Skocz do zawartości

Problem z płytami gipsowymi

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Mam problem ze skosami na poddaszu wykończonymi płytami gipsowymi jak na załączonych zdjeciach.

Płyty były zamontowane jakieś 4 lata temu i pomalowane farbą dulux kuchnia wtedy nie było żadnych problemów. W tym roku ściany zostały pomalowane farbą beckers kuchnia i wtedy zaczrły się problemy jak na zdjeciach. Dodam iż płyty od wewnętrzne strony są suche(wkładana była kamera). Moje pytanie skąd mogą brać się te zacieki? Są one po wierzchu płyty można je zmyć.

20220412_182710.jpg

20220412_182715.jpg

Napisano

No właśnie nic tam się nie działo i  to jest najdziwniejsze. Jakby to była jakaś wilgoć to płyta by napęczniała a ona jest w porządku.

Napisano

Ja malarzem z wykształcenia nie jestem, ale moim skromnym  zdaniem, pod spodem było czymś zachlapane, może nawet na starej farbie nie było widać, a przez nową farbę to przebija i "wyciąga"

Ja bym pomalował farbą podkładową/ gruntującą a na to kolorek

Napisano

Po zmyciu tych zacieków na początek spróbowałbym intensywniejszego wietrzenia tego pomieszczenia przez otwieranie okien. Wtedy będzie widać czy to kwestia wentylacji, czy podłoża.

Przy okazji warto zmierzyć, czy temperatura ścian w miejscach gdzie są zacieki nie jest niższa niż w pozostałych miejscach, gdzie zacieków nie ma.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...