Robinson Crusoe Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij #1 Napisano 23 czerwca 2022 (edytowany) Witam Jest problem połączeniem izolacji, Tynkarze podczas tynkowania obcięli zakład papy wystającej spod muru i zjechali tynkiem gipsowym poniżej izolacji poziomej tak jak przedstawiałem to na zamieszczonym rysunku. Jedyne co mi się udało zrobić to nanieść dodatkowo grubą warstwę dysperbitu tam gdzie tynk zszedł poniżej izolacje poziomą... Wiem mój błąd bo powinienem tych delikwentów wygonić i zrobić to wszystko powoli i porządnie np. wygrzewając papę w pionie. Niestety czasu nie cofne. Od wszystkiego upłynęły już 3 lata i obecnie nic sie nie dzieje ale cały czas siedzi mi w głowie ze za jakiś czas może być problem. Edytowano 23 czerwca 2022 przez Robinson Crusoe (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vlad1431 Napisano 23 czerwca 2022 Udostępnij #2 Napisano 23 czerwca 2022 Nie wiem czy jest o co się martwić, bo do tej pory już by coś wyszło. Jak masz dobrze wentylowany dom, czyli nigdzie się nic nie dzieje w związku z ewentualną wilgocią, to według mnie pierwsza warstwa pod i nad chudziakiem jest najważniejsza. Wszystko co wyżej nawet jakby była papa tam gdzie jej teraz nie ma sytuacji nie zmienia. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
retrofood Napisano 24 czerwca 2022 Udostępnij #3 Napisano 24 czerwca 2022 8 godzin temu, Robinson Crusoe napisał: i zjechali tynkiem gipsowym poniżej izolacji poziomej tak jak przedstawiałem to na zamieszczonym rysunku. Spokojnie. Tynk gipsowy to nie szlauf, Możesz spać bez bólu głowy. Link do komentarza
Robinson Crusoe Napisano 24 czerwca 2022 Autor Udostępnij #4 Napisano 24 czerwca 2022 No niestety takich mamy fachowców a i brak doświadczenia inwestora robi swoje :-( Wpuściłem ich do budynku, mieli gruntować ściany przed tynkowaniem.... Przychodzę na koniec dnia i patrzę izolacja spod ściany nie wystaje... Pytam się dlaczego ją odcięli a oni na to że by im ona przeszkadzała w tynkowaniu.... normalnie nóż się w kieszeni otwiera. Tynki wykonane super ale niestety tu zrobili mega gafę. Niestety było mało czasu bo jutro mieli przyjść rozpocząć tynkowanie (mój błąd bo powinienem panom podziękować i zaprosić ich za miesiąc i w tym czasie wykonać wszystko na spokojnie, znając życie była by obraza majestatu i już więcej bym ich już nie zobaczył) i jedyne co zdążyłem to jechać do obi i kupić 2 wiadra dysperbitu i jeszcze dodatkowo przemalować grubą warstwą tego środka fundament ok 15 cm w dół od poziomej izolacji( podczas wznoszenia budynku fundament również był malowany dysperbitem). Niestety brak wiedzy spowodował że wybrałem dysperbit a nie jakieś lepsze mazidło typu izohan wm... poniżej zdjęcie podglądowe Link do komentarza
Robinson Crusoe Napisano 27 czerwca 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 27 czerwca 2022 W moim przypadku chyba nie mam co w obecnej chwili się tym przejmować skoro nic na ścianach nie widać ? trzeba będzie wrócić do tematu gdy coś zacznie się pokazywać na ścianach.. a jeżeli pojawi się problem to pewnie będę musiał dostać się do izolacji poziomej (tak jak na rysunku zaznaczone zieloną linią) poprzez skucie tynku i ścięcie odrobiny pustaka i w jakiś sposób spróbować połączyć to z folią która jest wywinięta na ścianę Link do komentarza
vlad1431 Napisano 27 czerwca 2022 Udostępnij #6 Napisano 27 czerwca 2022 Na problem z wilgocią składa się wiele innych czynników niż podciąganie kapilarne. Właściwy drenaż budynku, izolacja pozioma przede wszystkim, a na koniec odpowiednia wentylacja. A to co opisujesz może się dziać w przypadku kiedy te trzy wyżej nie działaja tak jak trzeba. Wtedy nawet ten kawałek jakby był zaizolowany wilgoć by się pojawiła. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Robinson Crusoe Napisano 30 czerwca 2022 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 czerwca 2022 Woda opadowa jest odprowadzona z daleka od budynku, wentylacja mechaniczna, tylko ten jeden szczegół (a raczej mega bubel mnie martwi) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 14 lipca 2022 Udostępnij #8 Napisano 14 lipca 2022 Dnia 27.06.2022 o 19:36, Robinson Crusoe napisał: W moim przypadku chyba nie mam co w obecnej chwili się tym przejmować skoro nic na ścianach nie widać ? trzeba będzie wrócić do tematu gdy coś zacznie się pokazywać na ścianach.. a jeżeli pojawi się problem to pewnie będę musiał dostać się do izolacji poziomej (tak jak na rysunku zaznaczone zieloną linią) poprzez skucie tynku i ścięcie odrobiny pustaka i w jakiś sposób spróbować połączyć to z folią która jest wywinięta na ścianę Kiedy ostatni raz miałeś wysoki poziom wód gruntowych? Ja bym nie martwił się na zapas. Masz dysperbit masz izolację poziomą itd. To przecież równie dobrze mogłeś odciąć wilgoć nad chudziakiem i wtedy to już byś sie niczym ie martwił. Gdzie ty masz poziom ZERO? Link do komentarza
zenek Napisano 14 lipca 2022 Udostępnij #9 Napisano 14 lipca 2022 Dnia 27.06.2022 o 19:36, Robinson Crusoe napisał: W moim przypadku chyba nie mam co w obecnej chwili się tym przejmować skoro nic na ścianach nie widać ? trzeba będzie wrócić do tematu gdy coś zacznie się pokazywać na ścianach.. Tak bym zrobił - skoro już upłynęło trochę czasu bez kłopotu. Skoro nie ma kłopotów, woda jest odprowadzona od ściany, zaciekający deszcz nie szkodzi, a w zimie nic sie nie dzieje (np. od śniegu) - no to ja bym tego nie ruszał. Niech się trochę jeszcze koszty zwróca - będziesz naprawiał - jak się zacznie coś psuć. Link do komentarza
Robinson Crusoe Napisano 15 lipca 2022 Autor Udostępnij #10 Napisano 15 lipca 2022 Stan zero czyli poziom terenu wokół budynku mam w sumie na równo z drzwiami..... Wokół budynku mam można powiedzieć metrową opaskę z kostki brukowej której spadek jest skierowany od budynku a reszta terenu jest ok 10-15 cm niżej niż poziom zero... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się