Skocz do zawartości

Współwłasność a wydzielenie działki

O3M

Recommended Posts

Napisano

Witam,

mam pytanie dotyczące podziału działki, w której posiadam współwłasność (1/3).

Plan zagospodarowania przestrzennego zakłada, że min. wielkość działki to 1500m2 bez możliwości podziału przed zabudowaniem. I dokładnie taką wielkość posiada.

Chciałby postawić na niej dom (spełniający warunki zabudowy) i następnie wydzielić działkę, dodam jeszcze że jest w tej chwili niezabudowana. Zgodnie z art. 95 ustawy o gospodarce nieruchomościami jest możliwość "wydzielenia działki budowlanej, jeżeli budynek został wzniesiony na tej działce przez samoistnego posiadacza w dobrej wierze".

Czy jeśli po wybudowaniu domu wydzielona zostanie moja cześć wbrew planowi zagospodarowani, to czy na pozostałej części współwłaściciela (1000 m2) będzie możliwa budowa domu, skoro działka będzie mniejsza niż zakłada plan zagospodarowania?

Ewentualnie czy są jakieś inne sposoby na wydzielenie działki?

I drugie pytanie, na dom chciałbym brać kredyt hipoteczny. Oczywiście bank zajmie hipotekę całości działki po uzyskaniu zgody współwłaściciela.

Natomiast czy po wybudowaniu domu i ewentualnym wydzieleniu działki jest opcja, żeby bank wykreślił hipotekę z pozostałeś części działki?

Napisano
  Dnia 27.01.2020 o 17:27, O3M napisał:

Czy jeśli po wybudowaniu domu wydzielona zostanie moja cześć wbrew planowi zagospodarowani, to czy na pozostałej części współwłaściciela (1000 m2) będzie możliwa budowa domu, skoro działka będzie mniejsza niż zakłada plan zagospodarowania?

Rozwiń  

Nie będzie możliwa budowa.

Ewentualnie czy są jakieś inne sposoby na wydzielenie działki?

Rozwiń  

Jeżeli obecnie działka ma 1500 m2 i tyleż samo zakłada plan to ja nie widzę innej możliwości, matematyka jest nieubłagana.

I drugie pytanie, na dom chciałbym brać kredyt hipoteczny. Oczywiście bank zajmie hipotekę całości działki po uzyskaniu zgody współwłaściciela.

Natomiast czy po wybudowaniu domu i ewentualnym wydzieleniu działki jest opcja, żeby bank wykreślił hipotekę z pozostałeś części działki?

Rozwiń  

Podejrzewam że bank jako właściciel działki może nie wyrazić zgody na podział a jeżeli już się zgodzi to musi ustanowić nowa hipotekę bo działka po podziale nie będzie tą samą działką co przed.

Napisano
  Dnia 27.01.2020 o 20:23, Elfir napisał:

możecie wybudować szeregowca (o ile MPZP pozwala na takie budownictwo) i podzielić na trzy części przy zniesieniu współwłasności. 

Rozwiń  

Albo wybudować jeden, ale tak sprytnie zaprojektować, by można było stosunkowo łatwo wydzielić bliźniaki :14_relaxed:

Przypominam, że dom jednorodzinny może mieć kilka mieszkań.

Napisano

nie, nie można. Skoro jest trzech właścicieli, to co im po bliźniakach? Potrzebują trzech domów stojących ściana w ścianę, ale o odrębnych konstrukcjach (bez wspólnych ścian, dachów, instalacji), tak by geodeta spokojnie mógł wydzielić działki.

Bo inaczej wkopią się ze współwłasności we wspólnotę.

Napisano
  Dnia 28.01.2020 o 16:08, zenek napisał:

Nie wiadomo, czy trzech. Pisze:

Rozwiń  

Ale pisał też o :

mam pytanie dotyczące podziału działki, w której posiadam współwłasność (1/3).

Rozwiń  

I tez tak pisał:

to czy na pozostałej części współwłaściciela (1000 m2) będzie możliwa budowa domu,

Rozwiń  

Więc nie wiadomo czy jest trzech współwłaścicieli ale na pewno jest ich dwóch.

Dnia 28.01.2020 o 14:30, Elfir napisał:

Skoro jest trzech właścicieli,

Rozwiń  

To że jest współwłasność i on posada jedna część z trzech nie oznacza że musza być trzy osoby.

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Uściślając kwestę współwłaścicieli bo nie napisałem dokładnie, to oprócz mnie jest ich jeszcze dwóch, lecz nie są w tym momencie zainteresowani budowaniem czegokolwiek na swojej części. Tak więc niestety ale opcja z bliźniakiem odpada.

Napisano
  Dnia 28.01.2020 o 16:48, O3M napisał:

Uściślając kwestę współwłaścicieli bo nie napisałem dokładnie, to oprócz mnie jest ich jeszcze dwóch, lecz nie są w tym momencie zainteresowani budowaniem czegokolwiek na swojej części.  

Rozwiń  

Tak to jest ze spółkami. Ja mieszkam w lokalu, który kiedyś miał trzech właścicieli (braci). Odziedziczyli to mieszkanie i tak się pokłócili, że żaden nie chciał się zgodzić, aby któryś inny w nim zamieszkał. Pat trwał przez parę lat, dopiero później doszli do wniosku, że muszą to sprzedać, bo pieniądze podzielić jest łatwiej niż udziały w mieszkaniu.

