Skocz do zawartości

Piony kanalizacji niskoszumowej

Recommended Posts

Napisano

Mam robiona kanalizację niskoszumową w domu podpiwniczonym. Z tego co udało mi się dowiedzieć do montażu pionów używa się w moim przypadku obejm Bismat 1000 oraz pomiędzy nimi SL. Bismat 1000 składa się z dwóch opasek z czego jedna jest mocowana za pomocą adaptera do ściany i jest ona luźna na rurze a nad nią zaciska się SL która nie jest zlaczona z adapterem na scianie i stanowi ograniczenie do wzdłużnej pracy/wzdłużnego wydłużenia rurociągu, żeby nie popękał. Z tym że nie wiem do jakich długości odcinków stosuje się 1000 a do jakich SL. Mam dwa krótkie pionowe odcinki 100-120cm jak na rysunku poniżej i czy w takim wypadku tez montować Bismat 1000 czy wydłużenie wzdłużne nie bedzie tutaj zachodziło i zamontować tylko SL?

3363-XXX-T-1.webp

FB-IMG-1749541778173.jpg

Napisano

W ogóle w przypadku domów jednorodzinnych wydłużanie się rur kanalizacyjnych nie jest istotnym problemem. Wszystko właśnie za sprawą niewielkiej długości rur oraz znikomych różnic temperatury w ich otoczeniu. Szczerze mówiąc to w sytuacji, gdy pin przechodzi tylko przez 2 kondygnacje to wystarczą jakiekolwiek punkty ich mocowania na krańcach. Pion ani nie będzie się istotnie wydłużał, ani nie jest wiotki z racji swojej dużej średnicy. Jeżeli rzeczywiście priorytetem jest cisza, to czy przewidziano izolację akustyczną i zabudowę pionów?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...