Skocz do zawartości

Zakrycie rury


Promo89

Recommended Posts

29 minut temu, Promo89 napisał:

Jest idealnie ze ścianą tak że żadnego pseudo słupka nie trzeba robić 🙂 a ta płyta gipsokarton to jak to zrobić ? Noga jestem w takich rzeczach ...

 1. Zadzwoń do tego gościa który Ci to robił, żeby tą rurę rozebrał i oddał pieniądze, bo z tego pionu będzie się lało. 

2. Poszukaj kogoś kto to zrobi tak jak zrobione być powinno. 

3. Jeśli masz płytki żeby to uzupełnić, to większość majstrów woli samemu kitować dziury, żeby mieć pewność na czym kładą płytki, jeśli nie masz płytek, to tynk maszynowy. Poradniki i filmiki na necie ubogacą Cię o wiedzę jak to zrobić. 

Edytowano przez drzanudz (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
21 minut temu, drzanudz napisał:

z tego pionu będzie się lało.

Jeżeli to mieszkanie nie jest na parterze wieżowca, to lać się nie musi... Do jakiegoś tam ciśnienia trzymają uszczelki - oczywiście, jak prawidłowo są ułożone...

 

56 minut temu, Promo89 napisał:

Jest idealnie ze ścianą

co to znaczy? idealnie z powierzchnią glazury, czy idealnie ze ścianą, do której przyklejona  jest glazura?

 

 

 

Link do komentarza

Czy ja dobrze widzę, że tam na górze jest kolanko? Biorąc pod uwagę, że na tej ścianie jest okno.... ta rura wychodzi na zewnątrz? Czy autor tematu może zdradzić, co to jest za instalacja? Bo zaczynam wątpić, że jest to pion kanalizacyjny... 

Wiem że pytanie było o zakrycie dziury, ale fascynuje mnie historia tej rury.

Edytowano przez drzanudz (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
1 godzinę temu, drzanudz napisał:

Biorąc pod uwagę, że na tej ścianie jest okno.... ta rura wychodzi na zewnątrz?

Czy Ty nie kombinujesz za bardzo?

 

 

1 godzinę temu, drzanudz napisał:

fascynuje mnie historia tej rury.

Popatrz - mnie też...

 

Ale stawiam na to, że była tam rura żeliwna fi75, albo 85, zarosła tłuszczem, nie dało się udrożnić i należało wymienić na nową... a że w grupie ekipy remontującej pracował pod kierownictwem hydraulika - piekarz i cukiernik, to rury wyszły, tak jak wyszły...

Link do komentarza
34 minuty temu, podczytywacz napisał:

 Ale stawiam na to, że była tam rura żeliwna fi75, albo 85, zarosła tłuszczem, nie dało się udrożnić i należało wymienić na nową... a że w grupie ekipy remontującej pracował pod kierownictwem hydraulika - piekarz i cukiernik, to rury wyszły, tak jak wyszły...

 

Ten tłuszcz to chyba tylko cukierniczy, skoro był tam piekarz i cukiernik. a cukierniczy jest niezdrowy, lepiej wylewać niż jeść.

Link do komentarza

Czyli pomalować to gruntem a pozniej zaprawa murarska o ile dobrze rozumiem?🙂 Kafelki i tak będą zmieniane tak że luz.

Co do waszej ciekawości to racja nie jest to rura od kanalizacji. Jak to ją fachowiec nazwał, to jest "czerpnia",  idzie ona za meblami do kotłowni gdzie zamontowany jest piec na pellet 

Link do komentarza
3 godziny temu, retrofood napisał:

A na drugi raz pisz od razu, że to czerpnia

Widzisz, retro, kolejny raz ktoś zapoda temat, piszemy tu coś - a potem takie kfiatki...

 

4 godziny temu, Promo89 napisał:

to jest "czerpnia"

Wobec tego ta rura powinna być lepiej zaizolowana od pomieszczenia, bo zimą w tym miejscu, przy "czerpaniu" zimnego powietrza, będzie kondensować się para wodna, której w kuchni nie brakuje...

 

6 godzin temu, podczytywacz napisał:

w grupie ekipy remontującej pracował pod kierownictwem hydraulika - piekarz i cukiernik,

 

Po takiej ekipie poprawiałem CO w remontowanym obiekcie...

Link do komentarza

Nie znam się na tyle, ale czy czerpnia nie mogłaby być kawałek nad piecem wypuszczona na zewnątrz? Tylko trzeba ją ciągnąć przez kuchnie? Ciekawa historia. Komin to się zgodzę, że musi być chyba 2.5m nad poziomem gruntu. Z tego to będzie jeden wielki ambaras. Na pewno trzeba to zaizolować, bo jak wciągnie mroźne powietrze to będzie grzyb wielki jak huba. Także konstrukcja z profili, pianka albo wełna, płyta gk i dopiero coś dalej można kombinować z kolorem glazury, może jakiś wzorek dało by radę na tym wypuście zrobić.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka





Link do komentarza
  • 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...