Skocz do zawartości

Remont mieszkania

Recommended Posts

Cześć,

czeka mnie remont mieszkania i w związku z tym chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Jestem kompletnie zielona w tych tematach, więc bardzo liczę na czyjąś pomoc. Remont w miarę możliwości chciałabym przeprowadzić sama.

A więc jest to stare mieszkanie. Na pewno czeka mnie wymiana podłogi oraz remont ścian. Na podłodze znajduje się gumolit, który chciałabym usunąć i nałożyć nową wykładzinę pcv. W jaki sposób to zrobić? Obiło mi się o uszy, że na stary gumolit nie można założyć nowego, a że przy usuwaniu starego bardzo często jest problem z usuwaniem kleju. Czy to prawda? Jeśli faktycznie byłby problem z usuwaniem kleju to czy po oderwaniu całego gumolitu łatwiej będzie założyć panele? Panele można położyć na pozostałości kleju po wykładzinie?

Drugą najważniejszą rzeczą są ściany i sufit. Na suficie jest pęknięcie przez całą długość. Czy to niebezpieczne? Wystarczy tylko to czymś wypełnić i będzie w porządku? Na załączonych zdjęciach możecie zobaczyć jak to wszystko wygląda. Na ścianach również są pęknięcia, ale już nie wyglądają tak groźnie. W jaki sposób krok po kroku przeprowadzić remont takich ścian i sufitu? Chciałabym pomalować je zwykłą farbą.

W załączniku przesyłam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę :)

Laura

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.52_0bf1d5ae.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.53_8ddc77e9.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.53_cc6c36d3.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.53_e6e71646.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.53_e24cf31d.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.54_160a9a5a.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.55_7c974f40.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.55_b92762e1.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.56_d5a09eb2.jpg

4 godziny temu, laura21 napisał:

Cześć,

czeka mnie remont mieszkania i w związku z tym chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Jestem kompletnie zielona w tych tematach, więc bardzo liczę na czyjąś pomoc. Remont w miarę możliwości chciałabym przeprowadzić sama.

No hej :)

Stare mieszkanko, zaniedbane - więc będzie sporo pracy :)

Czy poradzisz sobie sama? Wszystko zależy od tego, co chcesz tam mieć :)

A więc jest to stare mieszkanie. 

W bloku z wielkiej płyty, kamienicy, czy familoku? Jak stary jest budynek i czy stoi na przykład na szkodach górniczych?

Na pewno czeka mnie wymiana podłogi oraz remont ścian. Na podłodze znajduje się gumolit, który chciałabym usunąć i nałożyć nową wykładzinę pcv. W jaki sposób to zrobić? Obiło mi się o uszy, że na stary gumolit nie można założyć nowego, a że przy usuwaniu starego bardzo często jest problem z usuwaniem kleju. Czy to prawda? Jeśli faktycznie byłby problem z usuwaniem kleju to czy po oderwaniu całego gumolitu łatwiej będzie założyć panele? Panele można położyć na pozostałości kleju po wykładzinie?

Trudno ocenić. Trzeba by zajrzeć, co jest pod tym gumolitem :) Może nie jest mocno przyklejony. 

Po zdjęciu może okazać się, że jest tam pod nim wyrąbisty parkiet (dobra, przesadziłam :icon_biggrin:), albo nierówna wylewka z ubytkami.

Tak, czy siak - według mnie lepsze najtańsze panele z marketu, niż nowy gumolit - bo czym innym jest wykładzina PCV :icon_wink:

Przy panelach nie będzie Ci tak "ciągło po nogach", jak to moja babcia powiadała :icon_biggrin:

jeśli  pozostaną po tym zerwanym gumolicie jakieś resztki kleju, to powierzchownie zeskrob je szpachelką. Na to przyjdzie pianka i panele, więc drobnych nierówności nie będzie czuć. Będzie git.

Nie przeraź się, jeśli po zerwaniu gumolitu zobaczysz pęknięcia podłogi. U mnie były na szerokość 3mm ... miałam wrażenie, że piwnicę na dole widzę (mam mieszkanie na parterze) :icon_biggrin:

Drugą najważniejszą rzeczą są ściany i sufit. Na suficie jest pęknięcie przez całą długość. Czy to niebezpieczne? Wystarczy tylko to czymś wypełnić i będzie w porządku? Na załączonych zdjęciach możecie zobaczyć jak to wszystko wygląda. Na ścianach również są pęknięcia, ale już nie wyglądają tak groźnie. W jaki sposób krok po kroku przeprowadzić remont takich ścian i sufitu? Chciałabym pomalować je zwykłą farbą.

