Krzysztof11 Napisano 7 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 7 listopada 2007 W moim wymarzonym domu planuje oddzielnie zrobić łazienkę z WC, bo jednak można swobodnie skorzystać z obu pomieszczeń nie czekając w kolejce. Zastanawiam się jakie wymiary musi mieć WC żeby nie było za ciasno i bez problemu załatwić wszystkie swoje potrzeby, a żeby nie zabierać zbędnie powierzchni (akurat w moim przypadku pokoju dziecinnego). Link do komentarza
Sławomir Napisano 7 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2007 Rozwiązaniem na kolejki przed WC są dwie łazienki (parter i piętro). Umieszczać ich oddzielnie nie ma sensu, gdyż do WC trzeba zawsze dodać umywalkę a gdy są połączone to jak 2 w 1.Ja jestem zwolennikiem dużych łazienek, tak około 8 m2, na przekór panującym komunistycznym trendom na tycie łazienki. Właśnie takie były projektowane w tzw. "kostkach" Link do komentarza
Syllwia Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 8 listopada 2007 Jestem za jedną łazienką i dodatkowym wc ale po namyśle sądzę, że można zrobić drugą lazienkę. Nwet jeśli nie ma za dużo miejsca da się chyba zainstalowć prysznic i problem z głowy. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 20 listopada 2007 Myślę, że chyba nie ma sensu dzielić łazienki - jeżeli w domu są dwie łazienki (u mnie tak jest -jedna na górze i druga na dole) to i tak już unikniesz kolejek. W mojej łazience jest mały murek, który oddziela WC od pozostałej części łazienki i to zupełnie wystarczy. Możesz pomyśleć o czymś takim. Szkoda salonu na WC.. Link do komentarza
foto Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij #5 Napisano 22 listopada 2007 WC w salonie? Zawsze można zmniejszyć hall. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 23 listopada 2007 Chyba że projekt jest taki, że nie można. Wszystko zależy też od tego z ilu osób składa się nasza rodzina. Bo np. jedna łazienka z WC na 6 osobową rodzinę - to kolejki gwarantowane. Link do komentarza
Sowik Napisano 25 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 25 listopada 2007 Przy sześciu osobach to może męczyć. Zwłaszcza jeśli wc jest połączone z łazienką. Link do komentarza
Kaska Napisano 27 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 27 listopada 2007 Wszyscy powinniśmy mieć w domach duże łazienki. Tyle, że oszczędzamy na metrażu najczęściej ich kosztem. Link do komentarza
Sowik Napisano 5 grudnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 5 grudnia 2007 Dlaczego? Wystarczą dwie niewielkie łazienki. Z metrażu dużo nie ujdzie a i kolejek nie będzie. Link do komentarza
Syllwia Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 15 grudnia 2007 Przynajmniej jedna z nich powinna być duża. Małe łazienki są niewygodne. Link do komentarza
doktor Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij #11 Napisano 15 grudnia 2007 Gdy dom jest mały trudno w nim o dużą łazienkę. Link do komentarza
Cordoba Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij #12 Napisano 15 grudnia 2007 A kto powiedzoał że w domu budowanym od podstaw nie można zmienić wielkości łazienki? Można. Mój projekt miał wąską lazieneczkę w planie a teraz , po przeróbce będzie się gdzie pomieścić. Link do komentarza
