elektronicznypank Napisano 5 stycznia 2020 #1 Napisano 5 stycznia 2020 Dzień dobry. Proszę szanownych ekspertów o radę. We wrześniu rozpocząłem budowę domu opartego o konstrukcję drewnianą. Udało się postawić konstrukcję z drewna struganego oraz obić całość płytą OSB o grubości 18 mm. Mam teraz pytanie - czy taka konstrukcja wytrzyma zimę? Słyszałem, że najlepiej będzie takie płyty zaimpregnować, zabezpieczyć. Czy są specjalne środki do tego? Czym najlepiej to zrobić? A może postarać się od razu położyć styropian na płyty, póki zima jeszcze słaba? Albo jakaś specjalna folia się nada? Dodam, że szkielet stoi na betonowym fundamencie w odległości kilku km od morza, nie ma piwnicy. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 stycznia 2020 #2 Napisano 7 stycznia 2020 Zabezpieczyć przed czym? Impregnacja nie chroni przed opadami, a ochrony przed wilgocią wymagają płyty OSB - skuteczne będzie osłona np. z wiatroizolacji, którą i tak trzeba ułożyć od zewnątrz.
elektronicznypank Napisano 7 stycznia 2020 Autor #3 Napisano 7 stycznia 2020 Właśnie chodzi o zabezpieczenie przed wilgocią, żeby te płyty "nie napuchły" przez zimę.
joks Napisano 7 stycznia 2020 #4 Napisano 7 stycznia 2020 3 minuty temu, elektronicznypank napisał: Właśnie chodzi o zabezpieczenie przed wilgocią, żeby te płyty "nie napuchły" przez zimę. Nie zabezpieczysz ....cytując klasyka ,, sorry , taki mamy klimat '', źle zaplanowana budowa ...
MrTomo Napisano 7 stycznia 2020 #5 Napisano 7 stycznia 2020 Co docelowo będzie na tej płycie od zewnątrz? Teraz przykręciłbym jakieś łaty i przypiął do nich wiatroizolację.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się