jurasjo Napisano 22 lutego 2019 Udostępnij #1 Napisano 22 lutego 2019 Witam Czy na podstawie informacji przedstawionej na screenie można określić czy to jest grunt mineralny czy organiczny? Wg mnie to podchodzi pod grunt mineralny. Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 lutego 2019 Autor Udostępnij #2 Napisano 24 lutego 2019 (edytowany) Mam jeszcze kilka informacji o tej glebie: Edytowano 24 lutego 2019 przez jurasjo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij #3 Napisano 25 lutego 2019 Grunt pochodzenia mineralnego pod kątem własności budowlanych. Link do komentarza
jurasjo Napisano 25 lutego 2019 Autor Udostępnij #4 Napisano 25 lutego 2019 Teren jest oznaczony jako RVI (grunty orne VI klasy). Czyli w odniesieniu do: "Jakie grunty wymagają decyzji zezwalającej na wyłączenie z produkcji" nie jest to "użytki rolne klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzone z gleb pochodzenia organicznego" a zatem jest szansa, że nie jest wymagane wyłączenie z produkcji rolnej a tym bardziej opłat(załączona tabela)? Link do komentarza
jurasjo Napisano 27 lutego 2019 Autor Udostępnij #5 Napisano 27 lutego 2019 Dnia 25.02.2019 o 09:57, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Grunt pochodzenia mineralnego pod kątem własności budowlanych. A dodatkowo: rozumiem, że nie jest to tak zwany grunt "wysadzinowy"? Link do komentarza
jurasjo Napisano 5 marca 2019 Autor Udostępnij #6 Napisano 5 marca 2019 W Starostwie powiedzieli, że w tym powiecie za gleby IV -VI (zarówna mineralne jak i organiczne) opłata nie jest pobierana. Czyli pozytywnie Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 marca 2019 Udostępnij #7 Napisano 5 marca 2019 28 minut temu, jurasjo napisał: W Starostwie powiedzieli, że w tym powiecie za gleby IV -VI (zarówna mineralne jak i organiczne) opłata nie jest pobierana. Czyli pozytywnie Tak jest w całej Polsce, nie tylko w Twoim powiecie a raczej w gminie i chodzi o podatek rolny i o odrolnienie ziemi. Gdy coś już na tej ziemni wybudujesz to nie ciesz się, że nie będziesz płacił podatku rolnego. Link do komentarza
jurasjo Napisano 5 marca 2019 Autor Udostępnij #8 Napisano 5 marca 2019 Chodzi o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej. Podatek gruntowy to inna sprawa. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 marca 2019 Udostępnij #9 Napisano 5 marca 2019 16 minut temu, jurasjo napisał: Chodzi o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej. Podatek gruntowy to inna sprawa. To właśnie napisałem powyżej. 32 minuty temu, mhtyl napisał: Tak jest w całej Polsce, ........................... i o odrolnienie ziemi. Link do komentarza
jurasjo Napisano 5 marca 2019 Autor Udostępnij #10 Napisano 5 marca 2019 (edytowany) Czyli Ty odnosisz się do tego? LINK I jeszcze to(jeżeli wybuduję domek)? LINK I to? LINK + ewentualne wyłączenie z produkcji rolnej ? Edytowano 5 marca 2019 przez jurasjo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 marca 2019 Udostępnij #11 Napisano 5 marca 2019 Za dużo czytasz Za odrolnienie ziemi powyżej klasy IV nic nie płacisz i jest to robione z urzędu, natomiast co do podatku to za ziemie klasy IV podajże jest podatek a za powyżej klasy V podatku się nie płaci, jeżeli jak już pisałem wcześniej, wybudujesz dom i będziesz miał odbiór domu wtedy gmina będzie naliczać podatki. Link do komentarza
jurasjo Napisano 5 marca 2019 Autor Udostępnij #12 Napisano 5 marca 2019 Aha. Dzięki Link do komentarza
jurasjo Napisano 20 marca 2019 Autor Udostępnij #13 Napisano 20 marca 2019 (edytowany) Odnośnie opisanej sytuacji: grunt pochodzenia mineralnego. Nie jest wymagane uzyskanie zgody na wyłączenie z użytkowania rolniczego. (Wniosek o wyłączenie gruntu z produkcji rolniczej do Wydziału Ochrony Środowiska -cel informacyjny). Edytowano 20 marca 2019 przez jurasjo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 marca 2019 Udostępnij #14 Napisano 20 marca 2019 3 godziny temu, jurasjo napisał: Nie jest wymagane uzyskanie zgody na wyłączenie z użytkowania rolniczego. A jaki status ma obecnie ta działka? Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij #15 Napisano 24 marca 2019 Teraz to RVI - grunt mineralny(ta informacja była dla mnie istotna). Link do komentarza
retrofood Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #16 Napisano 24 marca 2019 30 minut temu, jurasjo napisał: Teraz to RVI - grunt mineralny(ta informacja była dla mnie istotna). Czyli budować możesz, ale ogródka to tam ciekawego nie stworzysz. Nawet z trawą będą problemy. Na jakiej głębokości jest woda? Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij #17 Napisano 24 marca 2019 (edytowany) Studnie głębinowe w tych okolicach na jakieś 30m, muszą być wiercone. Dwie działki dalej jest studnia ujęta oficjalnie na mapach i ma 31m. To się pokrywa z opracowaniami dla tego terenu jaki znalazłem na mapach na stronie internetowej. Obszar nad zaznaczonym miejscem to mniej więcej obszar pod działką. Edytowano 24 marca 2019 przez jurasjo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #18 Napisano 24 marca 2019 Tak jak myślałem. Ogrodu tam nie będzie. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to nawet dobrze. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #19 Napisano 24 marca 2019 56 minut temu, jurasjo napisał: Teraz to RVI - grunt mineralny(ta informacja była dla mnie istotna). Grunt mineralny to nie status działki, jest to rolna czy budowlana czy jakaś jeszcze inna? Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij #20 Napisano 24 marca 2019 To jest działka określona w MPZP jako UT - tereny rekreacji indywidualnej(z mojego innego posta). Link do komentarza
retrofood Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #21 Napisano 24 marca 2019 I co, chcesz tam budować dom czy postawić namiot? Znaczy, domek rekreacyjny. Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij #22 Napisano 24 marca 2019 Chciałbym tam postawić domek na zgłoszenie. Na razie takie rozwiązanie byłoby wystarczające. Żeby to zrobić trzeba w końcu podjąć decyzję: brać czy nie Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #23 Napisano 24 marca 2019 47 minut temu, jurasjo napisał: To jest działka określona w MPZP jako UT - tereny rekreacji indywidualnej(z mojego innego posta). Wiem, ale skoro już tu został pociągnięty wątek statusu działki to trza było to wyjaśnić, że to co napisałeś w poście #15 nie jest statusem działki. Link do komentarza
jurasjo Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij #24 Napisano 24 marca 2019 1 godzinę temu, retrofood napisał: Tak jak myślałem. Ogrodu tam nie będzie. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to nawet dobrze. Trawa rośnie więc nie jest źle Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #25 Napisano 24 marca 2019 Co do składu ziemi na tej działce to czego mogłeś się spodziewać jeżeli "za płotem" masz las. Lasu nie sadzi się na dobrej ziemi. Trawa rośnie tylko że to jest samosiejka, a założę się że gatunkowej trawy tam się nie uchowa. Link do komentarza
retrofood Napisano 24 marca 2019 Udostępnij #26 Napisano 24 marca 2019 22 minuty temu, jurasjo napisał: Trawa rośnie więc nie jest źle Całkiem ładnie tam, mnie się podoba. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się