Magdajasiu Napisano 17 lutego Udostępnij #1 Napisano 17 lutego Budynek nowy, oddany do użytku na początku 2024 r. Ostatnio zauważyłam „pęknięcia” pomiędzy podłogą a listwami. Czy to oznaka osiadania budynku? Nie widać narazie pęknięć ścian. Problem najbardziej widoczny w garażu, kotłowni. W pokojach to jedynie drobnostka wyglądająca jak pęknięcie pod wpływem ciężaru, ucisku mebla. Link do komentarza
retrofood Napisano 17 lutego Udostępnij #2 Napisano 17 lutego 8 minut temu, Magdajasiu napisał: Budynek nowy, oddany do użytku na początku 2024 r. Ale co to za budynek? Chyba nie schron? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 lutego Udostępnij #3 Napisano 17 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Magdajasiu napisał: Budynek nowy, oddany do użytku na początku 2024 r Czy to jest ten dom z tej działki? Edytowano 17 lutego przez podczytywacz (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - działka i dom Napisano 17 lutego Udostępnij #4 Napisano 17 lutego Czy posadzki są ułożone na wylewkach zrobionych na ociepleniu? Link do komentarza
Magdajasiu Napisano 17 lutego Autor Udostępnij #5 Napisano 17 lutego 1 godzinę temu, podczytywacz napisał: Czy to jest ten dom z tej działki? Tak to jest ten dom z tej działki. Problemu z zalewaniem już nie mam :-) Mój dom to nie ten co widać na zdjęciu powyżej. Mój to ten co stoi na tej działce a go nie widać. 5 minut temu, Budujemy Dom - działka i dom napisał: Czy posadzki są ułożone na wylewkach zrobionych na ociepleniu? A ja nie mam zielonego pojęcia. Ja to taka blondynka farbowana. Jedyne co wiem a co mogę powiedzieć to to że mam ogrzewanie podłogowe więc ocieplenie raczej powinno być. Link do komentarza
Budujemy Dom - działka i dom Napisano 17 lutego Udostępnij #6 Napisano 17 lutego 6 minut temu, Magdajasiu napisał: mam ogrzewanie podłogowe więc ocieplenie raczej powinno być. Zatem najpewniej wylewki minimalnie docisnęły termoizolację. Link do komentarza
Magdajasiu Napisano 17 lutego Autor Udostępnij #7 Napisano 17 lutego Czyli nic aż tak strasznego???? Deweloper uprzedzał że ściany mogą pękać gdy budynek będzie się osadzał ale nic nie wspomniał o podłożu. Link do komentarza
retrofood Napisano 17 lutego Udostępnij #8 Napisano 17 lutego 42 minuty temu, Magdajasiu napisał: Deweloper uprzedzał że ściany mogą pękać gdy budynek będzie się osadzał ale nic nie wspomniał o podłożu. Bo dewelopera podłogi nie interesują. Jak popękają, to najwyżej meble się przechylą, ale budynek się od tego przecież nie zawali. To nie konstrukcja. Link do komentarza
Magdajasiu Napisano 17 lutego Autor Udostępnij #9 Napisano 17 lutego (edytowany) No nie zgodzę się z tobą. Co innego podłoga (czyt. panel pęknie) a co innego gdy dzieje się coś z posadzką. Znajomy konstruktor po obejrzeniu zdjęć „na szybko” stwierdził że to osadza się posadzka względem sztywno postawionego budynku. I to problem w źle przygotowanym podłożu pod posadzka. Czyli to co pisał forumowicz powyżej. W obecnej sytuacji martwi mnie to jak bardzo to jeszcze się powiększy?? Edytowano 17 lutego przez Magdajasiu (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 17 lutego Udostępnij #10 Napisano 17 lutego 1 godzinę temu, Magdajasiu napisał: No nie zgodzę się z tobą. Co innego podłoga (czyt. panel pęknie) a co innego gdy dzieje się coś z posadzką. Z Twojego punktu widzenia, to oczywiście masz rację, ale ja ironicznie przedstawiłem punkt widzenia dewelopera. Skoro to pęknięcie nie zagraża fundamentom i ścianom, czyli katastrofie budowlanej, to dla niego nie ma tematu. A czy to się nie powiększy i ile? Nie wiadomo. Kto wie, co tam pod posadzką zostawiono? Być może, jeśli jeszcze czymś obciążysz podłogę mocniej i inaczej (z innej strony), to i szpary się powiększą. Może nawet niesymetrycznie. Ale nie sądzę, żeby to były duże wielkości. Skoro budynek użytkujesz już rok, to wszystkie pory roku zaliczone, kurczenie oraz rozciąganie materiałów i ziemi też. Link do komentarza
Magdajasiu Napisano 17 lutego Autor Udostępnij #11 Napisano 17 lutego Akurat tu masz rację- deweloper lubi ironizować i nazywać pojawiające się usterki „normalnością”. Czekam na opinie biegłego architekta by mieć podstawę do żądania naprawy. Link do komentarza
Henryk4 Napisano 24 marca Udostępnij #12 Napisano 24 marca To, co opisujesz, jest dość typowym zjawiskiem w nowych budynkach i może wynikać z naturalnego osiadania konstrukcji. W pierwszych miesiącach po wybudowaniu budynek „układa się”, co może powodować niewielkie zmiany w poziomie posadzek, zwłaszcza na styku z listwami przypodłogowymi. Jeśli pęknięcia występują głównie w garażu i kotłowni, może to być związane z różnicami w fundamentowaniu tych pomieszczeń (np. inne grubości izolacji czy podkładów). W pokojach lekkie pęknięcia mogą być skutkiem pracy podłogi – np. zmian wilgotności i rozszerzalności materiałów. Na tym etapie warto obserwować sytuację. Jeśli z czasem pojawią się większe pęknięcia ścian, nierówności w podłodze lub problemy z otwieraniem drzwi i okien, warto skonsultować się z konstruktorem. Na razie to wygląda na normalne osiadanie, ale dobrze jest monitorować zmiany. Link do komentarza
Magdajasiu Napisano 24 marca Autor Udostępnij #13 Napisano 24 marca Dziękuję bardzo za rzetelną i konkretną odpowiedź Link do komentarza
aru Napisano 24 marca Udostępnij #14 Napisano 24 marca czy rzetelna? mam wątpliwości biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze tematy z kwietnia i czerwca 2024 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się