Skocz do zawartości

Studnia dekiel

Recommended Posts

Napisano

Witam mam pytanie kupiłem dekiel na studnię z włazem na pompę,chciałbym usunąć jeden beton zarzucić dekiel i zasypać ziemią , oczywiście zostawił bym dziurę jakąś 25 mam wsunął peszla żeby było dojście powietrza.

Moje pytanie czy taka woda nie będzie się psuła ?, Będzie pompowana do podlewania kwiatów więc będzie użytkowana.

Napisano

Musiałbyś zamieścić fotkę tego co jest, bo nie wiem co doradzić. Z jednej strony rozumiem co chcesz zrobić, ale z drugiej, nie jest to dobre. Peszel to za mało do wentylacji, a bez niej na ścianach wewnętrznych będziesz miał wilgoć, no i związaną z tym faunę oraz florę. A podnoszenie niskiego dekla, żeby wywietrzyć, grozi niebezpieczeństwem chociażby dla bawiących się dzieci. Rozważ to jeszcze raz. Ja zrobiłem pokrywę na studnię (też użytkuję ją jedynie do podlewania ogródka), ale przeważnie jest otwarta, bo inaczej smród. Zamykam tylko jak wnuki przyjeżdżają, 

Napisano

Tak samo mam przykrytą studnię deklem, w miarę szczelnie, ale u mnie sporo tej wody przybywa, w granicach 0.5m3 na dobę średnio i nigdy nie było żadnego niepożądanego zapachu. Swego czasu myślałem żeby przerobić na użytkową, ale nie wiem czy to się opłaca w ogóle, bo przynajmniej połowa opłaty to ścieki, druga sprawa to badanie, trzecia, kiedy umyje czarne auto, pasowałoby jechać od razu na myjnie, bo wygląda tak jakbym mył wodą z błotem. Chyba że ma ktoś doświadczenia w tej kwestii, to chętnie się dowiem jak to w praniu wygląda.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy "sporo przybywa"? W jakich okolicznościach? I rzecz podstawowa. Na jakiej głębokości jest lustro wody? Ile wody z niej pobierasz dziennie, miesięcznie? A jeśli chodzi o użytkowanie inne niż ogrodowe, to napełnij wiadro i postaw na dobę. Będziesz miał pierwszą ocenę jakości. A skoro piszesz, że masz błoto, to masz dwa wyjścia. Spróbować studnię odszlamować i jeśli się to uda, zlecić badania mikrobiologiczne. Chociaż wątpię, że to da efekty.  

PS. 0,5 m3 na dobę to niewiele. Studnia ma trzymać swój poziom w miarę niezależnie od wielkości poboru wody. Im bardziej to się da utrzymać, tym łatwiej dojść do dobrych wyników jakościowych.

1 godzinę temu, vlad1431 napisał:

nigdy nie było żadnego niepożądanego zapachu.  

To nie tak szybko, tam jest niska temperatura, to się szybko nie rozwija, ale rozwija.

Napisano

0.5m3 na dobę to wydawało mi się że jest ok, ale na potrzeby 5cio osobowej rodziny to raczej i tak mało. Lustro zatrzymuje się około 1.5m poniżej gruntu, więcej nie przybywa. Te 0.5m3 to jest tak średnio, bo w lecie może być trochę mniej, a w porze deszczowej może być i 2 razy więcej. Kiedyś przy powodzi była awaria i zerwało rury wodociągowe i jak wyciągnąłem kilka wiader to była mętna, ale wtedy nie wyciągałem wody z tej studni, teraz na bieżąco wylewam, czyli około 3 m3 co drugi dzień, ale teraz wiadomo że w gruncie po zimie jest sporo więcej wody. Odszlamowanie chyba polega na tym żeby ją po prostu wyczyścić? Tylko z tego co wiem, trzeba tam po prostu wejść i wszystko umyć? W ogóle wydaje mi się że to co przybywa to raczej wszystko wody gruntowe. Ale z kolei jak napełniałem basem w tamtym roku to woda była już klarowna. 15-20m3 napełniałem kilka dni. Ale wtedy było sucho.

Napisano
45 minut temu, vlad1431 napisał:

0.5m3 na dobę to wydawało mi się że jest ok, ale na potrzeby 5cio osobowej rodziny to raczej i tak mało. Lustro zatrzymuje się około 1.5m poniżej gruntu,  

1,5 m poniżej gruntu to zapomnij o wykorzystaniu wody do celów domowych. Ani nawet jako sanitarną, o spożywczej nie wspominając. Tylko ogród i trawniki! To woda podskórna, nie uzdatnisz jej nigdy w rozsądnej cenie.

