pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #1 Napisano 16 kwietnia 2022 Witam. Mam problem ze skosami na poddaszu wykończonymi płytami gipsowymi jak na załączonych zdjeciach. Płyty były zamontowane jakieś 4 lata temu i pomalowane farbą dulux kuchnia wtedy nie było żadnych problemów. W tym roku ściany zostały pomalowane farbą beckers kuchnia i wtedy zaczrły się problemy jak na zdjeciach. Dodam iż płyty od wewnętrzne strony są suche(wkładana była kamera). Moje pytanie skąd mogą brać się te zacieki? Są one po wierzchu płyty można je zmyć. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #2 Napisano 16 kwietnia 2022 A co to jest za pomieszczenie? Co tam w nim przez te cztery lata się działo? To kuchnia bez wentylacji? kuchenka gazowa? Link do komentarza
pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 16 kwietnia 2022 Jest to kuchnia z wentylacją ale nie używana jeszcze. Pomieszczenie normalnie ogrzewane. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #4 Napisano 16 kwietnia 2022 A nie bawiły się tam któregoś śmigusa dyngusa? czy kubkami z kawą? Link do komentarza
pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 16 kwietnia 2022 No właśnie nic tam się nie działo i to jest najdziwniejsze. Jakby to była jakaś wilgoć to płyta by napęczniała a ona jest w porządku. Link do komentarza
drzanudz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #6 Napisano 16 kwietnia 2022 (edytowany) A przed malowaniem było gruntowane? Jeśli tak, to jakim gruntem i wałkiem, pyndzlem, czy natryskowo? Edytowano 16 kwietnia 2022 przez drzanudz (zobacz historię edycji) Link do komentarza
pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #7 Napisano 16 kwietnia 2022 Przed pierwszym malowaniem tak ale to było 4 lata temu teraz już bez gruntu. Link do komentarza
drzanudz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #8 Napisano 16 kwietnia 2022 Ja malarzem z wykształcenia nie jestem, ale moim skromnym zdaniem, pod spodem było czymś zachlapane, może nawet na starej farbie nie było widać, a przez nową farbę to przebija i "wyciąga" Ja bym pomalował farbą podkładową/ gruntującą a na to kolorek Link do komentarza
pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #9 Napisano 16 kwietnia 2022 Ściany przed malowaniem były myte Link do komentarza
drzanudz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #10 Napisano 16 kwietnia 2022 Zacieki po myciu wylazły z pod farby. Nie wiem, czy kolejna warstwa tej samej farby pomoże, ale jeśli zostało jej po malowaniu, to można spróbować. Link do komentarza
retrofood Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #11 Napisano 16 kwietnia 2022 53 minuty temu, drzanudz napisał: A przed malowaniem było gruntowane? Jeśli tak, to jakim gruntem i wałkiem, pyndzlem, czy natryskowo? Też pomyślałem o gruncie. Bo to tak wygląda jak zacieki nadmiarem brudnego gruntu. Link do komentarza
pupek Napisano 16 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #12 Napisano 16 kwietnia 2022 Jeśli to umyje to paru dniach znowuż wychodzi. Myślałem nad farba na plamy a później na to normalna farba. Link do komentarza
drzanudz Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij #13 Napisano 16 kwietnia 2022 Powinno być. Pochwal się wynikiem, jak zrobisz. I napisz jaką farbę na plamy użyłeś. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij #14 Napisano 19 kwietnia 2022 Typowy przykład skraplania pary wodnej na powierzchni o niskiej paroprzepuszczalności (kolejna warstwa farby).. Potrzebna wentylacja pomieszczenia. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij #15 Napisano 19 kwietnia 2022 Po zmyciu tych zacieków na początek spróbowałbym intensywniejszego wietrzenia tego pomieszczenia przez otwieranie okien. Wtedy będzie widać czy to kwestia wentylacji, czy podłoża. Przy okazji warto zmierzyć, czy temperatura ścian w miejscach gdzie są zacieki nie jest niższa niż w pozostałych miejscach, gdzie zacieków nie ma. Link do komentarza
retrofood Napisano 19 kwietnia 2022 Udostępnij #16 Napisano 19 kwietnia 2022 17 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Po zmyciu tych zacieków Chyba się nie da zmyć. Jeśli to grunt, to "zaciek" jest wchłonięty głęboko. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 20 kwietnia 2022 Udostępnij #17 Napisano 20 kwietnia 2022 Dnia 16.04.2022 o 18:17, pupek napisał: (...) Moje pytanie skąd mogą brać się te zacieki? Są one po wierzchu płyty można je zmyć. Przypominam pierwszy post z opisem sytuacji. Wynika z niego, że to coś jest tylko powierzchniowe. Nie może więc przebijać z podłoża. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 kwietnia 2022 Udostępnij #18 Napisano 20 kwietnia 2022 24 minuty temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Przypominam pierwszy post z opisem sytuacji. Wynika z niego, że to coś jest tylko powierzchniowe. Nie może więc przebijać z podłoża. Ale Autorowi tak się może wydawać. Bo niby zmyje, a to i tak zaraz wyłazi. Zastrzegam, że nie jestem tego pewien, ale taka możliwość istnieje. Link do komentarza
pupek Napisano 20 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #19 Napisano 20 kwietnia 2022 37 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Przypominam pierwszy post z opisem sytuacji. Wynika z niego, że to coś jest tylko powierzchniowe. Nie może więc przebijać z podłoża. Od wewnętrznej strony była wkładana kamera i jest sucho. A pozatym wydaje mi sie że jakby płyta naciągła wilgoci to powinna spuchnąć. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 21 kwietnia 2022 Udostępnij #20 Napisano 21 kwietnia 2022 No właśnie, jeżeli wilgoć skrapla się na powierzchni, bo farba tworzy warstwę nieprzepuszczalną, to pyta nie nasiąka. Link do komentarza
pupek Napisano 21 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #21 Napisano 21 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: No właśnie, jeżeli wilgoć skrapla się na powierzchni, bo farba tworzy warstwę nieprzepuszczalną, to pyta nie nasiąka. Jak temu zapobiec? Link do komentarza
retrofood Napisano 21 kwietnia 2022 Udostępnij #22 Napisano 21 kwietnia 2022 2 godziny temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: to pyta nie nasiąka. A co ma do tego pyta? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij #23 Napisano 22 kwietnia 2022 23 godziny temu, pupek napisał: Jak temu zapobiec? Na początek zapewnić lepsze wietrzenie, choćby przez otwieranie okien. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się