I w temacie ścian chyba nikt nie udzieli Ci rzeczowej odpowiedzi bez informacji, jakiego rodzaju jest to budynek ;)

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i przed remontem też tak wyglądało (też kupiłam to mieszkanie lata temu w tak opłakanym stanie, jak Twoje). W blokach przez sufit idzie łączenie płyt - więc jeśli to mieszkanie w bloku to być może o to chodzić. Jeśli tak, to najlepsza dla Ciebie wiadomość. Pozostałe są zdecydowanie gorsze :icon_rolleyes:

Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Przed chwilą, retrofood napisał:

A po co zrywać gumolit? Położyć panele na wierzch.

Musiałaby chociaż zajrzeć, czy nie ma tam jakiego grzyba ;)

Przed chwilą, aru napisał:

jak dla mnie - sufit to prefabrykaty, czyli wielka płyta, albo coś w podobie do OWT (jak czteropiętrowy)

ewentualnie żerańskie płyty, niemniej nie powinno być groźne

Tak, jak napisałam .... gorzej, jak to dom ;)

Ciekawa jestem :)  Czekam, co się okaże :)

10 minut temu, daggulka napisał:

Musiałaby chociaż zajrzeć, czy nie ma tam jakiego grzyba ;)

Na wygląd, to jest mieszkanie w bloku i nie jest skrajne, Gdzieś w środku wysokości. Grzyb możliwy tylko po zalaniu, co byłoby czuć. Albo przy przemarzającej ścianie, na co podłoga też wpływu nie ma.

21 minut temu, retrofood napisał:

Na wygląd, to jest mieszkanie w bloku i nie jest skrajne, Gdzieś w środku wysokości. Grzyb możliwy tylko po zalaniu, co byłoby czuć. Albo przy przemarzającej ścianie, na co podłoga też wpływu nie ma.

Skąd wniosek, że mieszkanie nie jest skrajne i jest na piętrze?

Laura, ja też 11 lat temu bodajże kupiłam taką ruinę. Zrobiłam wtedy remont generalny. Na ściany położyłam tapety, na podłogi panele. Łazienka - totalna generalka z płytkami.

W ubiegłym roku postanowiłam ponownie zrobić remont salonu.

Poniżej masz link do wątku z metamorfozy "po taniości". Na całość z meblami wydałam kole 6000 zł - ale panele zostawiłam stare, bo były w dobrym stanie jeszcze :)

Na ostatniej stronie są zdjęcia z efektu. Pierwsze dwie strony to zbieranie inspiracji i rozważania techniczne ;)

Lubię rzeczy niedoskonałe, nadgryzione zębem czasu (jak ja) :icon_biggrin: - i takie są teraz moje ściany w bloku :)

W wolnej chwili sobie poczytaj mój wątek - może znajdziesz w nim coś dla siebie :)

Przed chwilą, podczytywacz napisał:

Ale że co - zbieramy brygadę i jedziemy remontować?:icon_eek:

Radźcie, jak doprowadzić tę ruinkę do stanu używalności. Laura chce sama remontować - każda rada jest na wagę kasy i czasu :)

Korzystając z okazji chciałabym pokazać również sufit w łazience i kuchni :) W łazience są jakieś ślady jakby od zalania. Czy wystarczy to pokryć farbą? W kuchni farba sama odchodzi. Co zrobić po zeskrobaniu jej? Oczywiście tyle ile będzie się dało zeskrobać 

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.59_6189b32c.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.00_105a9f2e.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.00_1152dfa3.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.01_c22a20b9.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.02_3a87da49.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.03_d9c1c330.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.21.04_f723c7fb.jpg

7 minut temu, daggulka napisał:

Laura, ja też 11 lat temu bodajże kupiłam taką ruinę. Zrobiłam wtedy remont generalny. Na ściany położyłam tapety, na podłogi panele. Łazienka - totalna generalka z płytkami.

W ubiegłym roku postanowiłam ponownie zrobić remont salonu.

