Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #1 Napisano 15 marca 2022 Witam! Chcę w pokoju w bloku na ścianie bocznej zamontować 2 kinkiety. Mają się włączać x włącznika ogólnego do którego jest teraz podłączony górny żyrandol. Jak najprościej poprowadzić nowe kable do kinkietów żeby podwójny włącznik włączał światło górne oraz osobno kinkiety. Proszę o pomoc. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #2 Napisano 15 marca 2022 37 minut temu, Grzegorz477 napisał: . Jak najprościej poprowadzić nowe kable do kinkietów żeby podwójny włącznik włączał światło górne oraz osobno kinkiety. Mogę podpowiedzieć, że jak najprościej. Bo co innego mam napisać? Ja nie znam rozkładu Twojego pokoju, nie wiem o które ściany chodzi, nie wiem na której masz okna, drzwi, meble... I na której mają być kinkiety. Boczna, wiem, ale która jest boczna i na której jest wyłącznik? A wróżką nie jestem. Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 marca 2022 W załączeniu zdjęcia. Kinkiety mają być na ścianie pomarańczowej , ona będzie cała pusta, jakby co na tej ścianie na dole przy oknie jest gniazdko. Włącznik jest jak na zdjęciu od wejścia po lewej. Chyba wystarczy danych. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #4 Napisano 15 marca 2022 Widokowo wystarczy. Ale pytanie inne. Ile przewodów poprowadzono od wyłącznika do lampy górnej? Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 marca 2022 (edytowany) Mam starą instalację dwużyłową - 1 przewód Edytowano 15 marca 2022 przez Grzegorz477 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
podczytywacz Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #6 Napisano 15 marca 2022 Puszki są zlokalizowane, czy mocno zatynkowane? Będzie kucie, kurz i budowa w domciu... Możesz pokazać bezpieczniki w mieszaniu? I z grubsza je opisać - co do czego... Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #7 Napisano 15 marca 2022 Puszka jest chyba jedna przy włączniku łatwa do wyjecia. No będzie kucie tylko nie wiem skąd i jak poprowadzić kable Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #8 Napisano 15 marca 2022 50 minut temu, Grzegorz477 napisał: Mam starą instalację dwużyłową - 1 przewód Czy nad wyłącznikiem, pod sufitem, jest puszka? Powinna być. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #9 Napisano 15 marca 2022 A nie masz jakiegoś kumatego elektryka, który na miejscu narysuje Ci kreski na ścianach, sprawdzi, czy nie krzyżują się z obecnymi (np przewodem od gniazdka pod oknem)? Masz osobny bezpiecznik do oświetllenia górnego, a osobny do zasilenia gniazdka? Nie wstydź się pokazać bezpieczników - to ma znaczenie... Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #10 Napisano 15 marca 2022 5 minut temu, podczytywacz napisał: A nie masz jakiegoś kumatego elektryka, który na miejscu narysuje Ci kreski na ścianach, Tak by było najlepiej, bo zaczyna się robić problem. Przewód zerowy trzeba brać z puszki rozdzielczej, a fazowy z wyłącznika. Czyli z dwóch różnych miejsc. Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #11 Napisano 15 marca 2022 Chciałbym zrobić sam. Przewody od gniazdek idą dołem przy podłodze. Bezpieczniki są osobne do oświetlenia i gniazdek Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #12 Napisano 15 marca 2022 3 godziny temu, Grzegorz477 napisał: Chciałbym zrobić sam. No to powyżej masz wskazówkę. Cytat Przewód zerowy trzeba brać z puszki rozdzielczej, a fazowy z wyłącznika. Czyli z dwóch różnych miejsc. Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #13 Napisano 15 marca 2022 Chodziło mi o prosty sposób a nie ciągnięcie kabla z przedpokoju. Nie prościej kinkiety równolegle nowym kablem i do włącznika podwójnego i elo Link do komentarza
