Jarek02 Napisano 15 czerwca 2009 #1 Napisano 15 czerwca 2009 Mam do wycyklinowania kilka metrów kw. podłogi - powierzchnia za mała, by był sens brać kogoś lub wypożyczać maszynę.Kto ma jakieś doświadczenia z tego rodzaju pracą? Planuję wykorzystać tarcze do papieru ściernego założone do wiertarki. Czy ktoś ma inne pomysły? Ew. jaka powinna być granulacja papieru?
el-instalator Napisano 16 czerwca 2009 #2 Napisano 16 czerwca 2009 Jeśli stara podłoga była nielakierowana lub lakier jest dość miękki to pójdzie szybko. Jeśli masz dobry lakier to nie będzie lekko ;-( Ja robiłem coś takiego u siebie najpierw papier 16, potem 50 i 150. Trochę poprawiłem jeszcze szlifierką oscylacyjną (z kwadratową stopą). Kup na próbę papiery różnych producentów. Szcególnie ten najgrubszy kupiony w jednym sklepie zużywał mi się 3 razy szybciej niż kupiony w innym.
awaria Napisano 16 czerwca 2009 #3 Napisano 16 czerwca 2009 Cytat Mam do wycyklinowania kilka metrów kw. podłogi - powierzchnia za mała, by był sens brać kogoś lub wypożyczać maszynę.Kto ma jakieś doświadczenia z tego rodzaju pracą? Planuję wykorzystać tarcze do papieru ściernego założone do wiertarki. Czy ktoś ma inne pomysły? Ew. jaka powinna być granulacja papieru? Rozwiń Miałem ten sam problem w ub. roku. Nikt nie chciał babrać się z kilku metrami mozaiki dębowej . Stanęło na tym , że kupiłem "czołg" 900W mocy i poszło... I wcale nie było tak trudno : płótno 40 , następnie 80 a na koniec 120 . Koszt wyszedł taki sam jak za usługę ale mam sprzęcior , który zawsze się przyda w domu gdy trzeba coś przeszlifować .
Jarek02 Napisano 17 czerwca 2009 Autor #4 Napisano 17 czerwca 2009 O co chodzi z tym "czołgiem"? Wiertarka czy może szlifierka taśmowa?El-instalator czy 16 to nie zbyt gruby papier? Czy nie robią się od niego jakieś głębokie rysy, które potem widać? Nie chcę potem zdzierać niepotrzebnie jakiejś bardzo grubej warstwy drobniejszymi papierami. W końcu to mozaika a nie parkiet, więc jest zdecydowanie cieńsza.
awaria Napisano 18 czerwca 2009 #5 Napisano 18 czerwca 2009 Cytat O co chodzi z tym "czołgiem"? Wiertarka czy może szlifierka taśmowa?El-instalator czy 16 to nie zbyt gruby papier? Czy nie robią się od niego jakieś głębokie rysy, które potem widać? Nie chcę potem zdzierać niepotrzebnie jakiejś bardzo grubej warstwy drobniejszymi papierami. W końcu to mozaika a nie parkiet, więc jest zdecydowanie cieńsza. Rozwiń Czołgiem potocznie nazywa się szlifierkę taśmową. Z granulacją papieru uważaj , grube ziarno przyspiesza pracę , ale ryzykujesz uszkodzeniem parkietu.
el-instalator Napisano 19 czerwca 2009 #6 Napisano 19 czerwca 2009 Ja zastosowałem na początek b. gruby papier ale mam mozaikę z trwardego drewna (dąb) i nie było kłopotów, ale faktycznie jeśli drewno jest miękkie, to lepiej uważać. Zresztą co ciekawe na twardymm lakierze gruby papier zdziera się szybciej niż drobniejszy (60).
el-instalator Napisano 22 czerwca 2009 #7 Napisano 22 czerwca 2009 Jeszcze jedno. Przy cyklinowaniu taką szlifierką (tarczą na wiertarce)nie musisz przejmować się kierunkiem cyklinowania względem kierunju padania światła od okna. Ewentualne ryski układają się nieregularnie w koła i kierunek z którego pada światło nie ma znaczenia dla wyglądu podłogi.
mirrzo Napisano 13 września 2009 #8 Napisano 13 września 2009 Czołg o wiele lepszy, bo pracuje większą powierzchnią. Szlifierką kątową, czy wiertarką z tarczą można narobić niezłych wcięć w drewno, bo tarcza "ciągnie"
NOTO Napisano 7 marca 2010 #9 Napisano 7 marca 2010 Robiłem coś takiego ... też czołgiem. Po wietarce zostaną duzo bardziej widoczne ślady.Jeśli masz tam lakier to naprawdę mocno go zedrzyj. Ja czasami go trochę zostawiłem i teram mam lekkie przebarwienia. Ale to z powody faktu użycia bejcy kolorowej, Miało być jasno wyszło ciemno
szelest24 Napisano 10 marca 2010 #10 Napisano 10 marca 2010 Ja użyłem cykliniarki z wypożyczalni a potem taśmówki (czołg). Najwięcej problemów miałem z bezpiecznikami. 2,5kV przepalało każdy. Wiertarkę z tarczami odradzam. Będzie widać kółka. Jeśli bez cykliniarki to tylko taśmówka i szlifowanie wzdłóż desek.
Mathir Napisano 11 marca 2010 #11 Napisano 11 marca 2010 Z tymi kółkami to święta racja. Widać jak cholera i chyba nie można tego obejść
NOTO Napisano 22 sierpnia 2010 #12 Napisano 22 sierpnia 2010 ostatni przeszlifowanie drobnym papierem bez nacisku. Długie ruchy ... jest taki sport "przesuwanie kamieni na lodzie" - rób coś podobnego .... tylko nie zatrzymuj nigdy w jednym miejscu kamienia
labas Napisano 22 sierpnia 2010 #13 Napisano 22 sierpnia 2010 Cytat ostatni przeszlifowanie drobnym papierem bez nacisku. Długie ruchy ... jest taki sport "przesuwanie kamieni na lodzie" - rób coś podobnego .... tylko nie zatrzymuj nigdy w jednym miejscu kamienia Rozwiń Porada na czasie
NOTO Napisano 23 sierpnia 2010 #14 Napisano 23 sierpnia 2010 zawsze się znajdzie ktoś w przyszłości kto może potrzebować rozwiązania
Redakcja Napisano 14 maja 2018 #15 Napisano 14 maja 2018 Ile razy można cyklinować mozaikę, ile razy parkiet? Czy można wycyklinować podłogę, która była wcześniej pomalowana farbą olejną? Jakich papierów ściernych używa się do szlifowania? Ile kosztuje szlifowanie podłogi wraz z lakierowaniem? Czy warto lakierować samemu? Na pytania odpowiada doświadczony wykonawca.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się