Poniżej masz link do wątku z metamorfozy "po taniości". Na całość z meblami wydałam kole 6000 zł - ale panele zostawiłam stare, bo były w dobrym stanie jeszcze :)

Na ostatniej stronie są zdjęcia z efektu. Pierwsze dwie strony to zbieranie inspiracji i rozważania techniczne ;)

Lubię rzeczy niedoskonałe, nadgryzione zębem czasu (jak ja) :icon_biggrin: - i takie są teraz moje ściany w bloku :)

W wolnej chwili sobie poczytaj mój wątek - może znajdziesz w nim coś dla siebie :)

Dziękuję :) Jak będę miała wolną chwilę to z chęcią poczytam :) 

10 minut temu, retrofood napisał:

Potwierdzam, ze to dobra wiadomość. Wtedy jeszcze nie robiono takiego szajsu jak pod koniec epoki Gierka. 

super :)

24 minuty temu, laura21 napisał:

Korzystając z okazji chciałabym pokazać również sufit w łazience i kuchni :) W łazience są jakieś ślady jakby od zalania. Czy wystarczy to pokryć farbą? W kuchni farba sama odchodzi. Co zrobić po zeskrobaniu jej? Oczywiście tyle ile będzie się dało zeskrobać 

Ty masz zadań na dwa - trzy miesiące dla zespołu fachowców, a nie dla samej i to amatorki. 

Ślady od zalania, jeśli suche i stare, nie powinny przeszkadzać. Gorzej, jeśli nadal mokre. 

Po zeskrobaniu farby trzeba naprawiać powierzchnię i nanosić grunt. Oczywiście, zeskrobujemy wszystko co odchodzi, nawet tynk, jeśli się nie trzyma.

Czy masz kogoś pod ręką, kto w bezpieczny sposób sprawdzi z czego jest instalacja elektryczna?

Czy to przewody miedziane, czy aluminiowe? Jak wygląda rozdzielnica, czyli "skrzynka" z bezpiecznikami? Ile ich jest? Może jeszcze ze dwie fotki...

3 minuty temu, retrofood napisał:

Ty masz zadań na dwa - trzy miesiące dla zespołu fachowców, a nie dla samej i to amatorki. 

A to jest kluczowy fakt...

Jeszcze jak wyglądają drzwi - i te wejściowe, i wewnętrzne... futryny, skrzydła...

I najważniejsze...

Powierzchnia mieszkania i... i grubość portfela:zalamka: czyli możliwości...

42 minuty temu, daggulka napisał:

Radźcie

Najpierw zbierzcie informacje, które są niezbędne do analizy i potem do radzenia :scratching:

6 minut temu, podczytywacz napisał:

Jeszcze jak wyglądają drzwi - i te wejściowe, i wewnętrzne... futryny, skrzydła...

Futryny ma najpewniej stalowe. Kiedyś w blokach nie robili innych - u mnie tak samo.

W sprzedaży znajdzie nakładane ościeżnice - bo demontaż tego stalowego goowna to rzeź :icon_rolleyes:

Ja przymierzam się powoli do remontu przedpokoju, gabinetu i sypialni (w przyszłym roku). I rozważam pozostawienie tych stalowych futryn i przemalowanie ich na biało lub czarno (w zależności jaki kolor skrzydeł wybiorę). Ale wiesz, jak ja lubię ;) Nie dość, że po taniości, to jeszcze niedoskonale :icon_mrgreen:

14 minut temu, podczytywacz napisał:

Czy masz kogoś pod ręką, kto w bezpieczny sposób sprawdzi z czego jest instalacja elektryczna?

Czy to przewody miedziane, czy aluminiowe? Jak wygląda rozdzielnica, czyli "skrzynka" z bezpiecznikami? Ile ich jest? Może jeszcze ze dwie fotki...

A to jest kluczowy fakt...

I najważniejsze...

Powierzchnia mieszkania i... i grubość portfela:zalamka: czyli możliwości...

Najpierw zbierzcie informacje, które są niezbędne do analizy i potem do radzenia :scratching:

Na ten moment nikt mi tego nie sprawdzi. Nie ma mnie również na miejscu, więc nie mam jak zrobić zdjęć. Drzwi wejściowe są do wymiany, tak samo jak okna, w łazience junkers z instalacją. Drzwi do pokoju i kuchni chcę wywalić. Mieszkanie ma niecałe 30 m2. Jeśli chodzi o budżet to jest kiepsko. Na ten moment około 20 tys, choć w mojej sytuacji to i tak bardzo dużo. Czy remont za tyle jest w ogóle możliwy? Zamieszczam jeszcze pozostałe zdjęcia, które mam

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.50_c92e70fe.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.50_c9dc0471.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.51_768fdf9f.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.55_2c11114c.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.56_038fb601.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.58_ae0c2411.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-07-16 o 15.20.59_543990ce.jpg

3 minuty temu, laura21 napisał:

Na ten moment nikt mi tego nie sprawdzi. Nie ma mnie również na miejscu, więc nie mam jak zrobić zdjęć. Drzwi wejściowe są do wymiany, tak samo jak okna, w łazience junkers z instalacją. Drzwi do pokoju i kuchni chcę wywalić. Mieszkanie ma niecałe 30 m2. Jeśli chodzi o budżet to jest kiepsko. Na ten moment około 20 tys, choć w mojej sytuacji to i tak bardzo dużo. Czy remont za tyle jest w ogóle możliwy? Zamieszczam jeszcze pozostałe zdjęcia, które mam

20.000 zł to bardzo mało na tę ruinkę.

