lukaszx Napisano 25 listopada 2018 #1 Napisano 25 listopada 2018 Dzień dobry, Niedawno miałem wymieniane okna w mieszkaniu. Panowie montażyści nie sprawiali wrażenia fachowców. Pożyczyłem kamerę termowizyjną Flir e4, zrobiłem kilka zdjęć okien w poszukiwaniu mostków termicznych. Warunki robienia zdjęć: na zewnątrz temp +4 stopnie w środku +21, wilgotność powietrza ok 60% w mieszkaniu, Wiatr wg googla 4m/s, w bezpośredniej okolicy sporo wysokich bloków i drzew. Na zdjęciach widać miejsca chłodniejsze. Pytanie czy są one w granicach normy czy nie ? Z góry dziękuję.
retrofood Napisano 25 listopada 2018 #2 Napisano 25 listopada 2018 Nie jestem fachowcem od zdjęć kamerą, ale mam wrażenie, że to rzeczywiście byli amatorzy. Przecież już pierwsze i drugie ujęcie pokazują, że poza ramą jest niemal dziura, a to wszystko powinno byc dokładnie wypełnione pianką! Tam nie ma prawa być zimniej niż na ramie okna! A różnica in minus jest w dodatku pokaźna! Poza tym złe wyregulowanie skrzydeł albo okno było niedomknięte.
retrofood Napisano 25 listopada 2018 #4 Napisano 25 listopada 2018 Wiem, że zamknięte, napisałem niedomknięte. Czyli inaczej, mogły być rozszczelnione jeśli klamka nie była przekręcona do oporu. A jeśli była, no to są źle wyregulowane.
lukaszx Napisano 25 listopada 2018 Autor #5 Napisano 25 listopada 2018 Faktycznie, nie doczytałem. Kilka godzin przed zdjęciami zamknąłem wszystkie okna. Jest duża szansa, że są nie wyregulowane.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 26 listopada 2018 #6 Napisano 26 listopada 2018 Każde okno wykazuje pewną infiltrację powietrza zewnętrznego i zawsze będą chłodniejsze strefy w linii uszczelek. Określenie na ile wskazania termowizji odbiegają od normy wymaga analizy warunków pomiaru całego okna łącznie z próbą szczelności powietrznej.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 26 listopada 2018 #7 Napisano 26 listopada 2018 16 godzin temu, lukaszx napisał: Dzień dobry, Niedawno miałem wymieniane okna w mieszkaniu. Panowie montażyści nie sprawiali wrażenia fachowców. Pożyczyłem kamerę termowizyjną Flir e4, zrobiłem kilka zdjęć okien w poszukiwaniu mostków termicznych. Warunki robienia zdjęć: na zewnątrz temp +4 stopnie w środku +21, wilgotność powietrza ok 60% w mieszkaniu, Wiatr wg googla 4m/s, w bezpośredniej okolicy sporo wysokich bloków i drzew. Na zdjęciach widać miejsca chłodniejsze. Pytanie czy są one w granicach normy czy nie ? Z góry dziękuję. Przez analogię - zapoznaj się z tym przykładowym raportem badania, które można zamówić w Legionowie. Akurat ten przykład podałem bo tam jestem w miarę na bieżąco https://legionowo.pl/upload/Legionowo_-_raport_przykładowy_z_kamery_termo.pdf
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się