Komentarz dodany przez Marcin Wawer: Witam,
niedawno przerabiałem temat stanowiska archeologicznego przy inwestycji. Ogólnie samemu średnia sprawa. Najlepiej znaleźć firmę która ogarnia wszystkie formalności, pozwolenia , opłaty, konserwatora muzea etc. U mnie konserwator nakazał wykopaliska - co ważne bo to znacząco wpływa na cenę trzeba ogarnąć archeologa który sam wytyczy wykop (ma sprzęt geodezyjny, nie jakieś taśmy i wynalazki), bo jak nie to jeszcze trzeba do biznesu doliczyć geodetę. Ja szukałem przez 2 tygodnie kogoś normalnego. Trafiłem na ludzi z Mazowsza i jestem bardzo zadowolony. Cała robota z archeologią to podpis na zleceniu i pełnomocnictwie a potem przelew. KONIEC. Ata mnie sąsiedzi straszyli.
Jakby ktoś potrzebował do zostawiam linka, do „mojego” archeologa.
PS patrzcie na opinie w gogle nie tylko na gwiazdki ale i ilość i czas działania firmy. Bo sąsiad wziął inna firmę i jeszcze nie ma zgody konserwatora a ja w październiku zalałem ławę – a zaczął równo ze mną.
https://www.nadzorarcheologiczny.pl/
Tak długo jak nie będzie oficjalnego stanowiska (na piśmie) i konkretnych warunków technicznych ze strony energetyki, tak długo nie kupiłbym działki.
Problem polega na tym, że wymagania ZE są niekiedy zaskakujące oraz trudne do logicznego uzasadnienia. I to najdelikatniej mówiąc, bo w praktyce potrafią uniemożliwić budowę. Proponuję spojrzeć choćby na ten wątek na naszym forum:
Nie całkiem chodzi o to, czy cos czuć. Bardziej by mnie interesowało takie coś, ze jak na przykład spuszcza się wodę ze spłuczki, to słychać bulgotanie z syfonu w umywalce. Albo w zlewie w kuchni. Chodzi o to, czy przy spuszczaniu wody skądkolwiek, nie wytwarza się podciśnienie, albo nadciśnienie w innym miejscu. Bo takie zjawiska właśnie powodują chwilową nieszczelność syfonów i wydostawanie się gazów.
A tak w ogóle, to do smrodów kup sobie ozonator. Tylko czytaj dokładnie instrukcję i przestrzegaj, żebyś rodziny nie wytruł.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się