wowes Napisano 16 grudnia 2007 Udostępnij #13 Napisano 16 grudnia 2007 Cytat A kto powiedzoał że w domu budowanym od podstaw nie można zmienić wielkości łazienki? Można. Mój projekt miał wąską lazieneczkę w planie a teraz , po przeróbce będzie się gdzie pomieścić. Hej Budowlańcy. Krzysztof pytał o wymiary łazienki a nie czy chce mieć łosz end go.Ja jeżdżę nad morze do pensjonaciku w którym właściciel dobudowywał łazienki w istniejących pokojach. I robiliśmy pomiary praktyczne ile potrzeba miejsca,aby usiąć wygodnie, wytrzeć co trzeba i ubrać co zdjeliśmy. Wymiary z malutką umywalką to minimum 1,5 na 1,0 m. Wygodnie 1,5 na 1,2m. Sedes na scianie 1m a umywalka z lewej strony na 1.2-1,5m długości ściany jak najbliżej drzwi. Dla praworęcznych bo mańkuci wolą papier jak wisi po lewej. To było w 2006 r a w tym roku to nawet goliłem się w tej kabince.W domu zawsze powinna być jedna łazienka na piętrze z WC i wanną lub prysznicem a na dole samo WC z umywalką choćby dla gośći.Niestety a może stety umywalka to standard bo mało kto nie myje rąk po trzymaniu prącika lub biegnie z tym do zlewozmywaka w kuchni. A tak na koniec anegdota,podobno prawdziwa: pewnej nowobogackiej zwrócono uwagę ,ze brakuje do cukru w kostkach na stole szczypczyków bo -jak wiesz panowie biorą to do ręki w ubikacji przy siusianiu a potem cukier palcami- Na następnym przyjęciu cukier na stole był bez szczypczyków natomiast owe kleszczyki wisiały na ścianie przy sedesie na srebrnym łancuszku...Pozdrawiam :wowes Link do komentarza
Kaska Napisano 16 grudnia 2007 Udostępnij #14 Napisano 16 grudnia 2007 Przecież nie mówimy o łazience wielkości 30 metrów. Duża łazienka to taka gdzie się można wygodnie pomieścić jest miejsce na wannę prysznic i kilka szafek na ręczniki. Bez przesady panie wowes. Inne standardy obowiązują w pensjonatach gdzie każdy metr to piniądze a inne u nas w domu. Link do komentarza
komark Napisano 16 grudnia 2007 Udostępnij #15 Napisano 16 grudnia 2007 A kto potrzebuje dużej łazienki? Bądźmy realni. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 20 grudnia 2007 Udostępnij #16 Napisano 20 grudnia 2007 Moim zdaniem łazienka o powierzchni 8m2 to już duża łazienka - a ile według was musi ona wynosić, aby uznać ją za dużą, a ile aby była "Małą"? Link do komentarza
igor28 Napisano 20 grudnia 2007 Udostępnij #17 Napisano 20 grudnia 2007 Cytat W moim wymarzonym domu planuje oddzielnie zrobić łazienkę z WC, bo jednak można swobodnie skorzystać z obu pomieszczeń nie czekając w kolejce. Zastanawiam się jakie wymiary musi mieć WC żeby nie było za ciasno i bez problemu załatwić wszystkie swoje potrzeby, a żeby nie zabierać zbędnie powierzchni (akurat w moim przypadku pokoju dziecinnego). Czytałem kiedyś w jakimś magazynie budowlanym,że pole wokół sedesu powinno mieć wymiary80 x 85 cm., ponieważ taka przestrzeń zapewnia wygodne korzystanie z urządzenia oraz jego czyszczenie. Natomiast umywalka-jeśli służy wyłącznie do mycia rąk, wystarczy przed nią pole o wymiarach 50 x 50 cm....ale to tylko teoria Link do komentarza
Quratiq Napisano 6 stycznia 2008 Udostępnij #18 Napisano 6 stycznia 2008 8m to w sam raz dla łazienki. Miejsca gdzie człowiek z jednej strony obija się o umywalkę a z drugiej o pralkę trudno nazwać łazienką. Link do komentarza
foto Napisano 9 stycznia 2008 Udostępnij #19 Napisano 9 stycznia 2008 Cytat Ja jestem zwolennikiem dużych łazienek, tak około 8 m2, na przekór panującym komunistycznym trendom na tycie łazienki. Właśnie takie były projektowane w tzw. "kostkach" To jeszcze ktoś takie łazienki buduje? Link do komentarza
doktor Napisano 18 stycznia 2008 Udostępnij #20 Napisano 18 stycznia 2008 Do tej pory często spotyka się w projektach łazienki o wymiarach 2X2m. Jeżeli jest to ta mniejsza łazienka, a druga jest w domu większa to ok. ale w 4m2 nie można swobodnie się poruszać . Jednak lepszy rydz niż nic. Link do komentarza
Sowik Napisano 27 stycznia 2008 Udostępnij #21 Napisano 27 stycznia 2008 Cytat Do tej pory często spotyka się w projektach łazienki o wymiarach 2X2m. Jeżeli jest to ta mniejsza łazienka, a druga jest w domu większa to ok. ale w 4m2 nie można swobodnie się poruszać . Jednak lepszy rydz niż nic. 2x2 To nawet ja uważam że to za mało. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się