Enecco Napisano 25 października 2020 #1 Napisano 25 października 2020 (edytowany) Witam zacząłem grzać w domu od jakiegoś tygodnia w dniu dzisiejszym postanowiłem zmniejszyx temperaturę na kaloryferach jak udałem się do kotłowni okazuje się że z rury która znajduje się nad pompa co (pompa pracuje na.max obrotach ) wydobywa się dziwny dźwięk jakby pukanie w ta rurkę zaś gdy znów zwiększę temperaturę na kaloryferze dźwięk znika proszę o pomoc Edytowano 25 października 2020 przez Enecco (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 26 października 2020 #2 Napisano 26 października 2020 Potencjalną przyczyną może być zapowietrzenie instalacji, luźny element np. drgająca uszczelka, lub przewezenie przekroju np. na skutek nagromadzonych zanieczyszczeń. Opukać rury, odpowietrzyć, przepłukać.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 26 października 2020 #3 Napisano 26 października 2020 Możliwe również, że pompka chodzi na zbyt wysokich obrotach. Zwiększając temperaturę - odkręcasz głowicę i zwiększasz przepływ. Zmniejsz obroty na pompce do pozycji II (pewno jest I, II, III) i słuchaj.
animus Napisano 26 października 2020 #4 Napisano 26 października 2020 14 godzin temu, Enecco napisał: Witam zacząłem grzać w domu od jakiegoś tygodnia w dniu dzisiejszym postanowiłem zmniejszyx temperaturę na kaloryferach jak udałem się do kotłowni okazuje się że z rury która znajduje się nad pompa co (pompa pracuje na.max obrotach ) wydobywa się dziwny dźwięk jakby pukanie w ta rurkę zaś gdy znów zwiększę temperaturę na kaloryferze dźwięk znika proszę o pomoc A masz tam zawór zwrotny nad tą pompą, pewnie się środek zluzował albo obrobił.
Enecco Napisano 28 października 2020 Autor #5 Napisano 28 października 2020 Zmniejszyłem obroty i przez kilka dni było ok gdy pewnego ranka schodzę do kotłowni i słyszę stuki
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 października 2020 #6 Napisano 28 października 2020 Moim zdaniem jest problem z przepływami tu i tam. Widze Wilo, przez chwilę myślałem, ze automatyczna, ale nie. Warto czasem poczytać o instalacji prawidłowo zrównoważonej. Jeden z krótkich artykułów firmy, którą może znasz. Mają też dużo filmów webinarowych, a prowadzący potrafi wytłumaczyć dosłownie wszystko https://budujemydom.pl/irbj/porady/92943-zawory-termostatyczne-eclipse-zrownowazona-instalacja-grzejnikowa Te stuki sa tylko w kotłowni przy pompce, czy na grzejnikach w domu też się niesie. Zadzwoń na infolinie Wilo lub wyślij maila z zapytaniem. Tu masz namiar na całodobowe pogotowie serwisowe Wilo. https://wilo.com/pl/pl/Serwis/Serwis-w-Wilo-Polska/
Enecco Napisano 28 października 2020 Autor #8 Napisano 28 października 2020 Stuki wydobywają się w kotłowni z rury która jest nad pompa w grzejnikach słyszę dźwięk "wodospadu" myślałem o powietrzu w układzie . Moja pompa jest ustawiona na pracę od 40 stopni w efekcie pracuje cały czas czy to prawidlowa konfiguracja ?
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 października 2020 #9 Napisano 28 października 2020 Mówisz o temperaturze wody na powrocie? To zależy od odbioru ciepła przez pomieszczenia. Zasilanie i powrót - te kilkanaście stopni różnicy to chyba dobry objaw. Jaka jest temperatura na zasilaniu? Można poeksperymentować i podnieść próg na 45 stopni albo zmniejszyć bieg pompy na I. To jednak zabawa w kotka i myszkę. Ja bym zadzwonił do hydraulika i umówił się na wizytę. Oni więcej w życiu widzieli i potrafią połączyć profesjonalizm z intuicją. Ja mogę tylko zgadywać.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się