Skocz do zawartości

Klimatyzacja - jak działa, montaż klimatyzatora

Recommended Posts

Napisano

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Temperatura już teraz daje się powoli we znaki. To już ostatni moment, aby zadbać o własny komfort podczas upalnych dni i pomyśleć o zamontowaniu w domu klimatyzacji. Zwłaszcza, że obecnie jest ona coraz bardziej dostępna i powszechna.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/7533-klimatyzacja-jak-dziala-montaz-klimatyzatora

Gość Krzysiek
Napisano
No teraz to się nam zima zbliża ale klimatyzator to dobra sprawa. Używałam aktualnie Artcoola od LG i bardzo sobie chwale.
Napisano
Moj mąz chciał w tym roku zainstalować klimatyzacje w domu, ale wkońc nie zdecydowaliśmy się. Ostatnio byliśmy w odwiedzinach u znajomych i u nich zobaczyliśmy klimatyzację -wyglądała jak obraz na ścianie. Bardzo nam się spodobał i chyba w lecie tez sobie coś takiego sprawimy jednak.
  • 1 rok temu...
Gość jarucha
Napisano
Mozesz doprecyzwac, jak niezle na + wyszedles, jestem bowiem w trakcie instalacji klimatyzatorow multi split inverter (kasetonowe w kazdym pomieszczeniu umieszczone w opuszczonym suficie) i ciekaw jestem jak wygladaja realne koszty ochladzania i ogrzewania klimatyzatorem.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
dla mnie możliwość chłodzenia i ogrzewania klimatyzatorem to naprawdę super sprawa. szczególnie przy dziecku zimą.
ostatnio byłam lekko zaszokowana jak się okazało że w jednym biurze piękny obraz na ścianie był niczym innym jak klimatyzatorem LG... co to nie wymyślą icon_biggrin.gif
  • 1 rok temu...
Gość kogo
Napisano
przy otwartym czy uchylonym oknie praca klimy przenośnej mija się z celem , należy włożyć rurę w otwór w ścianie i jest wtedy O.K..
  • 1 miesiąc temu...
Gość Lucas
Napisano
Należy pamiętać o tym , że klimatyzacja nie jest przystosowana do stałego grzania lecz tylko dogrzewania. Przy temperaturze poniżej -10 stopni na dworze klimatyzacja nie daje rady, pobór prądu rośnie a niekiedy może dojść do uszkodzenia sprężarki. A co do samodzielnego montażu to nikomu ni e polecam.
  • 1 rok temu...
Napisano
Dobre. Po sprężeniu czynnik ma 40 stopni a po jego wychłodzeniu 50 :). Ktoś tu sporo namieszał. już nie mówiąc że po rozprężeniu czynnik ma około 7 do 10 stopni i taki wraca do sprężarki w postaci pary. Zmieńcie to bo bolą oczy.
Napisano
  Cytat

Dobre. Po sprężeniu czynnik ma 40 stopni a po jego wychłodzeniu 50 icon_smile.gif. Ktoś tu sporo namieszał. już nie mówiąc że po rozprężeniu czynnik ma około 7 do 10 stopni i taki wraca do sprężarki w postaci pary. Zmieńcie to bo bolą oczy.

Rozwiń  

Poprawione. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam
Marcin Szymanik
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Czy faktycznie dostępne w Polsce systemy klimatyzacji sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych? Mam wielu znajomych posiadających ten luksus, ale opinie są podzielone.
  • 5 miesiące temu...
Napisano
no właśnie ja w swoim budynku przymierzam się do zamontowania klimatyzacji. akurat szukam odkurzacza. Znalazłem takie jednoblokowe klimatyzatory czy jakoś tak to się nazywa. piszą że nie wymaga to zewnętrznej jednostki, a niektóre modele są wyposażone dodatkowo w pompę ciepła i można w chłodniejsze dni się dogrzewać. ktoś miał z czymś takim doczynienia? no i podobno to jest bezobsługowe i można sobie samemu zamontować.
Gość Strawman
Napisano (edytowany)
Monoblok może być stacjonarny i przenośny - oba są dość głośne, ale zaletą jest praktycznie brak montażu, bo sprowadza się w przypadku przenośnej wersji do wykonania wyrzutu powietrza, a w przypadku montowanego na ścianie/oknie do solidnego osadzenia. W zasadzie nie są to urządzenia powszechnie stosowane, bo poza chłodzeniem/grzaniem szukamy też komfortu, a z tym w przypadku monoblokowych klimatyzacji jest nieciekawie...
Urządzenia typu split inverterowe grzeją i chłodzą a to co w nich głośne wyrzuca się poza pomieszczenia mieszkalne, niestety dochodzi koszt wykonania połączenia dwóch części klimatyzatora (cichej wewnętrznej i głośnej zewnętrznej).
W innym wątku pokazuję jak nie powinna wyglądać instalacja klimatyzatora split - są zdjęcia i opis niedoróbek oraz błędów instalacyjnych: https://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&a...st&p=350615 Edytowano przez Strawman (zobacz historię edycji)
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
właśnie, że podobno wcale nie są głośne icon_smile.gif piszą na stronie 34 -42 dB.
muszę się bardziej zagłębić w temat. po co brać firmę od klimy skoro takiego monobloka można we własnym zakresie sobie zamontować ? icon_smile.gif
  • 1 rok temu...
Gość Kazik
Napisano

