Skocz do zawartości

Dom pod klucz, gotowy dom

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry, 

Jestem tu nowa na forum, wraz z narzeczonym szukamy solidnej firmy która wybuduje nasz dom marzeń pod klucz. W okolicach Warszawy.

Zależy nam aby dom był energooszczędny, parterowy, w granicy 120-150m2 i mieścił się w cenie 400000zł (bez wyposażenia) 

Chciałabym aby mój dom posiadał duże okna, drewniane elementy i duży drewniany taras. 

Chce uniknąć sytuacji gdzie muszę znaleźć osobno elektryka, tynkarza itd, chce się wprowadzić i wyposażyć dom w meble. 

Będę bardzo wdzięczna za komentarze zwrotne oraz polecone firmy budowlane, które spełnią moje wymagania :)

Edytowano przez Dad dag (zobacz historię edycji)
  • Dad dag changed the title to Dom pod klucz, gotowy dom
Napisano
1 godzinę temu, Dad dag napisał:

Dzień dobry, 

Jestem tu nowa na forum, wraz z narzeczonym szukamy solidnej firmy która wybuduje nasz dom marzeń pod klucz. W okolicach Warszawy.

Zależy nam aby dom był energooszczędny, parterowy, w granicy 120-150m2 i mieścił się w cenie 400000zł (bez wyposażenia) 

Chciałabym aby mój dom posiadał duże okna, drewniane elementy i duży drewniany taras. 

Chce uniknąć sytuacji gdzie muszę znaleźć osobno elektryka, tynkarza itd, chce się wprowadzić i wyposażyć dom w meble. 

Będę bardzo wdzięczna za komentarze zwrotne oraz polecone firmy budowlane, które spełnią moje wymagania :)

Podwój kwotę i może się uda za 400k to pozostaje ci kawalerka w Warszawie. 

Napisano

z Tobą jako inwestor zastępczy? stawiam na 600kPLN

gdzież tam, to taki dżołk urealniający rzeczywistość

4 minuty temu, gawel napisał:

No ba z guru nie będę sie spierał, jak piszesz to "masz słusznego"

Napisano

Dziękuje za wszystkie wiadomości. Natomiast do końca się nie zgodzę, do tego czasu znalazłam kilka firm, mieszczących się w Warszawie który oferowały mi budowę domu pod klucz w okolicy 500 000zł.

Nie zależy mi żeby dom był murowany, może być szkieletowy. Wiem że są firmy które dojeżdżają z z różnych miast i cenią się jeszcze mniej. Robię spory research i myślałam że tu uzyskam pomoc, a nie zbędne komentarze. :13_upside_down:

Napisano
Przed chwilą, Dad dag napisał:

Dziękuje za wszystkie wiadomości. Natomiast do końca się nie zgodzę, do tego czasu znalazłam kilka firm, mieszczących się w Warszawie który oferowały mi budowę domu pod klucz w okolicy 500 000zł.

Nie zależy mi żeby dom był murowany, może być szkieletowy. Wiem że są firmy które dojeżdżają z z różnych miast i cenią się jeszcze mniej. Robię spory research i myślałam że tu uzyskam pomoc, a nie zbędne komentarze. :13_upside_down:

To jest czas przeszły dokonany radzę zejść na ziemię. 

Napisano
3 minuty temu, gawel napisał:

To jest czas przeszły dokonany radzę zejść na ziemię. 

Rozumiem że jesteś doświadczony w tym temacie że tak się zapierasz komentując a w Internecie kłamią?  -https://www.homebook.pl/artykuly/3570/10-domow-ktorych-budowa-kosztuje-od-230-do-350-tys-zl
https://www.tooba.pl/projekt-domu-Hary-I-TIN-494

Rozmawiałam już z kilkoma firmami z polecenia i oferowały mi dom pod klucz w okolicy 500 000zł. 

Z jakiego powodu te złośliwe komentarze? Chyba jestem na nieodpowiedniej grupie.. :icon_rolleyes:

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Dad dag napisał:

Rozmawiałam już z kilkoma firmami z polecenia i oferowały mi dom pod klucz w okolicy 500 000zł. 

