Termo Napisano 23 lutego 2021 #1 Napisano 23 lutego 2021 Witam. Może ktoś jest wstanie doradzić mi w pewnej sprawie. Potrzebuje położyć odpływ kanalizacji na odległość 80 metrów. Kto wie jaki spadek powinien być na takiej odległości? Z góry dziękuję wszystkim za odzyw🙂
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 23 lutego 2021 #2 Napisano 23 lutego 2021 Przynajmniej około 2%, czyli 2 cm na 1 m długości. Czyli tutaj daje to przynajmniej 1,5 m różnicy poziomów. Bardzo możliwe, że będzie to nie do zaakceptowania. Wtedy pozostaje wymuszenie ruchu ścieków pompą.
podczytywacz Napisano 23 lutego 2021 #3 Napisano 23 lutego 2021 Spadek ok. 2%, tzn 2 cm na metrze odpływu, czyli u Ciebie na 80 m około 1,5 m... Nie za mały, bo nie będzie możliwości odpływu grawitacyjnego nieczystości, nie za duży - bo jak mnie szkolił fachman, to mówił, że przy większym spadku nad goownem przepływa woda, która ma je przepchnąć, a ono przykleja się do rury, nawarstwia się i po jakimś czasie - zatyka Ale się nam razem wysłało
zenek Napisano 23 lutego 2021 #4 Napisano 23 lutego 2021 znaczy piszą - że od 2 - 15, ale zwykle 2-3% spadku - i nie mniej niż 1.5 dla rur 160mm. Z tym że ten minimalny spadek to wtedy, gdy pili nas mała różnica poziomów między źródłem ścieku a odbiorem.
Termo Napisano 23 lutego 2021 Autor #5 Napisano 23 lutego 2021 4 godziny temu, Termo napisał: Witam. Może ktoś jest wstanie doradzić mi w pewnej sprawie. Potrzebuje położyć odpływ kanalizacji na odległość 80 metrów. Kto wie jaki spadek powinien być na takiej odległości? Z góry dziękuję wszystkim za odzyw🙂 Edit: aha i chciałem dodać że to będzie odpływ z pod prysznica i umywalki.a kupa Będzie tam splywac mąż 10 razy rocznie. Krótko mówiąc chcę postawić saune na ogrodzie do użytku prywatnego.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 23 lutego 2021 #6 Napisano 23 lutego 2021 6 godzin temu, Termo napisał: Witam. Może ktoś jest wstanie doradzić mi w pewnej sprawie. Potrzebuje położyć odpływ kanalizacji na odległość 80 metrów. Kto wie jaki spadek powinien być na takiej odległości? Z góry dziękuję wszystkim za odzyw🙂 A nie lepiej załatwić to za pomocą pompy. 80 m to już nie tak mało i wyobraź sobie, że z jakiegoś powodu zrobi sie zator lub zakłóci się spadek i masz wtedy kłopot. Jednym słowem - rozważ kanalizację ciśnieniową.
zenek Napisano 23 lutego 2021 #7 Napisano 23 lutego 2021 4 godziny temu, Termo napisał: Edit: aha i chciałem dodać że to będzie odpływ z pod prysznica i umywalki.a kupa Będzie tam splywac mąż 10 razy rocznie. Krótko mówiąc chcę postawić saune na ogrodzie do użytku prywatnego. to lepiej zrób osadnik obok, albo betonowy, albo z tworzyw.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się