Skocz do zawartości

Zimniej niz bylo...

czu86

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Mam dom bez ocieplenia i po wymianie wszystkich okien na szczelne plastikowe i po wymianie wszystkich grzejnikow z zeliwnych na aluminiowe mam w domu zimniej niz mialem icon_smile.gif przy grzaniu piecem weglowym jak zawsze . Czy to normalne? Moze lepiej bylo zainwestowac w ocieplenie domu niz w grzejniki i okna ;/
Napisano
Może dałeś za małę grzejniki? Powinny być większe niż podaje produbcent. My daliśmy większe we wszystkich pomieszczeniach oprócz 1 pokoju nad garażem i właśnie tam jest zimno - ten kaloryfer, który miał wystarczyć na 21m2 nie wystarcza .
Napisano
Cytat

No na to wyglada, ale czy to możliwe ze stare żeliwne grzejniki były lepsze od nowych aluminiowych?

Nie o to chodzi czy są gorsze - tylko czy są odpowiednie wielkością. To co pisze producent - to teoria - a w praktyce może byc zupełnie inaczej - Ja zawsze z przymrużeniem oka traktuję takie wyliczenia producenta.

A czy te grzejniki są gorące? Czy grzeją tak jak powinny? Przy 50 stopniach powinny byc gorące.
Napisano
Bardzo śmieszne icon_sad.gif Firanki u mnie nie ma jest zasłonka - cięższa niż firanka więc trudno coś zaobserwować. Ale folia osłaniająca regał oddychała zdrowo.
Napisano
Sprawdzę... ale one chociaż sa gorące to w pokoju nie jest za ciepło . Chyba mnie czeka ocieplenie całego domu wraz z dachem i tyle... dziękuje za pomoc.
Napisano
Ilość żeberek jest nawet ciut za duża,czyli tak jak trzeba.Ale 50st. na piecu przy takich temperaturach,to stanowczo za mało.Powinno być nawet 65.
Czy ta zasłona nie zakrywa grzejnika?Czy jest tam głowica termostatyczna?
Napisano
Zgadzam się z adamisem. gdy zasłony i firany zasłaniają grzejnik - to trzeba skrócić je do parapetu lub zamontować tylko rolety.
U mnie na piecu jest temperatura 55stopni i jest ok ale w ciągu ostatniego tygodnia (mrozy około -10 stopni) dość długo piec musiał pracować żeby w domu była temperatura 22stopnie... Zwiększ trochę temperaturę na piecu - o parę stopni i zobacz jaki będzie efekt.

Powodem tego że jest zimno w domu mogą być też źle zamontowane okna - nie powinno od nich wiać...sprawdź to czu86.
Napisano
Te przewiewające lekko okna,to nie jest aż taki minus.Ja sobie nawet nie pozwoliłem porządnie wyregulować okien i chciałem mieć niewielkie szparki u góry.Mam jakąś tam namiastkę wentylacji nawiewnej.Lepsze to,niż nic.
Napisano
Ale gdy są źle osadzone okna to potrafi bardzo wiać pod parapetem. I ściana może zrobić sie mokra gdy deszcz będzie zacinał. Ja też rozszczelniam okna aby mieć jakąs wentylację w domu, ale strasznie zimno wtedy w domu się robi.
Napisano
Cytat

To tak jak u mnie; nowe okna a w domu zimniej. I jeszcze te atrakcje. icon_sad.gif

To dziwne, że wymiana okien na bardziej szczelne powoduje iż w domu jest zimniej niż dotychczas ... a może dlatego że mróz sie pojawił ostatnio - może trochę więcej trzeba grzać?
Napisano
Obecnie co kilka dni odbieram telefony od ludzi,którzy rozżaleni mówią,że grzejniki ledwo ciepłe u góry a im zimno.Jak zapytam o temperaturę na kotle,zwykle pada odpowiedź,że 50-55st,i że przecież w Listopadzie też tak mieli i było dobrze.
Dziwne rozumowanie icon_eek.gif Skąd u ludzi przypuszczenie,że w Grudniu przy -7 st i w Listopadzie przy +2 wystarczy grzać taką samą temperaturą a powinno być OK?

