Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.Nie jestem fachowcem.Mam ogrzewanie gazowe.Aktualnie mam remont.Potrzebuje odkręcić grzejniki i je zdjąć ze ściany.Jak za to się zabrać???Co muszę zrobić przed odkręcaniem rur?Zamknąć jakiś zawór,odłączyć pompę od prądu?Zamknąć główny zawór wody?Jeżeli zna się ktoś na tym proszę o jakieś wskazówki.

17496393574077917390966372812309.jpg

Napisano

Nie masz możliwości odcięcia wody na każdym grzejniku, zatem musisz spuścić całą wodę z układu...

Nie wiem jak rozdzielone masz obwody grzania CO i wody użytkowej, bo przecież musisz grzać ciepłą wodę, pomimo odcięcia obiegu grzejnikowego...

A tak nawiasem mówiąc - co to za budynek? I w jakim regionie kraju?

Nie znam tego typu podgrzewacza gazowego :bezradny:

Napisano

Woda ma własny obieg zamknięty, więc trzeba wypuścić wodę z całego obiegu. Pod kotłem są pewnie zawory, ale nie ma sensu zostawiać tej resztki wody w kotle, więc wypuścić całą i po zamontowaniu grzejników napełnić cały obieg i tyle. Wcześniej można też wykonać operację czyszczenia obiegu przed wypuszczeniem wody, warto to zrobić raz na 10 lat, ale to daje efekt tylko przy grzaniu, więc jak teraz planujesz kiedy nie grzejesz w CO to niewiele to da. Potem oczywiście po dolaniu świeżej wody powinienem być wlany inhibitor. Oczywiście kocioł wyłączony całkowicie z zasilania.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
To jest jasne dla obiegu grzejnikowego, ale co z ciepłą wodą użytkownikową?
W zależności jaki jest zasobnik, obstawiam że stojący, a w tej sytuacji woda do góry nie popłynie. A jak wiszący, to obstawiam, że ma zawory odcinające na we/wy. Poza tym, przy kotle gazowym wydaje mi się że CWU ma swój osobny obieg i w tej sytuacji nie trzeba nic ruszać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, vlad1431 napisał:

obstawiam że stojący

Obstawiać to my możemy różnie, w zależności od naszej wiedzy o takich układach, ale @macijek - żebyś mógł mu KONKRETNE pomóc - musi podać więcej danych, a on wrzucił temat i od 20 godzin jakby nie jest zainteresowany odpowiedzią...

A najlepiej, gdyby zaprosił na konsultację jakiegoś kumatego hydraulika i on, widząc jak wygląda sytuacja - pokaże co zamknąć, co ewentualnie zaślepić, co zostawić bez zmiany...

Napisano

Jestem zainteresowany jestem.Tylko tez pracuje.To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.Duzo informacji przydatnych mi podaliście.Co to jest ten inhibitor?Jakie informacje są jeszcze potrzebne?

Napisano
2 godziny temu, macijek napisał:

To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.

Po układzie rurek tak pomyślałem...

A co to jest inhalator najprościej wyjaśni woojek Google, albo jakaś inna AI...

Napisano
2 godziny temu, demo napisał:

Dlaczego tytuł tego wątku jest o pompie ciepła?

A w treści jest o piecu gazowym.?

Oj tam oj tam...

Piszemy o piecu i już...

Wiemy z grubsza o co chodzi, bo nie jesteśmy AI, tylko prawdziwa jakaś I...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...