp

Cytat

Witam,

Prawie zdecydowałem się na projekt o którym pisałem w jednym z poprzednich postów. Wychodzi mi jednak na to, że mogę go ustawić tylko w jeden sposób. Co sądzicie o takim ustawieniu ( plik w załączeniu)

Opis sytuacji:
- na czarno zaznaczona droga
- dom trzeba odsunąć 20 m od krawedzi drogi
- działka ma 40 m od drogi
- północ zaznaczona na mapie

Nikt nie ma sugestii. Może podać jeszcze jakieś szczegóły ?
Cytat

Stforek (Łukasz) chyba się zniechęcił i już tu nie zagląda icon_sad.gif

Oczywiście zaglądam (codziennie). Jakie dodatkowe informacje są Wam potrzebne do określenia czy ustawienie jest akceptowalne?

Północ i projekt są zaznaczone na załączonym pliku (pierwszy post)
Dom jest dwurodzinny co znacznie utrudnia ustawienie bo ma np. dwa pokoje dzienne. dodatkowym ograniczeniem jest przymus odsunięcia domu od drogi (zaznaczona na czarno) o 20m przy czym działka ma w tę stronę 40 m. To wyklucza moim zdaniem ustawienie domu bokiem do drogi.

Moim zdaniem jedyne możliwe rozwiązanie to ustawienie domu jak na rysunku (pierwszy post). Moje pytanie to czy takie ustawienie jest akceptowalne (a moze macie inna propozycję) pomimo kilku kluczowych pomieszczeń po stronie północnej (no tak lekko zachodnio północnej).

Pozdrawiam
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne    Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne   
    • Wspólnota, budynek z 2010 roku, gazowa kuchenka, podgrzewacz znajduje się na klatce, ale czy jest gazowy 🤷‍♂️.
    • na tej stronie jest dużo informacji o foliach okiennych, w tym o lustrzanych https://www.foliaforyou.pl/ 
    • I sprawa załatwiona. Kupiłem po prostu pierwsze lepsze u producenta profili razem z profilami, także nie pomyślałem, żeby kupić płaskie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • A ja to bardzo polubiłem, odstresowuję się przy takiej robocie, macham sobie kielnią, a że mam dobre proporcje zaprawy, to i 5cm nieraz narzucę. Sufit już gorzej, dlatego szukam jakiegoś dobrego siuwaksu. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...