Skocz do zawartości

Klej poliuteranowy do gk

Recommended Posts

Napisano

Czołem.

W różnych miejscach w internecie coraz częściej polecana jest pianka (klej poliuteranowy) jako alternatywa do kleju gipsowego jesli chodzi o klejenie kartongipsu. Mam jednak 2 watpliwosci, moze pomozecie mi je rozwiazac?

1) jak taki klej radzi sobie z mrozem? Chcialbym nim przykleic kartongips w domu na dzialce ROD, ktory nie jest zima ogrzewany i na pewno wewnątrz bywa sporo poniżej zera. Czy to sie nie odklei po roku lub dwoch?

2) na klejach tego typu jest notka: moze powodowac raka. O co kaman? Czy jak uzyje takiego kleju, to cos szkodliwego unosi sie potem w powietrzu? 

Pozdrowienia i dzieki z gory za odpowiedzi.

Marcin

Napisano

Ważna jest temperatura wykonywania prac, a potem to już nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o substancje szkodliwe...hmmmm...były kiedyś takie badania z USA, ze gazy z rury wydechowej diesla, pył drzewny w wysokim stężeniu i kilka innych substancji wydzielanych z produktów, którymi otaczamy się w mieszkaniach też mogą powodowac raka, a raczej - zwiększyć ryzyko zachorowania na raka - a to subtelna różnica w interpretacji skutków ubocznych

Napisano
21 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

Ważna jest temperatura wykonywania prac, a potem to już nie ma znaczenia. Jeśli chodzi o substancje szkodliwe...hmmmm...były kiedyś takie badania z USA, ze gazy z rury wydechowej diesla, pył drzewny w wysokim stężeniu i kilka innych substancji wydzielanych z produktów, którymi otaczamy się w mieszkaniach też mogą powodowac raka, a raczej - zwiększyć ryzyko zachorowania na raka - a to subtelna różnica w interpretacji skutków ubocznych

Ale trzeba to zeżreć, więc w sytuacji, kiedy nie je się na budowie śniadania brudnymi rękami, wszystko jest ok. 

To jest takie ostrzeżenie jak w Ameryce nadruk na kubkach z kawą, że jest gorąca i można się oparzyć. Ostrzeżenie dla zupelnie niekumatych.

Tylko jeśli ktoś niekumaty, to jak zrozumie słowo pisane? Tego amerykańskie sądy nie wyjaśniają.

Napisano

No dobra, kwestię śniadań ogarnę sobie inaczej ;-) Dzięki też za odpowiedź odnośnie wytrzymałości na niskie temperatury. A polecacie jaką konkretną piankę?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Szanowni Państwo,
Klej poliuretanowy warto stosować zwłaszcza w przypadku  równej powierzchni. W przypadku nierówności ścian rekomenduję wybór kleju gipsowego Acryl-Putz® KG31. Klej jest elastyczny, łatwy w urobieniu i aplikacji, bardzo dobrze trzyma się podłoża. Długi czas otwarty pozwala na to, aby bez problemu ustawić płytę w odpowiedniej pozycji.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Informacja z programu Mój Prąd z 1 lipca: "Zgodnie z §3 ust. 5 Regulaminu trwającego naboru wniosków o dofinansowanie, z uwagi na znaczne zwiększenie ilości zarejestrowanych wniosków, przewidywany czas oceny zostaje zwiększony do 240 dni roboczych. Przypominamy również, że jest to jedynie przewidywany czas rozpatrzenia wniosku. Błędy we wnioskach wydłużają czas oceny i procedowania wniosków."
    • Czyste Powietrze to nieco inna bajka, faktycznie jeszcze bardziej mroczna, ale o niej przynajmniej mówią. Natomiast o Mój Prąd 6,0 w ogóle nie słychać nigdzie, jakby nagle przestała istnieć. Była tylko informacja w marcu, ze rozpatrywanie przedłużają do czerwca. I zapadła cisza.
    • @retrofood, z tego co można zaobserwować na oficjalnym profilu FB NFOŚiGW https://www.facebook.com/NarodowyFunduszOchronySrodowiskaiGospodarkiWodnej/ to, delikatnie mówiąc, programy z dotacjami nie zbierają pozytywnych opinii. To sygnał, że program wsparcia ma problemy z płynnością działania.    W przyszłym tygodniu opublikujemy artykuł o problemach z programem Czyste Powietrze, za którego organizację, tak jak za program Mój Prąd, odpowiada NFOŚiGW.
    • Witam, mamy projekt kanalizacji, ale jest on dość ubogo przedstawiony i wydaje się, że nieprzemyślany - główna rura idzie pod klatką schodową, pod którą jest schowek, z podłoga obniżoną o jakieś 57cm względem podłogi w domu. Chciałbym zrobić zmianę i prosiłbym o sprawdzenie czy taka zmiana wydaje się poprawna. Kanalizacja według projektu jest to brązowa linia. Moja propozycja to zielona linia (ciemnozielona - Fi160, jasnozielona F110): To jest rzut parteru. Na poddaszu użytkowym mam dwie łazienki znajdujące się nad pionem kanalizacyjnym po lewej stronie (ten oznaczony jako "I"). Nad drugim pionem (oznaczonym jako "II") nie ma nic do przyłączenia, to chyba tylko odpowietrzenie. Pierwsza zmiana, to przeniesienie pionu z kuchni do biura - tak czy inaczej będzie to pod łazienką na poddaszu. Chce tu zastosować rurę niskoszumową Fi160 i odpowiednie mocowania by maksymalnie zredukować możliwość hałasu. Mogę na poddaszu tę rurę przedłużyć do dachu i zrobić tam odpowietrzenie? Druga zmiana to poprowadzenie linii przez małą łazienkę zamiast przez schowek (który jest obniżony o 57cm). Trzecia zmiana to drugi pion. Jeśli to tylko odpowietrzenie (bo na poddaszu nie ma tam żadnych odpływów) to czy jest sens kuć ścianę, jak obok mam komin z wolnym szybem wentylacyjnym w kominie, który tez wystaje 50cm ponad dach? Na kominie nad tym szybem dam daszek i wydaje mi się, że to będzie to samo co idąca tuż obok rura w ścianie. Czwarta zmiana to dodanie odpływu liniowego w garażu. Nie chce by ktoś mi powiedział czy to jest dobrze i brał za to odpowiedzialność. Chce porady i opinii. Jak będę wiedział, czy to ma sens, czy może kompletna katastrofa, to wtedy uderzę do projektanta i z nim będę dalej rozmawiał.
    • Czy Redakcja nie może zapytać rzecznika prasowego ministerstwa?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...