Skocz do zawartości

Wznowienie budowy po 25 latach

Recommended Posts

Witam.

Jak wyprowadzić stojący  budynek z dachem na prostą w miare tani i przyjemny sposob

w sytuacji gdzie są wszystkie dokumenty i pozwolenia(chyba bo jestem raczkujący w tym temacie) ale nie żadnego wpisu w dzienniku budowy od kierbuda, jest tylko od geodety z pieczatka o "wyznaczeniu polozenia obiektu na gruncie". Pozwolenie na budowę jest z 2000 roku na moich rodziców a wtej chwili ja jestem właścicielem. Druga sprawa to odległość budynku od granicy działki. Przed budowa rodzice z sąsiadami podpisali umowy o zgodzie na wybudowanie budynku bliżej niż 150cm od granicy, sąsiad swój a my swój. Każdy miał swoją umowę, nasza przepadła. Jak ja teraz odnowić? Zdanie sasiada się nie zmieniło.

Edytowano przez pierun (zobacz historię edycji)
36 minut temu, pierun napisał:

Dzięki za odp. A wiesz może jak będzie przebiegała cała procedurą i przybliżone koszta?

Tu ci nie pomogę. To było 20 lat temu. Musiałem od nowa robić projekt, odbiory instalacji, pomiary geodezyjne.  Kosztowało to wówczas na pewno powyżej 5 tysięcy zł. Sam projekt kosztował 2 tys zł.
Wyglądało to tak że przyszli z PINB, obejrzeli budynek, kazali poprawić a to schodek a to balustradę . I oczywiście załatwić papierologię. Potem inspektorka miała przyjść sprawdzić ale nie przyszła. Poszedłem ja do niej do biura i dostałem papierek z odbiorem. 

2 godziny temu, pierun napisał:

Jakieś kary od pinbu będą?

Nie słyszałem o karach. Przeciwnie, urzędnikom zależy na zakończeniu takich rozpie...onych budów.

1 godzinę temu, pierun napisał:

Dzięki za odp. A wiesz może jak będzie przebiegała cała procedurą i przybliżone koszta?

Tyle co normalnie + koszty kierownika budowy. To oczywiste, ze za bieganie człowiek musi  coś zarobić, ale to też nie są astronomiczne sumy.

Koszty kierownika zależą od tego ile papierów będzie musiał odtworzyć. 

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie!

Z opisaną sytuacją wiąże się kilka kwestii, które trzeba rozwiązać, aby przeprowadzić budowę lub remont budynku zgodnie z prawem i uniknąć potencjalnych problemów.

Oto kilka wskazówek:

1. Brak wpisu w dzienniku budowy

Brak wpisu od kierownika budowy w dzienniku budowy może stanowić problem, ponieważ zgodnie z przepisami budowlanymi, dziennik budowy jest dokumentem, który rejestruje przebieg prac budowlanych i pełni rolę formalną. Jeśli budowa nie została zakończona zgodnie z zapisami w dzienniku budowy, istnieje ryzyko, że obiekt może zostać uznany za nielegalnie wybudowany.

Co należy zrobić?

Skontaktuj się z odpowiednim nadzorem budowlanym: Jeśli budowa była wykonana zgodnie z pozwoleniem na budowę, ale brakuje dziennika budowy, należy zgłosić ten fakt do lokalnego urzędu nadzoru budowlanego. Możliwe, że uda się zalegalizować budynek w ramach tzw. legalizacji samowoli budowlanej, jeśli spełnia on wymagania przepisów budowlanych.

Powołanie kierownika budowy: W niektórych przypadkach można również wystąpić o powołanie nowego kierownika budowy, który przygotuje odpowiednią dokumentację, aby zakończyć budowę i uzupełnić brakujące zapisy.

2. Wpis w dzienniku budowy i pozwolenie na budowę

Pozwolenie na budowę, mimo że pochodzi z 2000 roku, wciąż jest ważne, pod warunkiem, że nie zostały wprowadzone zmiany w przepisach, które mogłyby wpłynąć na jego ważność (np. zmiana klasyfikacji gruntu). Ważne jest, aby upewnić się, że wszystkie dokumenty są w porządku, a budowa jest zgodna z aktualnymi przepisami.

3. Zgoda na odległość od granicy działki

Jeśli poprzednia umowa między Twoimi rodzicami a sąsiadami została utracona, a nie została odnowiona, konieczne jest jej wznowienie, jeśli nadal chcesz budować w tej samej odległości od granicy. W takim przypadku należy:

Zawrzeć nową umowę z sąsiadem: Jeśli sąsiad nie ma nic przeciwko, możesz zawrzeć nową umowę, w której uzyskasz zgodę na pozostawienie budynku w odległości mniejszej niż 150 cm od granicy działki. Umowa powinna być zawarta na piśmie, najlepiej u notariusza, aby miała moc prawną.

Zgłoszenie zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego lub w pozwoleniu na budowę: Jeśli to konieczne, można również dokonać zmian w istniejącym projekcie budowlanym i dostosować go do nowych ustaleń z sąsiadem.

4. Inne kwestie formalne

Upewnij się, że wszystkie wymagane dokumenty są w porządku:

Sprawdź, czy posiadasz pełną dokumentację budowlaną i czy wszystkie formalności związane z rozpoczęciem budowy zostały dopełnione.

Jeśli jakiekolwiek dokumenty są zagubione, skontaktuj się z odpowiednimi instytucjami (np. z geodetą, architektem czy urzędami), aby je odtworzyć.

Podsumowując, najważniejsze w tej sytuacji jest uregulowanie kwestii dziennika budowy i odnowienie zgody sąsiada na odległość budynku od granicy działki. Warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym, aby dokładnie przeanalizować wszystkie dokumenty i procedury związane z budową.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...