Najważniejsze jest Twoje bezpieczeństwo, musisz więc znaleźć taniego instalatora, żeby doprowadził Ci do ładu i składu instalację elektryczną i gazową (junkers do wymiany). Elektryka to najpewniej aluminiowe kable. Zdałoby się wymienić, ale koszt jest spory. Wiem, że nie powinnam tego pisać (bo tak się nie robi po prostu), ale u mnie też częściowo jest aluminiowa instalacja elektryczna. Powinnam wymienić podczas pierwszego remontu, ale miałam ograniczony budżet. Elektryk przyszedł, dodał gniazdek i wymienił wszystkie pozostałe, zrobił nową skrzynkę rozdzielczą, pomierzył instalację, posprawdzał wszystko i stwierdził, że żyć będę. I tak zostało. Jakie są minusy? Nie będę mieć indukcji, bo instalacja nie uciągnie. Chyba, że wyremontuję najpierw instalację.

Pozostałe rzeczy to kosmetyka i liczy się to, co chcesz osiągnąć.

Zdarcie starych farb konieczne. Papier ścierny i szpachelka w dłoń i do roboty ;)

Jak Retro zauważył - panele możesz położyć na gumolicie (panele pod warunkiem, że podłoga jest w miarę równa).

Urządzając, możesz, kolokwialnie rzecz ujmując "zerżnąć głupa" i zrobić sobie mieszkanie w stylu industrialnym. To techniczna i surowa aranżacja z odkrytymi rurami i tynkami. Ale to też trzeba zrobić z głową. Mój salon miał taki być, ale uznałam, że w cieplejszym lofcie będę czuła się lepiej.

Można przekuć wady w atut, ale trzeba ruszyć głową :)

