Skocz do zawartości

Płytki w kotłowni

Recommended Posts

Cześć 

Chciałem położyć płytki na posadzce betonowej w pomieszczeniu po kotłowni (ekogroszek).

Posadzka betonowa nie była wcześniej niczym zabezpieczona, po 13 latach palenia w piecu mocno zanieczyszczona sądzą, i pyłem węglowym. Próbowałem zmyć to woda z mydłem malarskim jednak nadal po przetarciu ręką pozostają tłuste zanieczyszczenia.

Czy jak zagruntuje to można kłaść płytki czy należy jeszcze dokładniej usunąć zanieczyszczenia z sadzy?

Obawiam się że może to istotnie wpłynącć na przyczepność kleju.

Pozdrawiam 

Jak zacznę szlifować to pewnie powierzchnia nie będzie zbyt równa?
Zastanawiam się czy nie lepiej położyć panele winylowe na podkładzie.

A po co Ci równa pod płytki? Ja zanim się kapnąłem, że mam 1.5cm mniej na metrze długości, to stwierdziłem, że bez sensu kombinować i klejem wszystko zniwelowałem, a płytki pierwszy raz w życiu kładłem.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

15 godzin temu, lukalo napisał:

Cześć 

Chciałem położyć płytki na posadzce betonowej w pomieszczeniu po kotłowni (ekogroszek).

Posadzka betonowa nie była wcześniej niczym zabezpieczona, po 13 latach palenia w piecu mocno zanieczyszczona sądzą, i pyłem węglowym. Próbowałem zmyć to woda z mydłem malarskim jednak nadal po przetarciu ręką pozostają tłuste zanieczyszczenia.

Czy jak zagruntuje to można kłaść płytki czy należy jeszcze dokładniej usunąć zanieczyszczenia z sadzy?

Obawiam się że może to istotnie wpłynącć na przyczepność kleju.

Pozdrawiam 

Możesz też naciąć delikatnie powierzchnię w kratkę, szlifierką kątową z tarczą do betonu.

To zwiększy przyczepność.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• - niewygodnie sie po niej chodzi, bo rosnie kepkami, - jak urosnie, jest zbyt wysoka, i musze chodzic w kaloszach nawet latem - ze wzgledu na ewentualne kleszcze, ktore sa w tych lasach. Wiec wole taka np. koniczynke.       Mam troche starych desek, tez cos z nich zrobie, ale nie wiem, czy do wiosny zdaze.   Macie przynajmniej podworka, to juz cos. Bo w okolicy przed wszystkimi domami jest kostka - podjazdy do garazy i chodniki do drzwi wejsciowych. Wiec co najmniej polowa dzialki wybetonowana, jesli doda sie budynek. Z tylu domu troche trawki i jakies rabatki.
    • Witam! Jestem właścicielem dwóch mieszkań położonych na parterze. Budynek ma 2 właścicieli ja i sąsiad. Chciałbym zrobić w ścianie przejście w postaci wybicia otworu aby móc połączyć 2 mieszkania w jedno. Teraz pytanie, jakie pozwolenia potrzebuję, jeżeli ściana będzie nośna a działowa i jak mogę poznać, jaki to jest rodzaj ściany?
    • A ja nie mogę sąsiadów (sąsiadek) namówić na ułatwianie życia owadom. Wszystko musi być wycięte, wyrżnięte, każdy liść zagrabiony. No a moje podwórko pomiędzy nimi, wygląda jak opuszczone. Chwasty sobie rosną, kwitną, liście nadal leżą, śnieg je przykrył...  Ludzie lubią się narobić i nic z tym nie idzie poradzić. Ja natomiast jestem leniwy.    Chociaż nie aż tak, żeby nic nie robić. Na wiosnę mam zamiar zrobić kawałek strzechy, aby ułatwić życie owadom zastępującym pszczoły. One w słomkach robią gniazda i się rozmnażają. Jak kiedyś robiłem u faceta instalację pod wiatą przykrytą strzechą, to chmura owadów ją otaczała.  No i ze starych desek zrobię rządek budek dla sikorek. 
    • Też ją kiedyś o to pytałem. Nie podoba się i koniec Ja też u siebie przestaje walczyć z mchem i innymi leśnymi czy tam łąkowatymi roślinami. Niech rośnie co chce, byle nie za wysokie.  Koniec z sianiem trawy. Przyszła późna jesień i 30% podwórka znajduje się pod rozgarniętą ziemią z kretowisk.   Siatka na krety? Nie jestem taki.
    • Pięknie wygląda, cóż ona Ci przeszkadza?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...