Co z tymi zasłonami?Jeśli wiszą pięknie zasłaniając głowicę termostatyczną,to grzejnik może sobie grzać,a nawet na piecu może być 65st,a i tak nie będzie ciepło.W takich warunkach głowicy jest wcześniej dużo cieplej,niż nam,wiec przymyka się,do czego też jest przeznaczona.
Jeśli nie chcemy rezygnować z zasłon,to proszę ustawić głowice na 5.Będą większe rachunki za gaz,ale za to będziemy mieć piękne zasłony. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Grzejniki aluminiowe : 1 żeberko = ok. 120 W przy 50 stopni

np
w pokoju 21 m kw mam 25 żeberek czyli 3000 W czy to malo?

Nie mam grzejników żeberkowych tylk opłytowe więc nie wiem czy to dobrze - taka ilość jaką napisałeś. Ja sugerowąłam się przy wyborze grzejników tym co producent napisał + Kilka % więcej grzejnika...
Napisano
Na m3 kubatury w domu potrzeba ok 30-35W.Mnożąc to przez kubaturę pomieszczeń uzyskamy moc grzejnika,jakiej dane pomieszczenie potrzebuje.Oczywiście + te kilka % więcej.
Grzejnik płytowy ma podane zwykle 2 parametry mocy uzyskane przy różnych temperaturach zasilania.Lepiej wziąć pod uwagę ten niższy.
Napisano
Odnosnie tych telefonow.
Mam takiego upierdliwego klienta.
W zeszlym roku zrobilismy mu instalacje, nie chcial "kolektorow", bo za drogo.
Troche nieprzyjemnych sytuacji z nim bylo.
Uruchomilismy ta instalacje w styczniu 2007 (po 1 miesiacu probnym).
W chalupie ma zainstalowane w wiekszosci ogrzewanie podlogowe, zasilane gazowym kotlem, oraz kominkiem.
Temperatura byla okolo 23 stopni w domu - czyli zagotowac mozna jajka icon_smile.gif.
Po uruchomieniu jezdzilem do niego, gdyz on skrecil kociol gazowy na 30*C i mial zimna wode, a grzejniki byly zimne. - bo za duzo gazu kociol spala i to kosztuje. Mogl sobie wiekszy dom wybudowac i slabiej go ocieplic.
"Bylem oczywiscie wszystkiemu winien, bo cos zle zrobilem."

