Bukos-WML Napisano 6 kwietnia 2020 Udostępnij #1 Napisano 6 kwietnia 2020 Witam mam pytanie odnośnie gruntu Mira 4180 a mianowicie gruntowalem ściany w mieszkaniu gdzie położone były tynki żeby położyć gipsy wspomnianym gruntem rozczienczonym wedle instrukcji na 5 L gruntu 15L wody i jak widać zawadzilem kawałek ręka a akurat miałem mokra od gruntu i się kleiła wiec odeszło to wszystko jak na załączonym obrazku w mniejszym stopniu lecz jak to zobaczyłem zacząłem odrywać wokół i tak zaczęło odchodzić ze teraz nie wiem co robić czy zostawić to wszystko jak jest czy zrywać wszystko izagruntować ct 17 ponownie pod gips Link do komentarza
Gość Napisano 6 kwietnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 6 kwietnia 2020 27 minut temu, Bukos-WML napisał: gruntowalem ściany w mieszkaniu gdzie położone były tynki Co to za tynki? Dawno kładzione? Link do komentarza
Bukos-WML Napisano 6 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #3 Napisano 6 kwietnia 2020 (edytowany) To tynki gipsowe wykonywane maszynowo firmy dolina nidy kładzione ponad pół roku temu Edytowano 6 kwietnia 2020 przez Bukos-WML (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij #4 Napisano 7 kwietnia 2020 Grunt w zasadzie nie powinien tworzyć powłoki, a wnikać w strukturę podłoża. Jeśli się łuszczy, to nie wsiąkał w tynk co może wskazywać na wadę gruntownika. Trzeba też sprawdzić nasiąkliwość tynku spryskując surowe podłoże wodą. Przed ponownym gruntowaniem podłoże trzeba będzie przeszlifować. Link do komentarza
Bukos-WML Napisano 7 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #5 Napisano 7 kwietnia 2020 Czyli zrywać wszystko ręcznie bądź przeszlifować żyrafa i zagruntować ct 17 Tak mianowicie nie wiem czemu się tak stało ale rzeczywiście on nie wchłonął się bo schodzi jak papier Co do nasiąkliwości wchłania wodę dość szybko Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij #6 Napisano 7 kwietnia 2020 A czy ta zagruntowana powierzchnia też wchłania wodę? Link do komentarza
Bukos-WML Napisano 7 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 7 kwietnia 2020 (edytowany) Nie ta zagruntowana powierzchnia nie wchłaniania wody jak przeciągnąłem kawałek zagruntowanej ściany pędzlem to robi się mokra i świecąca ale wody nie wchłania i nie jest tak ze to odchodzi samo tylko dopiero jak się potrze np palcem trochę w jednym miejscu wtedy zaczyna się łuszczyć i odchodzi jak na załączonych obrazkach.. Czy może naciągnąć na to siatkę elewacyjna gdyż tam gdzie np. Zarabiałem kanały pod kable tv tynkiem i tez są przegruntowane nie ma takiego czegoś jak tutaj na ścianie która była wytynkowana dużo wcześniej... Edytowano 7 kwietnia 2020 przez Bukos-WML (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij #8 Napisano 7 kwietnia 2020 51 minut temu, Bukos-WML napisał: Co do nasiąkliwości wchłania wodę dość szybko Mówisz o miejscu z którego usunąłeś złuszczony "grunt"? Jak reaguje na moczenie ten kawałek? Link do komentarza
Bukos-WML Napisano 7 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #9 Napisano 7 kwietnia 2020 Tak ten kawek zerwany wchłania wodę szybko jak się go dotknie po zerwaniu to jest tak jakby zakurzony ze palce stają się białe po potarciu go Link do komentarza
Gość Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij #10 Napisano 7 kwietnia 2020 1 godzinę temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: nie wsiąkał w tynk co może wskazywać na wadę gruntownika. Masz jeszcze opakowanie po gruncie? jaka jest data przydatności preparatu? czy w czasie przechowywania nie zamarzł? Ewidentnie grunt nie był "dobry"! Link do komentarza
Bukos-WML Napisano 7 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #11 Napisano 7 kwietnia 2020 Mam jest 07.2020 a był trzymany w piwnicy w ciepłym miejscu w sumie. Mam pytanie co teraz zrobić zrywać wszystko i co nie zejdzie przetrzeć żyrafa i ponownie zagruntować np ceresitem ct17 ? Link do komentarza
joks Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij #12 Napisano 7 kwietnia 2020 1 minutę temu, Bukos-WML napisał: zrywać wszystko i co nie zejdzie przetrzeć żyrafa i ponownie zagruntować np ceresitem ct17 ? Chyba innego wyjścia nie ma . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się