Skocz do zawartości

Płaska PLUS, montaż, pytanie

Recommended Posts

Mam pewne zapytanie odnośnie blachodachówki o nazwie PŁASKA Plus. W trakcie lektury instrukcji natknąłem się na informację, że jej montaż powinien odbywać się poprzez przytwierdzenie do przodu blachy, a nie od góry, jak ma to miejsce w przypadku standardowych blachodachówek panelowych. Moje pytanie dotyczy alternatywnego sposobu montażu, a mianowicie mocowania jej od góry na łacie. Niestety, w moim przypadku takie rozwiązanie zostało zastosowane i niestety nie prezentuje się to zbyt korzystnie. Chciałbym się dowiedzieć, czy jako producent akceptujecie taką metodę montażu i jakie konsekwencje to niesie w kwestii gwarancji. Obecnie, jeśli zdecyduję się na przekręcenie wkrętów w celu ich zamontowania z przodu blachy, wiem że będę musiał zająć się uszczelnianiem otworów po wkrętach typu torx. Z góry dziękuję za pomoc!

Montując farmerem od przodu  masz lepszy walor estetyczny i nie chodzi o samą obecność wkręta, brak jest też pofałdowania w okolicy wystającego łba.

Co do montażu od góry, w łatę,  to wkręty mogą nie złapać obu blach, kołnierz wywinięcia panelu na łatę ma tylko 25 mm szerokości.

Przekładanie wkrętów nie jest już możliwe, można jedynie dokręcić jeszcze trochę wkrętów od czoła, w newralgicznych miejscach..  

Dzień dobry,

Do montażu blachy panelowej PŁASKA lub PŁASKA Plus, zalecamy używać wkrętów z płaskim łbem TORX i przykręcać je do czoła blachy, a nie od góry. Montaż od góry może spowodować nieprawidłowe ułożenie blach i nie jest przez nas zalecany. Nie bierzemy odpowiedzialności za ewentualne odkształcenia paneli lub podciekanie wody pod połać, które mogą wystąpić w wyniku takiego montażu. Ponadto dach może stracić swój estetyczny wygląd, panele mogą pofalować lub nie będą do siebie pasowały.

Jeśli powłoka zabezpieczająca zostanie uszkodzona z powodu niewłaściwego montażu, reklamacja może zostać odrzucona.

Przed rozpoczęciem prac na dachu warto zapoznać się z instrukcją montażu, aby uniknąć takich problemów. Instrukcję montażu dla blachodachówek PŁASKA, PŁASKA Plus i REGLE można pobrać ze strony internetowej: https://pruszynski.com.pl/pobierz/#file-52 w zakładce “instrukcje montażu”.

Blachodachówki panelowe - Blachy Pruszyński

blachodachowki_panelowe_ns.thumb.jpg.0e33eba0fe83594dbded332ba22b9776.jpg

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...