kijek Napisano 21 października 2007 Udostępnij #1 Napisano 21 października 2007 Witam,może ktoś będzie mi w stanie udzielić odp.W miejscu gdzie na starych planach była wyrysowana droga dojazdowa, wzdłuż lasu, rosną drzewa, głównie Czeremcha Pospolita, która wygląda mi na chwast leśny. Czy ktoś wie czy to można bezprawnie wycinać?? NIektóre z tych drzew są dość sporawe.Dziękuję za porady. Link do komentarza
Katarzyn.A Napisano 22 października 2007 Udostępnij #2 Napisano 22 października 2007 We Włoszech nie można. Tam każdy fragment lasu jest chroniony i są wielkie trudności z wycinaniem czegokolwiek. Czy my dojrzeliśmy do takiego chronienia drzew nie wiem. Jeśli jednak ta droga była drogą nie tylko na planie może to wyglądać inaczej. Pozdrawiam. Link do komentarza
Redakcja Napisano 23 października 2007 Udostępnij #3 Napisano 23 października 2007 Za wycinkę drzew bez zezwolenia grożą wysokie kary, zatem należy wystąpić do gminy o wydanie stosownej decyzji. Link do komentarza
Katarzyn.A Napisano 30 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 30 listopada 2007 Dobrze wiedzieć, że i u nas chronimy drzewa. Link do komentarza
Histerion Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij #5 Napisano 29 grudnia 2007 Czasami nie ma innego wyjścia i kilka drzew trzeba wyciąć. Tyle że dłużej nad tym pracuje urzędnik niż drwal. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij #6 Napisano 29 grudnia 2007 Czy można wyciąć drzewo czy nie można - zależy od grubości pnia. Cena za wycięcie każdego drzewa również zależy od jego grubości. Link do komentarza
Histerion Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij #7 Napisano 29 grudnia 2007 Nie mówię o cenie tylko o czasie. Drwal się uwinie w parę godzin, biurokrata w parę tygodni. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij #8 Napisano 29 grudnia 2007 Cytat Witam,może ktoś będzie mi w stanie udzielić odp.W miejscu gdzie na starych planach była wyrysowana droga dojazdowa, wzdłuż lasu, rosną drzewa, głównie Czeremcha Pospolita, która wygląda mi na chwast leśny. Czy ktoś wie czy to można bezprawnie wycinać?? NIektóre z tych drzew są dość sporawe.Dziękuję za porady. wycięcie każdego drzewa ma swoją cenę. czeremcha zwyczajna - 31,37zł za 1cm obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości 130cm. Link do komentarza
Histerion Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 29 grudnia 2007 Na szczęście u nas nie rosną wiekowe drzewa więc taki wydatek da się przeżyć. Ale strata czasu jest nieowracalna. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 30 grudnia 2007 Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew, które wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane. Link do komentarza
Hirko Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #11 Napisano 1 stycznia 2008 Cytat Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew, które wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane. A wszystkie które wyrosły przed muszą mieć zgodę? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #12 Napisano 1 stycznia 2008 Tak - aby usunąć drzewa trzeba mieć zgodę. Tylko że gdy drzewa są cienkie (czyli jeszcze młode) to chyba nikt nie będzie się tego czepiał. Nawet za wycięcie krzewów trzeba płacić _ chyba 200zł/m2. Link do komentarza
Hirko Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #13 Napisano 1 stycznia 2008 Ciekawe czy jak firmy rujnują teren pod szosę market lub cokolwiek to też muszą się nachodzić po pozwolenie. Link do komentarza
edit Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #14 Napisano 1 stycznia 2008 Muszą i płacą za wycięcie każdego drzewa. Link do komentarza
koniara Napisano 4 stycznia 2008 Udostępnij #15 Napisano 4 stycznia 2008 Na wycinkę drzew w wieku do 5 lat w ogóle nie potrzeba zezwolenie, w innym przypadku musimy udać się do gminy, która wyśle odpowiednie osoby do zmierzenia obwodu pnia, na podstawie czego określi wysokość opłat. Link do komentarza
Goglik Napisano 4 stycznia 2008 Udostępnij #16 Napisano 4 stycznia 2008 Latem znajomi wycinali śliwki na działce. Trzy dorodne drzewa tylko już bez owoców. Na pewno miałe więcej niż pięć lat. Sadzone przez nich hodowane przez nich i ścięte przez nich. I co? Powinni płacić za podatek od ściętego drzewa czy grzywnę za bezprawne usunięcie własnoręcznie zasadzonego drzewa? Przecież to śmieszne. Link do komentarza