Z jakiego powodu te złośliwe komentarze? Chyba jestem na nieodpowiedniej grupie.. :icon_rolleyes:

Wydaje mi się, że najpierw trzeba się zdecydować na jakiś projekt domu, bo przecież to jest najważniejsze. Żeby wam najpierw odpowiadało wnętrze, program - potem zewnętrze. I żeby pasowało do działki, stron świata. 

Może znajdziesz projekt typowy, może indywidualny.

Potem jest kwestia szukania wykonawcy.

I wtedy jest na czym oprzeć bilans kosztów - na projekcie!

Chyba ze znajdziesz firmę, która zaprojektuje i wykona. Solidnie.

Natomiast koszt zależy jest również od jakości materiałów, standardu wykończenia i różnych jego elementów.

Więc bardzo starannie trzeba ocenić, co dana firma oferuje za daną cenę.

Jeśli są firmy z ofertami za 500 tys - trzeba sprawdzić, co wykonały za ta cenę - czyli realizacje. Zapytać użytkowników, co dostały w tej cenie, czy były kłopoty z wykonawcami, czy są usterki, co z gwarancją. 

Jeśli chcecie bezproblemowe wykonawstwo - to niestety trzeba znaleźć sprawdzoną taką właśnie firmę.

Z drugiej strony - co tanio - to drogo.

Nie wiem, czy znajdziesz godną zaufania firmę budującą solidnie i w miarę tanio. To b.trudne.

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Napisano
13 godzin temu, Dad dag napisał:

Rozumiem że jesteś doświadczony w tym temacie że tak się zapierasz komentując a w Internecie kłamią?  -https://www.homebook.pl/artykuly/3570/10-domow-ktorych-budowa-kosztuje-od-230-do-350-tys-zl
https://www.tooba.pl/projekt-domu-Hary-I-TIN-494

akurat w tym jednym masz rację, to nie temat i forum wykonawców

pierwszy link z czerwca 2018, drugi nie wiadomo z kiedy, moim zdaniem obecnie niedoszacowany min 25%

jest taka zasada, masz trzy "punkty" i tylko jedną prostą którą możesz połączyć wybrane 2 punkty z tych trzech, to co pozostanie - zeneguj, jako awykonalne

pkt 1 dobrze

pkt 2 szybko

pkt 3 tanio

Napisano
7 godzin temu, zenek napisał:

Wydaje mi się, że najpierw trzeba się zdecydować na jakiś projekt domu, bo przecież to jest najważniejsze. Żeby wam najpierw odpowiadało wnętrze, program - potem zewnętrze. I żeby pasowało do działki, stron świata. 

Może znajdziesz projekt typowy, może indywidualny.

Potem jest kwestia szukania wykonawcy.

I wtedy jest na czym oprzeć bilans kosztów - na projekcie!

Chyba ze znajdziesz firmę, która zaprojektuje i wykona. Solidnie.

Natomiast koszt zależy jest również od jakości materiałów, standardu wykończenia i różnych jego elementów.

Więc bardzo starannie trzeba ocenić, co dana firma oferuje za daną cenę.

Jeśli są firmy z ofertami za 500 tys - trzeba sprawdzić, co wykonały za ta cenę - czyli realizacje. Zapytać użytkowników, co dostały w tej cenie, czy były kłopoty z wykonawcami, czy są usterki, co z gwarancją. 

Jeśli chcecie bezproblemowe wykonawstwo - to niestety trzeba znaleźć sprawdzoną taką właśnie firmę.

Z drugiej strony - co tanio - to drogo.

Nie wiem, czy znajdziesz godną zaufania firmę budującą solidnie i w miarę tanio. To b.trudne.

Dziękuje za wiadomość. Mamy już wybrane dwa projekty, jeszcze rozważamy za i przeciw. Teraz jestem w trakcie szukania wykonawcy, zgłosiłam projekt do 3 firm budowlanych i czekam na wycene, jedna z tych firm z okolic Warszawy zaoferowała mi realizacje projektu pod klucz w okolicy 500 000zł. Oczywiście zrobiłam research tych firm, ich prace i opinie klientów. Nadal poszukuje, udzielam się na forum, aby zebrać cenne uwagi, podpowiedzi, polecenia, także bardzo dziękuje za cenne wskazówki :1_grinning:

• 4 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
    • Może też wywaliło bezpiecznik w skrzynce przyłączeniowej? Jakie tam masz zabezpieczenia? Dostęp tam ma chyba tylko firma dostarczająca energię 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...