karolina1986 Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 23 kwietnia 2018 Witam serdecznie. Mam problem, który spędza mi sen z powiek. Może ktoś był w podobnej sytuacji, lub posiada wiedzę, co teraz będzie się działo w mojej sytuacji. Otóż 3 lata temu zaczęłam budowę domu. Pierwszą łopatę wbito w ziemię miesiąc po otrzymaniu pozwolenia na budowę od starosty. W linii prostej było 6 działek przeznaczonych pod budowę domu. My zaczęliśmy budowę jako drudzy. Dziś stoi już 6 domów, wszystkie w linii prostej... tylko nasz wsunięty. Linia zabudowy wynosi u nas 6m. Po dogłębnej analizie dokumentów i licznych rozmowach z kierownikiem ustaliliśmy, ze starosta błędnie wydał pozwolenie na budowę. Nie powinien był dać pozwolenia, ponieważ adaptacja projektu nie była przystosowania do planu zagospodarowania a powinien nakazać przesunięcie domu na działce do "magicznych" sześciu metrów. Czy ktoś wie, co teraz będzie się działo? Ja tu zaczynam kompletować dokumenty do odbioru a tu takie cyrki wychodzą Przecież nie odbiorą mi budynku, który jest sprzeczny z planem zagospodarowania Początkowo mysałam, ze to wina geodetów wytyczajacych granice budynku ale to ewidentnie wina starosty. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie informacje. Link do komentarza
Draagon Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 23 kwietnia 2018 Mogło się zmienić. Ja np mam NLZ ustaloną 6 lat temu na 15m od drogi i tak mniej więcej stoją 4 inne domy a pytałem się sąsiada, który właśnie kupił działkę obok i dla niego NLZ ustalone jest na ... 1m. . Jak żyć ?:) Nie stresuj się tylko rób odbiór. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #3 Napisano 23 kwietnia 2018 A jak by coś - projektant dał ciała, ale jest ubezpieczony. Link do komentarza
karolina1986 Napisano 23 kwietnia 2018 Autor Udostępnij #4 Napisano 23 kwietnia 2018 (edytowany) chyba nie projektant. To starosta powinien wstrzymac projekt, który nie był zgodny z planem zagospodarowania, a mimo to dał pozwolenie na budowę Edytowano 23 kwietnia 2018 przez karolina1986 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 kwietnia 2018 Udostępnij #5 Napisano 23 kwietnia 2018 Skoro tak twierdzisz ................ Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 24 kwietnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 24 kwietnia 2018 Jeśli budynek został wytyczony zgodnie z pozwoleniem to nie ma problemu z jego odbiorem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się