Od takich klientow niestety nie da sie uchronic, nie rozumieja, ze aby miec cieplo w domu musza dostarczyc energie.
A za nia trzeba placic.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Powłoka poliuretanowa to obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości dla osób, które chcą mieć dach  w prawie niezmienionej postaci "na lata". Pamiętaj, że  robocizna też jest ważna, chyba że sam pokryjesz  ten dach. Dodać trzeba też, że blacha blasze nierówna. Blachodachówka zazwyczaj teraz produkowana jest z blachy stalowej ocynkowanej o grubości niecałe 0,4 mm, a jeszcze parę lat temu  najczęściej spotykanym rozmiarem było 0,55 mm 
    • Herezja. Ch-ki B, C, czy D w zakresie zwarciowym są identyczne. Polecam Ci ten tekst z linku powyżej..  Selektywności nie da się uzyskać stosując klasyczne automaty nadprądowe.  Dla osiągnięcia selektywności trzeba by stosować zabezpieczenia selektywne na zasilaniu, ale energetyka się na to nie godzi. 
    • Masz "szybszy" B16 w tamtej skrzynce.     Zwarcie było na tyle silne, że "wybiło" wcześniej wyłącznik (B16 w skrzynce głównej), zanim ten w domowej skrzynce  zareagował Wyłączniki nadprądowe działają zarówno na przeciążenie, jak i zwarcie. Zadziała ten, który pierwszy wykryje przekroczenie granicy prądu zwarciowego — i ma najszybszy czas reakcji.   Jeśli tamten B16   był bliżej źródła zasilania (np. w skrzynce licznikowej lub głównej), to on mógł szybciej zareagować, przy zwarciu prąd "idzie do źródła", i pierwszy bezpiecznik, który to wykryje, wyłącza zasilanie.     Jeśli dwa bezpieczniki B16 są szeregowo, to nie ma gwarancji, że zadziała ten "bliżej zwarcia". Zadziała ten, który zareaguje szybciej — a czas reakcji bywa różny (nawet w identycznych modelach).       Gdy ten B16   wyłączył się, (najprawdopodobniej zabezpiecza całą instalację domową), zostało  odcięte zasilanie wszystkich obwodów — zarówno światła, jak i gniazd.       Jeśli ten B16 wyłącza się jako pierwszy przy zwarciu również w innych obwodach, prawdopodobnie, zabezpieczenia nie są dobrane selektywnie, główne zabezpieczenie powinno  mieć wyższy prąd lub charakterystykę C/D, a domowe np. B10., albo trzeba zastosować  C16 lub D16.      
    • 🏡 Szukasz sprawdzonego partnera w nieruchomościach w Polsce lub marzysz o własnym apartamencie w Turcji? Poznaj HEIM Estate – agencję, która przeprowadzi Cię przez cały proces zakupu, wynajmu lub inwestowania w nieruchomości w kraju, gwarantując indywidualne podejście i najlepszą, starannie wyselekcjonowaną ofertę rynku pierwotnego. https://heimestate.com/   A dla miłośników słońca i wakacyjnego klimatu polecamy Nieruchomości TURCJA – ekspertów w zakupie domów i apartamentów nad Morzem Śródziemnym. Zapewniają kompleksową obsługę i bezpieczeństwo transakcji, pomagając Ci spełnić marzenie o wyjątkowej nieruchomości w Turcji.   👉 Zaufaj profesjonalistom i zrealizuj swoje plany z najlepszymi! Sprawdź też Biuro Cypr Północny Nieruchomości – ekspertów w nieruchomościach na Cyprze. Dzięki ich wsparciu kupisz apartament lub willę w jednej z najpiękniejszych lokalizacji nad Morzem Śródziemnym, bezpiecznie i bez zbędnych formalności.   Cypr to nie tylko wspaniała pogoda przez cały rok, ale i atrakcyjne ceny, rosnąca wartość inwestycji i łatwość procesu zakupu dla obcokrajowców.   Skontaktuj się z CyprPółnocny.com.pl i spełnij swoje marzenie o kawałku raju pod palmami! 🌴
    • Refinansujemy.com – Twoje wsparcie w refinansowaniu kredytu hipotecznego   Refinansowanie kredytu hipotecznego to proces, w ramach którego przenosisz swoje obecne zobowiązanie do innego banku lub instytucji finansowej na nowych, korzystniejszych warunkach. Dzięki temu możesz obniżyć wysokość miesięcznej raty, skrócić okres spłaty lub zmniejszyć całkowity koszt kredytu. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą poprawić swoją sytuację finansową, lepiej dostosować spłatę do aktualnych możliwości budżetu domowego lub po prostu zoptymalizować swoje zobowiązanie w obliczu zmieniającego się rynku.   Dlaczego warto skorzystać z refinansowania kredytu hipotecznego? Po pierwsze, rynek finansowy wciąż się zmienia – pojawiają się nowe oferty, korzystniejsze oprocentowanie czy bardziej elastyczne warunki spłaty. Refinansując kredyt, możesz obniżyć ratę nawet o kilkaset złotych miesięcznie, a w dłuższej perspektywie oszczędzić znaczną sumę pieniędzy. Po drugie, refinansowanie daje Ci szansę lepszego zarządzania domowym budżetem i większej swobody w planowaniu przyszłości. Możesz skrócić okres spłaty i szybciej cieszyć się spłaconą nieruchomością lub wydłużyć go i zmniejszyć obciążenie finansowe w danym momencie życia.   W reFinansujemy.com od 18 lat pomagamy naszym Klientom w przechodzeniu przez ten proces w sposób bezpieczny, szybki i przejrzysty. Rozumiemy, że kredyt hipoteczny to poważna i długoterminowa decyzja finansowa, dlatego do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Nasi doświadczeni doradcy analizują Twoją sytuację finansową, weryfikują dostępne na rynku oferty i proponują najlepsze rozwiązanie dopasowane do Twoich potrzeb i oczekiwań.   Nie musisz znać skomplikowanych procedur bankowych i prawniczych – my zajmiemy się wszystkim. Od wstępnej konsultacji i zebrania niezbędnych dokumentów, przez przygotowanie wniosków, negocjacje z instytucjami finansowymi, po finalizację umowy i wsparcie w formalnościach związanych z przeniesieniem kredytu. Zyskujesz czas, spokój i pewność, że cały proces jest w rękach ekspertów, dla których priorytetem jest Twoja korzyść.   Dzięki naszej wieloletniej obecności na rynku i setkom zadowolonych Klientów możesz mieć pewność, że otrzymasz nie tylko najkorzystniejsze warunki refinansowania, ale i profesjonalną, kompleksową obsługę. W reFinansujemy.com wierzymy, że każdy kredyt można zoptymalizować – i jesteśmy po to, aby Ci w tym pomóc. Zaufaj naszym 18-letnim doświadczeniom i zacznij oszczędzać już dziś.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...