Skocz do zawartości

Jak dobrać moc pompy ciepła w starym budynku, poddawanym termomodernizacji?

Recommended Posts

Gość johannespaulus.blogspot.de

Szanowna pani, te wyliczenia budzą moje duże wątpliwości. Pompa ciepła nigdy nie pokryje zapotrzebowania w 100%. Podane wartości temp. powietrza na czerpni, to iluzja. W eksploatacji tzw. powietrznej pompy ciepła o mocy ok.4kW przy zapotrzebowaniu grzewczej mocy cieplnej w ilości 17,44 kW istnieje konieczność jej wspomagania dodatkowym źródłem ciepła w zakresie temp od -15 st.C. do -3 st.C.  Pozdrawiam

Dnia 2.04.2018 o 18:45, Gość johannespaulus.blogspot.de napisał:

Szanowna pani, te wyliczenia budzą moje duże wątpliwości. Pompa ciepła nigdy nie pokryje zapotrzebowania w 100%. Podane wartości temp. powietrza na czerpni, to iluzja. W eksploatacji tzw. powietrznej pompy ciepła o mocy ok.4kW przy zapotrzebowaniu grzewczej mocy cieplnej w ilości 17,44 kW istnieje konieczność jej wspomagania dodatkowym źródłem ciepła w zakresie temp od -15 st.C. do -3 st.C.  Pozdrawiam

Rozwiń  

Przekazujemy komentarz eksperta z firmy NIBE:

Cytat

Nie rozumiem dlaczego w swoim komentarzu pisze Pan o mocy 17,44kW i pompie ciepła o mocy 4kW. Wg mnie wyliczenia są zrobione poprawnie i są one wykonane dla budynku 200m2 o zapotrzebowaniu mocy grzewczej na poziomie 10kW. Wyliczenia wykonałam dla pomp gruntowych NIBE F1245 8, 10 i 12kW oraz dla najnowszych powietrznych pomp ciepła NIBE F2120 o mocy do 8, 12, 16 i 20kW, które nawet przy -25 st. C osiągają 63 st. C na zasilaniu systemu grzewczego, a ich SCOP wg EN14285 wynosi 5, co jest wartością porównywalną do pomp gruntowych. Z wyliczeń wynika, że pompa powietrzna NIBE F2120-20kW i gruntowa NIBE F1245-12kW jest w stanie pokryć w 100% zapotrzebowanie na ciepło budynku o zapotrzebowaniu na moc 10kW, bez konieczności włączania grzałek czy stosowania innego szczytowego źródła ciepła. Pana stwierdzenie, że pompa ciepła nigdy nie pokryje zapotrzebowania w 100% jest nieprawdą i w 100% się z nim nie zgadzam, czego potwierdzeniem w praktyce, jest pompa ciepła NIBE F1245-8kW działająca w moim 140m2 domu położonym w Białymstoku, która jako jedyne źródło ciepła pokrywa w 100% zapotrzebowanie na ciepło.

Ponadto pisząc ogólnie w artykule zarówno o pompach gruntowych jak i powietrznych w budynkach termomodernizowanych, użyłam określenia "system z pompą ciepła", co w przypadku pomp powietrznych oznacza pompę ciepłą wraz ze szczytowym źródłem ciepła, ponieważ pompy powietrzne są najczęściej stosowane w układach monoenergetycznych i biwalentnych, co jest wyborem ekonomicznie uzasadnionym.

dr inż. Małgorzata Smuczyńska

Menedżer ds. marki NIBE

Rozwiń  

Dnia 3.04.2018 o 11:24, Redakcja napisał:
  Dnia 2.04.2018 o 18:45, Gość johannespaulus.blogspot.de napisał:

Rozwiń  

Nie rozumiem dlaczego w swoim komentarzu pisze Pan o mocy 17,44kW i pompie ciepła o mocy 4kW.

(...)

dr inż. Małgorzata Smuczyńska

Menedżer ds. marki NIBE

Rozwiń  

Wpis pani poprzednika w ogóle trudno zrozumieć.
Niby napisany po polsku, niby znam ten język, ale za Chiny trudno mi zrozumieć co autor miał na rozumie. :scratching:

:icon_biggrin:

Gość johannespaulus.blogspot.de

Szanowna pani,

podane w tekście 17,44 kW czyli w dawnym systemie jednostek odpowiada to15000 kcal/h, to wyliczeniowe zgodnie z normami zapotrzebowanie na ciepło w moim budynku. Zastosowana u mnie powietrzna pompa ciepła o mocy ok.4kW wymaga wspomagania i jej wyliczeniowy punkt biwalentny to -3 st.Celsjusza, co oznacza, że w zakresie temp. od -5st.C do -3 st.C. moja pompa ciepła pracuje wspólnie ze źródłem tzw. szczytowym (propan).COP pompy wynosi ok. 3 przy +/- O st.C. natomiast przy +10 st.C COP=ok. 4. Moja pompa ciepła zamontowana została w roku 1975 i posiada system podgrzewania miski olejowej (zużycie energii el. ok.169 kWh), wentylator i pompa obiegowa zużywa 1143 kWh, sprężarka zużywa ok.9512 kWh na 2158 godzin pracy w roku, zużycie gazu (propan) to 63 kg przy spr. ok.70% itd.Co ciekawe pompa pracuje w tym systemie  bezawaryjnie do dzisiaj!

