Ilona78 Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij #1 Napisano 21 listopada 2022 Witam wszystkich. Na wstępie napisze, że jestem babą, która wzięła się za samodzielny remont pokoju. Nigdy tego nie robiłam, więc proszę o wyrozumiałość. Zmieniam kolor ścian. Na jednej ścianie córka miała wielką naklejkę. Przy jej zdjęciu prawie cały fragment farby zszedł wraz z naklejką. Wypadało więc zeskrobać całą farbę ze ściany. Było trudno, bo to farba ścieralna nieprzemakalna, więc w ruch poszła szpachelka. Porobiły się wgłębienia tam, gdzie farba nie dała się łatwo zeskrobać. Trzeba więc wyrównać ścianę. Pomalowałam gruntem oraz położyłam warstwę szpachli. Ale na połowie ściany dalej mam delikatne nierówności. Więc chyba muszę położyć drugą warstwę. Pytanie mam, czy przed drugą warstwą szpachli muszę ponownie pomalować gruntem? Następnie należy położyć gładź. I pytanie czy przed gładzią też trzeba grunt. Czy może nie trzeba drugiej warstwy szpachli, tylko od razu gładź? Z góry dziękuję za odpowiedź Link do komentarza
vlad1431 Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij #2 Napisano 21 listopada 2022 Tak, trzeba za każdym razem gruntować, żeby śmieci i pył po wyrównywaniu poprzedniej warstwy nie spowodował braku przyczepności kolejnej warstwy szpachli czy farby. Jak ubytki nie są większe niż 3mm można położyć gładź. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Ilona78 Napisano 21 listopada 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 listopada 2022 Dziękuję za szybką odpowiedź. Link do komentarza
animus Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij #4 Napisano 21 listopada 2022 8 godzin temu, Ilona78 napisał: Pytanie mam, czy przed drugą warstwą szpachli muszę ponownie pomalować gruntem? Jak nie szlifujesz to drugą warstwą szpachli daje się bez gruntowania. 8 godzin temu, Ilona78 napisał: Następnie należy położyć gładź. I pytanie czy przed gładzią też trzeba grunt. Przed gładzą trzeba szlifować więc trzeba też zagruntować. Link do komentarza
Ilona78 Napisano 21 listopada 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 listopada 2022 Po pierwszej warstwie szpachli wyszlifowalam, więc zgodnie z Waszymi sugestiami jednak muszę zagruntować. Dziękuję raz jeszcze za cenne rady. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij #6 Napisano 21 listopada 2022 20 minut temu, Ilona78 napisał: muszę zagruntować Odkurz przedtem ścianę... Link do komentarza
retrofood Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij #7 Napisano 21 listopada 2022 24 minuty temu, Ilona78 napisał: Po pierwszej warstwie szpachli wyszlifowalam, Raczej się nie szlifuje. Bo druga warstwa lepiej się zwiąże bez gruntowania. Szkoda czasu i kasy. Link do komentarza
Mimi23 Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij #8 Napisano 22 listopada 2022 (edytowany) Dodam tylko,ze jesli nalozysz juz ostateczna warstwe przed malowaniem i zagruntujesz to jak tylko grunt wyschnie przejedz reka po tym czy faktycznie pyl juz mnie czepia sie do reki. Jesli nadal jest to ponownie zagruntuj Edytowano 22 listopada 2022 przez Mimi23 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Ilona78 Napisano 22 listopada 2022 Autor Udostępnij #9 Napisano 22 listopada 2022 Dzięki, niedługo się okaże że będę specjalistką w tej dziedzinie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się