koniara Napisano 5 stycznia 2008 Udostępnij #17 Napisano 5 stycznia 2008 Jak jest z "własnymi" drzewami to nie wiem, tutaj chodzi raczej o tzw. "samosiejki", czyli drzewa, których my nie zasadziliśmy. Ja wycinałam na działce sosenki, bo były za blisko gazociągu, ale mają ok 4 lata, więc nie było problemu i nie było konieczności wydawania pozwolenia. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 6 stycznia 2008 Udostępnij #18 Napisano 6 stycznia 2008 Tylko jak udowodnic w gminie, że drzewo ma 4 a nie 5 lat? Link do komentarza
Nestori Napisano 6 stycznia 2008 Udostępnij #19 Napisano 6 stycznia 2008 Świernie. Za chwilę się okaże że drzewa muszą mieć paszporty - jak krowy i konie. Link do komentarza
doktor Napisano 6 stycznia 2008 Udostępnij #20 Napisano 6 stycznia 2008 Cytat Na wycinkę drzew w wieku do 5 lat w ogóle nie potrzeba zezwolenie, w innym przypadku musimy udać się do gminy, która wyśle odpowiednie osoby do zmierzenia obwodu pnia, na podstawie czego określi wysokość opłat. Nie chce mi się wierzyć, że zależy to od wieku drzewa. Link do komentarza
Ireski Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #21 Napisano 7 stycznia 2008 Niestety, świat biurokracji rządzi się tak różnymi od normalnych kryteriami że powody dlaczego coś jest takie a nie inne zupełnie nam umykają. Link do komentarza
koniara Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #22 Napisano 7 stycznia 2008 Cytat Nie chce mi się wierzyć, że zależy to od wieku drzewa. Taką dostałam pisemną odpowiedź z gminy. Nawiązując do Ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody art. 83, ust. 6 pkt. 4: "nie wymaga się zezwolenia na wycinkę drzew lub krzewów, których wiek nie przekracza 5 lat od nasadzenia". Z pewnością przy opłatach w grę wchodzi również kwestia rodzaju drzewa, ale aż takim fachowcem w tym temacie nie jestem Link do komentarza
doktor Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #23 Napisano 7 stycznia 2008 W poradniku prawnym dla budujących dom przeczytałem, ze nie trzeba płacić za usunięcie drzew takich jak topole o obwodzie pnia powyżej 100cm, mierzonego na wysokości 130cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego można sobie tak po prostu wyciąć wiekową topolę? Link do komentarza
monsunatih Napisano 13 stycznia 2008 Udostępnij #24 Napisano 13 stycznia 2008 Cytat W poradniku prawnym dla budujących dom przeczytałem, ze nie trzeba płacić za usunięcie drzew takich jak topole o obwodzie pnia powyżej 100cm, mierzonego na wysokości 130cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego można sobie tak po prostu wyciąć wiekową topolę? Ciekawe czym podpadła topola naszym urzędom? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 13 stycznia 2008 Udostępnij #25 Napisano 13 stycznia 2008 dziwna sprawa - dlaczego akurat topola? Link do komentarza
Xyleon Napisano 15 stycznia 2008 Udostępnij #26 Napisano 15 stycznia 2008 Nigdy nie obiło mi się o uszy że topola jest gorszym garunkiem drzewa że rośnie i pleni się bez umiaru zabierając wodę innym bo tak należało by rozumieć ten przepis jeśli on rzeczywiście obowiązuje. Topola potraktowana jak chwast! Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 17 stycznia 2008 Udostępnij #27 Napisano 17 stycznia 2008 Też mnie to zastanawia. Przeczytałam o tym w "Poradniku Prawnym Dla Budujących Dom". Dołączony był do "Budujemy Dom" kilka tygodni temu. Link do komentarza
Redakcja Napisano 17 stycznia 2008 Udostępnij #28 Napisano 17 stycznia 2008 Zapraszamy do przeczytania artykułu pt. Opłata za usunięcie drzew i krzewów Link do komentarza
Xyleon Napisano 17 stycznia 2008 Udostępnij #29 Napisano 17 stycznia 2008 Cytat z polecanego prze redakcję artykułu:"Stawki opłat dla poszczególnych rodzajów i gatunków drzew Lp. Rodzaje, gatunki i odmiany drzew 1 Topola, olsza, klon jesionolistny, wierzba, czeremcha amerykańska, grochodrzewStawki w zł za 1 cm obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm zł 11,54 "A jednak. Topoli nie można wycinać ot tak sobie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się