No i ale od 1975r. w TV  jest xxx kanałów a nie tylko 2 .

Także rewolucja dotknęła (zwłaszcza) powietrzne PCi.

Sprężarki też zmieniły się o 1000000000000%.

O zgrozo nie ma już (w PCi) sprężarek tłokowych.

Współczesne powietrzne PCi bez problemów pracują przy -25 przy COP około 3.

Dnia 4.04.2018 o 22:19, Gość johannespaulus.blogspot.de napisał:

podane w tekście 17,44 kW czyli w dawnym systemie jednostek odpowiada to15000 kcal/h

Rozwiń  

Nie ma czegoś takiego jak dawny system jednostek.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Tę ścianę jako 30 oznaczył architekt, ale jest to błąd, mierzyłem ją i ma 12cm, stąd ta opinia.   Dom będzie rozbudowywany w bok, pion nie będzie ruszany.   Dwóch inżynierów budowlanych na to patrzyło, jeden z wieloletnim doświadczeniem stwierdził, że ta ściana nic nie podpiera i „nic się nie powinno stać”, a drugi młody, który dopiero robi uprawnianie uważa, że lepiej by było strop podeprzeć.
    • Poczytaj:   Niby nie nośna i przeznaczona do "bezpiecznego" wyburzenia, okazała się niewyburzalna... Odkrywki nie do końca przesądzają o tym, czy ściana jest nośna... Oglądał to jakiś budowlaniec, czy projektant( z uprawnieniami)?   Czyja to opinia?     piętro??? Jaki ma być dach? Jest już projekt rozbudowy?    
    • Dzień dobry,   Chciałbym zapytać o opinię odnośnie wyburzenia ściany działowej. Chodzi o ścianę która znajduje się na pierwszym piętrze domu jednorodzinnego. Parter oraz pierwsze piętro postawione na początku lat 60' obiegłego wieku, drugie piętro dobudowane z dachem 30 lat temu. W piwnicy pod tą ścianą nic się nie znajduje (strop w piwnicy jest równy), żadnej ściany tam nie ma. Na pierwszym piętrze jest ściana 12 cm (na planie błędnie oznaczona jako 30), ale była mierzona raz jeszcze i po skuciu tynku jest 12 cm i to jest ta feralna ściana o którą się tutaj rozchodzi. Na niebiesko zaznaczyłem ściany nosne, dłuższa 30cm i krótsza 45 cm. Na przecięciu tej ściany do zburzenia i ściany nośnej będzie wstawiana belka konstrukcyjna jeśli będzie możliwe wyburzenie tej przylegającej ściany. Dodatkowe informacje odnośnie tego piętra: wcześniej była tam podłoga na legarach zasypana pomiędzy legarami gruzem, wszystko zostało wywalone do posadzki, odzyskane 12cm wysokości i odelżone o dobre kilka/kilkanaście ton, zajęło to 1,5 konternera 10m^3. Posadzka/wylewka 120cm w "górę" (patrząc na rzut piętra ) od tej ściany do wyburzenia ma równoległe pęknięcie w tym pomieszeniu od ściany zewnętrznej do nośnej. Na drugim piętrze znajduję się ściana 12 cm+tynk, ale jest ona przesunięta o 10-15 centymetrów w "górę" patrząc na plan.  Stropy są wykonane z ackermanów. Zbrojenie/strop ułożone jest równolegle do tej ściany, która bym chciał wyburzyć, czyli prostopadle na tej dłuższej ścianie nośnej. Poniżej rzutów pięter wrzucam zdjęcia odkrywek tynku przy samym stropie na tym pierwszym piętrze. Odkrywi wykonane przy ścianie nośnej. Zrobiłem też odkrywki na środku tej ściany do wyburzenia i wygląda tam to bardzo podobnie, ale zdjęcia wrzucę później gdyż nie mam ich przy sobie. Chciałbym zaciągnąc kilku opinii i dowiedzieć się więcej o możliwości wyburzenia bądź niemożności wyburzenia tej feralnej ścinay.  Uprzedając komentarze, tak wiem, że pomieszenie będzie prostokątem, ale dom będzie rozbudowany o drugie i to pomieszenie już jest rozplanowe sensownie pod zagospodarowanie go.  Z góry dziękuje za wszelkie informację i udzielanie się w wątku.  
    • Witam. Moje pytanie dotyczy oznaczenia w MPZP w postaci „66MNR” (chodzi o działkę w miejscowości Wilkowiecko, gm. Opatów, pow. Kłobucki, woj. Śląskie, ul Polna). Co te oznaczenie… oznacza? Czy na takiej działce można budować dom, tak jak na działce budowlanej?    Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i Państwa pomoc.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...