Jarek02 Napisano 27 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 27 kwietnia 2009 Co myślicie o planach zmian w Prawie Budowlanym? Chodzi mi głównie o likwidację pozwoleń na budowę "DZ-ek" (decyzji o warunkach zabudowy). Z tego co dotąd ustaliłem, wychodzi mi, że specjalnie łatwiej dla indywidualnego inwestora nie będzie. Czy ktoś wie przy tym na jakim etapie jest projekt ustawy? Szukałem w Internecie i znalazłem, że sejm przyjął projekt 12 lutego tego roku, ale co z senatem i prezydentem? Link do komentarza
Deggial Napisano 28 kwietnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 28 kwietnia 2009 Sejm przyjął ale nie ten projekt. Tan projekt to projekt palikota i jest w którejś komisji. Do któregos maja mają skończyć obrady.Ogólnie oprócz zmian dotyczących świadectw energetycznych, reszta jest bzdurą i wprowadzi takie zamieszania, że nikt nie będzie wiedział o co chodzi. Link do komentarza
Jarek02 Napisano 28 kwietnia 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 kwietnia 2009 Czy orientujesz się co (jaki zakres zmian) ma w końcu wejść, bo ja w takim razie już się pogubiłem. Czytałem dość ciekawy artykuł w "Rzeczpospolitej" http://www.rp.pl/artykul/8,269408_O_budowi..._zobaczysz.htmlale nie wiem w takim razie, czy to co tam napisano jest aktualne. Link do komentarza
Deggial Napisano 29 kwietnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 29 kwietnia 2009 To było w projekcie ustawy ale większość nie przeszła. Wprowadzono tylko pojęcie zgody urbanistycznej i cos zmieniono w zapisach odnośnie PINBów. Obecny projekt ustawy wprowadza więcej zmian ale podejrzewam że większośc z nich nie przejdzie.Więcej info:KODhttp://orka.sejm.gov.pl/projustall6.htm Link do komentarza
Jarek02 Napisano 29 kwietnia 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 29 kwietnia 2009 Cytat To było w projekcie ustawy ale większość nie przeszła. Wprowadzono tylko pojęcie zgody urbanistycznej i cos zmieniono w zapisach odnośnie PINBów. Obecny projekt ustawy wprowadza więcej zmian ale podejrzewam że większośc z nich nie przejdzie.Więcej info:KODhttp://orka.sejm.gov.pl/projustall6.htm Dzięki, przeczytam i może wreszcie się zorientuję. Czy zmiany zrobił senat? I czy słyszałeś coś nt. zdania prezydenta , bo przecież może ustawy nie podpisać? Link do komentarza
adamis Napisano 29 kwietnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 29 kwietnia 2009 Z mojego, jako hydraulika, punktu widzenia zmiany, które zaczną obowiązywać od lipca są b. dobre.1.Dopuszczenie instalacji zamkniętej przy kotle na paliwa stałe-warunek-odpowiednie zabezpieczenia + instalacja schładzająca kocioł w przypadku zagotowania.2.Dopuszczenie przewodów spalinowych zgodnych z instrukcją producenta kotła gazowego - czyli można w niektórych kotłach zastosować przewód spalinowy z PVC H np.3.Możliwość wyprowadzenia spalin z kotła gazowego przez ścianę na wys. min. 0,5m. Dotychczas 2,5m. Link do komentarza
Deggial Napisano 30 kwietnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 30 kwietnia 2009 Cytat Z mojego, jako hydraulika, punktu widzenia zmiany, które zaczną obowiązywać od lipca są b. dobre.1.Dopuszczenie instalacji zamkniętej przy kotle na paliwa stałe-warunek-odpowiednie zabezpieczenia + instalacja schładzająca kocioł w przypadku zagotowania.2.Dopuszczenie przewodów spalinowych zgodnych z instrukcją producenta kotła gazowego - czyli można w niektórych kotłach zastosować przewód spalinowy z PVC H np.3.Możliwość wyprowadzenia spalin z kotła gazowego przez ścianę na wys. min. 0,5m. Dotychczas 2,5m. Adamis ale to nie są zmiany prawa budowlanego ale ustaw towarzyszących, jeżeli te zmiany ułatwiają ludziom życie i pomogą zaoszczędzić kasę to nie mam nic przeciwko. Dla mnie bzdurne jest zmienianie PB w zakresie pozwoleń i zgłoszeń - idea może i słuszna ale forma nie ta. Jestem za ułatwianiem procedur ale nie w sposób w jaki jest to zawarte w projekcie ustawy - wg mnie wprowadzi to jeszcze więcej zamieszania niż jest do tej pory.Pozdrawiam. Link do komentarza
paula1122 Napisano 6 maja 2009 Udostępnij #8 Napisano 6 maja 2009 o ile wiem zmiana w ustawie prawo budowlane już zatwierdzona po porawkach senatu i czeka na podpis prezydenta. Mozna ją odnalezc na stronie sejmu --> prace sejmu--> uchwalone ustawy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się