Poszukaj inspiracji w necie o wnętrzach w stylu industrialnym ;)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• dzięki za opinie @podczytywacz, dawka wiedzy tym bardziej kogoś z doświadczeniem, zawsze mile widziana. Nie mniej jednak jak coś wydaje mi się zdecydowanie lepszym rozwiązaniem to idę w to, koszt w tym wypadku jest drugorzędny. Takie moje działania(z zewnątrz może wydawać się na wyrost) ma też drugie dno, chcę to z robić w ten sposób żeby nauczyć się tego na przyszłość, ponieważ liczę na to, że ta wiedza przyda mi się w przyszłości...jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie.  Okej dalsza część w 1/2", natomiast w większości materiałach spotkałem się, że dają otuline również dla zimnej wody hmmm.     @podczytywacz więc liczę na podzielenie się wiedzy z rozdzielaczy
    • Ta sprawa nie jest tak do końca ściśle określona w przepisach. Trzeba też uwzględnić pewną praktykę, która się wytworzyła.   Przede wszystkim zawsze wymagane jest sporządzenie opinii geotechnicznej. Mamy na to konkretny przepis, który zawiera Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych (Dz.U. 2012 poz. 463)   § 7. 1. W przypadku obiektów budowlanych wszystkich kategorii geotechnicznych opracowuje się opinię geotechniczną   W przypadku domów jednorodzinnych najczęściej sporządza ją projektant budynku lub projektant dokonujący adaptacji projektu gotowego. Z zastrzeżeniem, że najczęściej stosuje się tu coś co można nazwać najniższym poziomem wymagań. Wynika to ze specyfiki domów jednorodzinnych, czyli zwykle obiektów zaliczanych do tzw. pierwszej kategorii geotechnicznej. Mówiąc w ogromnym skrócie, są one niewielkie i o prostej konstrukcji, posadowione na gruntach nośnych, jednorodnych i przy poziomie wód gruntowych poniżej poziomu posadowienia (proste warunki gruntowe). Teraz pojawia się pytanie na jakiej podstawie w takich sytuacji projektant ma określić kategorię geotechniczną konkretnego obiektu (domu)? W cytowanym powyżej rozporządzeniu zakres wymaganej dokumentacji różnicuje się przede wszystkim ze względu na kategorię obiektu budowlanego. Zgodnie z zasadą, że im trudniejsze warunki gruntowe i/lub bardziej skomplikowany obiekt, tym i wymagany zakres dokumentacji jest większy. Znajdziemy tam ogólny zapis:   § 4. 4 Kategorię geotechniczną całego obiektu budowlanego lub jego poszczególnych części określa projektant obiektu budowlanego na podstawie badań geotechnicznych gruntu, których zakres uzgadnia z wykonawcą specjalistycznych robót geotechnicznych.   Swoiste doprecyzowanie stanowi tu kolejny przepis:   § 6. 2. Dla obiektów budowlanych pierwszej kategorii geotechnicznej zakres badań geotechnicznych może być ograniczony do wierceń i sondowań oraz określenia rodzaju gruntu na podstawie analizy makroskopowej. Wartości parametrów geotechnicznych można określać przy wykorzystaniu lokalnych zależności korelacyjnych.   Najwyraźniej jednak powyższy zapis należy traktować jako zalecenie, nie zaś „sztywny” wymóg. Tym bardziej, że w przypadku obiektów zaliczanych do pierwszej kategorii geotechnicznej nie ma wymogu przedstawienia dokumentacji z przedstawionych badań. Wróćmy tu do § 7. 1., który należałoby interpretować wraz z kolejnymi punktami:   § 7. 1. W przypadku obiektów budowlanych wszystkich kategorii geotechnicznych opracowuje się opinię geotechniczną. 2. W przypadku obiektów budowlanych drugiej i trzeciej kategorii geotechnicznej opracowuje się dodatkowo dokumentację badań podłoża gruntowego i projekt geotechniczny. 3. W przypadku obiektów budowlanych trzeciej kategorii geotechnicznej oraz w złożonych warunkach gruntowych drugiej kategorii wykonuje się dodatkowo dokumentację geologiczno-inżynierską, zgodnie z  przepisami ustawy z  dnia 9 czerwca 2011 r. – Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. Nr 163, poz. 981).   W związku z tym wytworzyła się praktyka, w której projektant zawsze sporządza opinie geotechniczna, lecz w przypadku pierwszej kategorii geotechnicznej nikt nie wymaga od niego przedstawienia w tej opinii dokładnych danych na temat gruntu. Danych wziętych chociażby z opisu i interpretacji odwiertów. Projektant przecież i tak bierze za to wszystko odpowiedzialność, a ostatecznie kieruje się swoją wiedzą i doświadczeniem. To całkiem rozsądne, bo w praktyce w takich prostych przypadkach rozbudowane badania nie są do niczego potrzebne. Trzeba zachować umiar, rozsądek i pewną proporcję nakładów i korzyści. Ponadto projektant jest często w stanie sporo wywnioskować już po takich robotach jak zrobienie wykopów pod szambo, przyłącze wodociągowe czy wiercenie studni.  
    • Dlatego sugeruję najpierw użycie farby separacyjnej.
    • Witam,  z początkiem października złożyłem wniosek o wydanie warunków zabudowy na dom jednorodzinny z garażem w bryle budynku. Dostałem informację z gminy, że decyzja zostanie wydana do 31.03.2025 (ze względu na dużą ilość wniosków spowodowanych zbliżającymi się zmianami). Zastanawiam się teraz jakie mam opcje aby w przyszłości móc postawić jednak też garaż wolnostojący/ budynek gospodarczy. Wolałbym poczekać teraz na tą decyzję która ma zostać wydana do końca marca. Czy później mogę zmienić warunki zabudowy, tak aby postawić garaż wolnostojący? jeżeli tak to za pomocą jakiego wniosku? i czy jeżeli zmiana warunków zabudowy nastąpi po 1 stycznia 2026 to czy warunki z automatu będą miały tylko 5 lat ważności? i jeszcze pytanie ile trwa sama zmiana warunków zabudowy (w internecie jest napisane miesiąc, ale aktualnie na warunki zabudowy w mojej gminy trzeba czekać 5 miesięcy, a teoretycznie mają na to 3 miesiące). Z góry dziękuję za informację :) 
    • Budowa, która powinna zakończyć się co najmniej 3 miesiące temu wciąż nie została skończona. Szef firmy budowlanej ciągle powtarza "nie nasza wina, skaczemy z budowy na budowę, są opóźnienia".   Jesteśmy w trakcie robót dachowych, które przez firmę budowlaną stale są przekładane. Do stanu surowego zamkniętego brakuje nam tylko/aż dachu. Ostatnio zaczął padać śnieg, a nocami słupki rtęci wskazują ujemną temperaturę. Czy może mieć to jakiś zły wpływ na więźbę dachową?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...