Tydzień miałem podobny dylemat, ale zdecydowałem się na klasyczny klimatyzator typu split z technologią inverter, zużywa mało prądu jest cichy i ma fajne bajery jak generator cząsteczek wody który oczyszcza powietrze i wcale tak dużo nie dałem wyszło lekko 2,5 tysia

Zrobiłem małe rozeznanie przed zakupem i powiem że osobiście nie polecałbym kupowania klimatyzatora przenośnego, najczęściej tego typu produkty są głośne, mają małą efektywność, zużywają więcej prądu (aby schłodzić do odpowiedniej temperatury pomieszczenie), poza tym zajmują dużo miejsca, co dla ludzi takich jak ja, mających mniejsze mieszkanie może być kluczowe.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
  Cytat

.... zdecydowałem się na klasyczny klimatyzator typu split z technologią inverter, zużywa mało prądu jest cichy i ma fajne bajery jak generator cząsteczek wody który oczyszcza powietrze .....

Rozwiń  

A co to za cudo ?
Napisano (edytowany)
  Cytat

A co to za cudo ?

Rozwiń  

To nie wiesz? Te bozony, które niedawno odkryto, to część ich zaginęła i teraz odnajduje się w takich klimatyzatorach typu split z technologią inverter, zużywających mało prądu, a przy tym generujących ciszę, mających fajne bajery i właśnie generujących też z niczego (bo wiesz, bozony kradzione to nie płacisz) cząsteczki wody.
Kup se takie i w następnym roku sprawisz Ruskim ulewę nad Placem Czerwonym w Dzień Zwycięstwa! Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
  • 2 lata temu...
Gość Janek
Napisano
Widać, że komentarze moderowane są przez jedną firmę. No cóż takie czasy. Niech użytkownicy wiedzą, że na rynku jest wiele atrakcyjnych i dobrych urządzeń klimatyzacyjnych np. Samsung, Mitsubishi, Vivax, Rotenso i można by tak wyliczać i wyliczać.
  • 2 lata temu...
Napisano
instalacja freonowa - to jest rurka ok 1 cm - muszę ją mieć prowadzoną przez cały salon bo tak mam układ mieszkania. Czy Wy byście to prowadzili pod tynkiem czy natynkowo (natynkowo szpetnie wygląda ale z drugiej strony jesli będzie pod tynkiem to jest ryzyko, że pojawią się odcieki (np na łączeniu / kolanu itd). Którą opcję byście wybrali? natynkowo czy podtynkowo.
Napisano
  Dnia 11.07.2016 o 08:43, Gość Janek napisał:

Widać, że komentarze moderowane są przez jedną firmę. No cóż takie czasy. Niech użytkownicy wiedzą, że na rynku jest wiele atrakcyjnych i dobrych urządzeń klimatyzacyjnych np. Samsung, Mitsubishi, Vivax, Rotenso i można by tak wyliczać i wyliczać.

Rozwiń  

Jest wiele firm i użytkownicy to wiedzą. Ja np często widzę na ścianach budynków w mieście splity LG. Klimatyzator, którym możemy się ogrzać to pompa ciepła powietrze powietrze i na takie urządzenie w niektórych gminach można uzyskać dofinansowanie.

• 6 miesiące temu...
Napisano
ja tam mam taki zwykly wiatrak njatanszy z mediaexperta i tez daje rade ze wspomaganiam przy upalach
  • 1 rok temu...
Napisano
  Dnia 16.06.2019 o 13:42, Gość gizmo napisał:

ja tam mam taki zwykly wiatrak njatanszy z mediaexperta i tez daje rade ze wspomaganiam przy upalach

Rozwiń  

Jak wystarcza Ci zwykły wiatrak w walce z upałami to szczerze zazdroszczę ;)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...