hajmon7 Napisano 29 maja 2023 #1 Napisano 29 maja 2023 witam podczas pierwszego uruchomienia pieca gazowego technik, który okazał się być również hydraulikiem więc wiedzę posiadający powiedział, że mam w złą stronę zamontowany jeden zawór zwrotny. Zaznaczyłem go zielonym okręgiem oraz narysowałem kierunek strzałki na nim. Pytanie co Wy o tym sądzicie? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 30 maja 2023 #2 Napisano 30 maja 2023 Bez schematu całej instalacji i zaznaczonego kierunku przepływu przez zz trudno cokolwiek powiedzieć.
hajmon7 Napisano 30 maja 2023 Autor #3 Napisano 30 maja 2023 ale żadnego schematu od hydraulika nie mam, technik tez nie miał. Kierunek przepływy zaznaczyłem na fotce, zielona strzałką. W lewą stronę. Co mogę powiedzieć o samej instalacji. Piec jest 1 funkcyjny, do tego na ścianie obok której nie widać jest bojler 100l. Dom ma parter i piętro, na parterze jest sama podłogówka, na pietrze maja być same kaloryfery ale tam jeszcze centralne w powijakach więc wyjście na kaloryfery jest zakręcone.
animus Napisano 30 maja 2023 #4 Napisano 30 maja 2023 Dnia 29.05.2023 o 21:21, hajmon7 napisał: witam podczas pierwszego uruchomienia pieca gazowego technik, który okazał się być również hydraulikiem więc wiedzę posiadający powiedział, że mam w złą stronę zamontowany jeden zawór zwrotny. Zaznaczyłem go zielonym okręgiem oraz narysowałem kierunek strzałki na nim. Pytanie co Wy o tym sądzicie? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi Chyba źle usłyszałeś zawór Z jest nie w tym miejscu.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 31 maja 2023 #5 Napisano 31 maja 2023 Bez rozrysowania którędy i do czego przepływa tu woda trudno coś powiedzieć. Rur jest sporo, jest sprzęgło, a nie zaznaczono, gdzie jest zasilanie, a gdzie powrót. Czy tam jest układ mieszający na potrzeby podłogówki? Z zaworem mieszającym? To tylko moje przypuszczenie, zaznaczyłem taki wariant na zdjęciu. Wówczas układ działałby normalnie z tak założonym zaworem zwrotnym.
animus Napisano 1 czerwca 2023 #6 Napisano 1 czerwca 2023 Dnia 29.05.2023 o 21:21, hajmon7 napisał: witam
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się