Ja mam w studni lustro wody około 7 metrów poniżej poziomu gruntu. I to jest studnia z której kiedyś wodę piłem! Ale później wybudowali wodociąg, więc pobór wody był mniejszy i już się tak nie czyściła. Dlatego teraz nawet nie myślę o jej reaktywacji dla celów domowych.  

Napisano

Dobre i co w każdym razie, bo grządki, kwiaty czy krzaczki podlać, nawet basen to i tak już prawie luksus. Pompa za 80zł i 40 metrów najtańszego węża i wszystko na temat. Do tej pory to raczej był kłopot z tą wodą, bo wpływała do piwnicy, ale teraz już spory pożytek.

Napisano
8 godzin temu, vlad1431 napisał:

Dobre i co w każdym razie, bo grządki, kwiaty czy krzaczki podlać, nawet basen to i tak już prawie luksus.  

No i koszty. Ta ze studni to jakby bezpłatna. Bo gdyby przyszło zapłacić za te hektolitry z wodociągu wylane na ogródek... masakra. 

Napisano

No i koszty. Ta ze studni to jakby bezpłatna. Bo gdyby przyszło zapłacić za te hektolitry z wodociągu wylane na ogródek... masakra. 
To ja tylko w tym kontekście.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
    • Dzień dobry, Robię generalny remont na poddaszu 22 letniego domu parterowego o powierzchni poddasza 140mkw po podłodze, dachu wielospadowym ze słupami i dachówką betonową na 390mkw. W związku z tym usunąłem wylewkę i styropian i chce upewnic sie ze nie bede musial kuć nowej. Generalnie mimo braku dykatacji na takiej powierzchni strop wygląda dobrze poza jednym fragmentem jak na zdjęciu. Wydaje mi się, że to jakoś wzmacniano przed pierwszą wylewką? Co to jest? Widzę że i tak pęknięcie poszło i zrobiło się takie U. Czy tam coś trzeba dodatkowo wzmacniać? Niby stoi 20 lat dom, ale będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki i nowe ścianki GK, meble, płytki zamiast paneli, więc trochę wagi dojdzie. Ponadto zauważyłem że ktoś beztrosko sobie wykuł wzmocnienie stropu i tak zostawił. Teraz mam szanse to jakoś wzmocnić bo prętów nie przeciął a naprężenia tam będą ściskające. Czym to uzupełnić? Gotowa masa naprawcza wymieszana z kamieniami? To jest aż 5cm głębokie. Nie sypie się, trzeba gruntować? Poza tym w narożnikach domu widzę pęknięcia po przekątnej. Chyba mniej niebezpieczne, ale czy na pewno? Szkoda, że nie pomyśleli o dylatacji!
    • Od dołu folia paroizolacyjna bezpośrednio pod płyty g-k, chociaż jeżeli zaraz nad nimi jest OSB to i tak para wodna zbytnio przez nią nie przejdzie. Bardziej mnie zastanawia całość od góry, bo skuteczność wentylacji przestrzeni z wełną będzie bardzo słaba, gdy zostawimy 2 cm poziomej szczeliny pomiędzy wełną i płytą OSB, płyty też rozsuniemy po 2 m. Bezpieczniej byłoby od góry ułożyć deski i pomiędzy nimi zrobić odstępy po 2 cm. Płyty to jest jednak duża ciągłą powierzchnia. 
    • Po pierwsze, skoro to podłoga na legarach to jak wygląda sprawa z konstrukcją i izolacją tej podłogi? Ile tam jest lub będzie izolacji? Czy rurki mają być zalane w warstwie jastrychu? Po drugie, skoro w tej łazience jest dość chłodno to czym jest teraz ogrzewana? Jakimś grzejnikiem? Na ile gorąca woda do niego trafia? Wtedy będzie można ocenić jaką ma moc. Po trzecie, mam nadzieję, że podłogówka ma tu uzupełniać ogrzewanie grzejnikiem, nie je całkowicie zastąpić? Bo prawdopodobnie w takiej słabo izolowanej łazience nie będzie w stanie tego zrobić. Ta łazienka jest mała, powierzchni z podłogówką będzie tam więc ok. 1,5 m2. Nawet naprawdę mocno grzejąca podłoga (jak na podłogówkę) nie odda więc do pomieszczenia więcej jak ok. 200-300 W mocy. To mało, jako jedyne źródło ciepła się nie sprawdzi. Przy okazji, dlaczego nie zaplanowano ogrzewania pod prysznicem? Po czwarte, nie wiem czy warto w takiej łazience męczyć się z robieniem wodnej podłogówki. Efekt ciepłej podłogi z powodzeniem zapewniłaby tam elektryczna mata pod płytkami. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...