podczytywacz Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #14 Napisano 15 marca 2022 I czekasz na potwierdzenie? Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij #15 Napisano 15 marca 2022 Czekam w końcu na jakąś poradę co gdzie ibz czym połączyć a nie wskazówki chyba że na tym forum takiej pomocy nie ma Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2022 Udostępnij #16 Napisano 15 marca 2022 26 minut temu, Grzegorz477 napisał: Chodziło mi o prosty sposób a nie ciągnięcie kabla z przedpokoju. Nie prościej kinkiety równolegle nowym kablem i do włącznika podwójnego i elo Kinkiety owszem, równolegle nowym kablem, ale z drugiej strony kabla masz przewód zerowy podpiąć do punktu zerowego w puszce, z której idzie przewód zerowy lampy środkowej, a przewód fazowy do drugiego klawisza wyłącznika. Przecież piszę wyraźnie. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #17 Napisano 16 marca 2022 Najprościej to podłączyć się pod najbliższe gniazdko, a wyłącznik bezprzewodowy "nakleić" w dowolnym miejscu. Link do komentarza
retrofood Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #18 Napisano 16 marca 2022 7 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Najprościej to podłączyć się pod najbliższe gniazdko, a wyłącznik bezprzewodowy "nakleić" w dowolnym miejscu. Ale to są dwa kinkiety. Więc najprościej to nie będzie, gdyż wiszące przewody będą utrapieniem w eksploatacji. Poza tym kto zainstaluje ten wyłącznik bezprzewodowy? Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij #19 Napisano 16 marca 2022 11 godzin temu, retrofood napisał: Kinkiety owszem, równolegle nowym kablem, ale z drugiej strony kabla masz przewód zerowy podpiąć do punktu zerowego w puszce, z której idzie przewód zerowy lampy środkowej, a przewód fazowy do drugiego klawisza wyłącznika. Przecież piszę wyraźnie. Dzięki bardzo. Zaczynam robotę Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #20 Napisano 16 marca 2022 2 godziny temu, Grzegorz477 napisał: Dzięki bardzo. Zaczynam robotę Dużo sukcesów życzę! Tak sobie myślę... Jakie masz plany na zaaranżowanie tego - olbrzymiastego - pomieszczenia, że wymyśliłeś tam kinkiety na tej ścianie? Może to pomysł małżonki? Po co? Co tam mają oświetlać, dodatkowo odbijając światło w lustrzanych drzwiach szafy? Nie to, żebym się czepiał... Wiem doskonale, że o gustach się nie powinno dyskutować... Po prostu - zżera mnie ciekawość... A co o tym sądzi nasza forumowa specjalistka od wnętrz, Link do komentarza
retrofood Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #21 Napisano 16 marca 2022 5 godzin temu, podczytywacz napisał: Co tam mają oświetlać, dodatkowo odbijając światło w lustrzanych drzwiach szafy? Może to będzie sypialnia z garderobą? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #22 Napisano 16 marca 2022 Jednoosobowa, czy z łóżkiem piętrowym? Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij #23 Napisano 16 marca 2022 Kinkiety mają spełniać rolę dekoracyjną. Sypialnia dla gości. Pomiędzy kinkietami będą sztukaterie Link do komentarza
podczytywacz Napisano 16 marca 2022 Udostępnij #24 Napisano 16 marca 2022 To może pomyśl o świeczniku-lichtarzu... zero kucia, dekoracja niecodzienna, postawisz zapachową świeczkę... goście będą zadowoleni... Link do komentarza
radziula Napisano 20 marca 2022 Udostępnij #25 Napisano 20 marca 2022 (edytowany) Dnia 15.03.2022 o 17:23, Grzegorz477 napisał: Mam starą instalację dwużyłową - 1 przewód Na pewno? Dnia 15.03.2022 o 18:33, Grzegorz477 napisał: Chciałbym zrobić sam. Przewody od gniazdek idą dołem przy podłodze. Bezpieczniki są osobne do oświetlenia i gniazdek A jeśli na pewno, to co robi tam RCD? B20, C20 - nie za dużo troche? Edytowano 20 marca 2022 przez radziula (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Grzegorz477 Napisano 20 marca 2022 Autor Udostępnij #26 Napisano 20 marca 2022 Nowa jest tylko do kuchni bo był remont Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się