Tobie też sugeruję takie wyjście. Albo kup udziały u tych dwóch, albo zaproponuj im nabycie Twoich. Bo nie ruszycie z miejsca do śmierci.

A płacić podatki będzie trzeba.

Bez sensu sytuacja.

Napisano
  Dnia 28.01.2020 o 16:55, retrofood napisał:

Tak to jest ze spółkami. Ja mieszkam w lokalu, który kiedyś miał trzech właścicieli (braci). Odziedziczyli to mieszkanie i tak się pokłócili, że żaden nie chciał się zgodzić, aby któryś inny w nim zamieszkał. Pat trwał przez parę lat, dopiero później doszli do wniosku, że muszą to sprzedać, bo pieniądze podzielić jest łatwiej niż udziały w mieszkaniu.

Tobie też sugeruję takie wyjście. Albo kup udziały u tych dwóch, albo zaproponuj im nabycie Twoich. Bo nie ruszycie z miejsca do śmierci.

A płacić podatki będzie trzeba.

Bez sensu sytuacja.

Rozwiń  

Właśnie dlatego chciałem się zorientować czy w ogóle możliwa jest budowa domu i wydzielenie mojej części działki.

Ale cóż, teraz przynajmniej wiem na czym stoję i tak jak piszesz trzeba będzie zdecydować się na odkupienie udziałów lub sprzedaż działki, skoro praktycznie nie da się nic samodzielnie na niej postawić.

Napisano
  Dnia 28.01.2020 o 17:06, O3M napisał:

Ale cóż, teraz przynajmniej wiem na czym stoję i tak jak piszesz trzeba będzie zdecydować się na odkupienie udziałów lub sprzedaż działki, skoro praktycznie nie da się nic samodzielnie na niej postawić.

Rozwiń  

Rodzice mojej żony jeszcze za życia obdarowali ją i jej brata współwłasnością. I moja żona natychmiast po ich śmierci namówiła brata na dokonanie podziału. "Póki mamy dobre relacje" - mówiła. I tak się stało.

Teraz wciąż dzięki temu mamy dobre relacje, bo już się nie ma o co kłócić.

PS. Jak Twoi wspólnicy będą żądali zbyt wiele, to odbijaj piłeczkę, że za tyle to Ty im sprzedasz. :icon_biggrin:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
    • Naprawa podłogi olejowanej produktem Osmo jest stosunkowo prosta, ponieważ jedną z największych zalet olejowanych powierzchni (w przeciwieństwie do lakierowanych) jest możliwość miejscowej renowacji bez konieczności cyklinowania całej podłogi. Oto jak krok po kroku naprawić olejowaną podłogę Osmo: 1. OCENA USZKODZENIA Drobne zarysowania lub matowość – wystarczy odświeżenie powierzchni. Głębokie rysy lub plamy – konieczne będzie miejscowe szlifowanie i ponowne olejowanie. 2. CZYSZCZENIE PODŁOGI Użyj środka Osmo Wisch-Fix (koncentrat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg olejowanych), by usunąć brud, tłuszcz i resztki poprzednich środków pielęgnacyjnych. 3. MIEJSCOWA NAPRAWA (punktowa renowacja) Jeśli masz do czynienia z lokalnymi uszkodzeniami (np. rysa, plama): Delikatnie zeszlifuj uszkodzone miejsce drobnym papierem ściernym (np. 180–240). Oczyść pył – najlepiej odkurzaczem lub ściereczką z mikrofibry. Nałóż cienką warstwę odpowiedniego oleju Osmo (np. Osmo TopOil, Osmo Olej do Podłóg lub Hardwax-Oil – ten sam, którym była wcześniej olejowana podłoga). Pozostaw do wyschnięcia (ok. 8–12 h). W razie potrzeby powtórz. Uwaga do w/w - nowość w ofercie Osmo 1. środek do usuwania plam 2. pasta do usuwania rys 4. ODŚWIEŻENIE CAŁEJ PODŁOGI (jeśli całość wygląda na zużytą) Użyj Osmo 8019 (do usunięcia trudnych plam) oraz Osmo Olej do Renowacji np. 3079: Umyj całą podłogę Intensywnym środkiem myjącym nr 8019. Nałóż cienką warstwę renowacyjnego oleju Osmo za pomocą pada lub szmatki np. 3081. Poleruj do równomiernego rozprowadzenia. Pozostaw do wyschnięcia. Nie ma potrzeby całkowitego szlifowania ani zdejmowania starych warstw, co oszczędza czas i materiał. Wskazówki: Zawsze wykonuj próbę na niewidocznym fragmencie. Używaj tylko oryginalnych produktów Osmo, ponieważ są one ze sobą kompatybilne. Unikaj stosowania zwykłych środków czystości – mogą zniszczyć powierzchnię olejowaną.
    • Bez przesady... Przecież to na pierwszy rzut oka ten "przepis utylizacji" wygląda nacytat/zrzut ekranu z FB...
    • Ale innym czytającym sugerujesz że ja manipuluję. To jest niezbyt uczciwe.
    • Nie ma żadnej zabudowy, również działka na sprzedaż lecz ona względem sąsiada tego z lewej strony jest jakieś 5 m poniżej bo myśleliśmy nad nią również ale niestety dla nas jest zbyt nisko.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...