Oktawian127 Napisano 18 lutego 2018 #1 Napisano 18 lutego 2018 (edytowany) Witam. Mam na imie Oktawian, mam 28 lat. Od roku zostałem właścicielem starego domu, który ma około 55 lat. Zbudowany jest z materiału podobnego do żużlu (aszka, muszor), nie znam prawidłowej nazwy tego surowca. W lato zrobiłem gruntowny remont. Elewacja, styropian, siatka, klej no i baranek. Wymieniłem cały dach na nowy. W środku również podłogi, sciany, okna. Od lata minęło 7 miesięcy i zauważyłem na wewnętrznych ścianach wyraźne pęknięcia, które załączam na zdjeciach. Dodam, że dom jest parterowy. Nie wiem czy podałem wszystkie informacje ale bardzo proszę o pomoc. Niedługo urodzi mi sie dziecko i obawiam się o bezpieczeństwo czy przypadkiem dom się nie zawali. Nie wiem czym spowodowane sa te pęknięcia. Najtańszym gipsem czy też dom pracuje. Martwię się bardzo, ponieważ zainwestowałem w ten dom wszystkie swoje oszczędności. Bardzo proszę o fachową poradę w tej sprawie. Z góry dziękuję. Edytowano 18 lutego 2018 przez Oktawian127 (zobacz historię edycji)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 19 lutego 2018 #2 Napisano 19 lutego 2018 Przy takich powierzchownych uszkodzeniach dom z pewnością się nie zawali. Przyczyna pęknięć może być różna - od skurczu tynku, po osiadanie budynku.
Gość Napisano 19 lutego 2018 #3 Napisano 19 lutego 2018 Dom remontowany szybko i gruntownie, tynki wewnętrzne pewnie gipsowe, dużo wody technologicznej, grzane - wszak to zima - i pęka tynk. Jeśli tynk w okolicy pęknięcia nie jest "głuchy", to nic się nie dzieje.
Jani_63 Napisano 19 lutego 2018 #4 Napisano 19 lutego 2018 @Oktawian127, jeśli ilość wpisów potwierdzających że dom się nie zawali ma Cię uspokoić, to ja też dołożę taką opinię. Jak @uroboros pisze, wygląda to na typowe pęknięcia skurczowe. Będzie trochę dłubaniny, ale da się to opanować.
Oktawian127 Napisano 19 lutego 2018 Autor #5 Napisano 19 lutego 2018 Dziękuję bardzo wszystkim za udzielenie odpowiedzi. Satysfakcjonują mnie takie opinie
Gość Napisano 19 lutego 2018 #6 Napisano 19 lutego 2018 2 minuty temu, Oktawian127 napisał: Satysfakcjonują mnie takie opinie Nie znaczy to, że nie czeka Cię zabawa z łataniem tych pęknięć kiedyś-tam... Najlepiej zrobić to przed pojawieniem się maluszka w domu, ale możesz to również zrobić podczas spaceru mamy z maluszkiem - zajmie to parę dni po godzince... Zdrowia dla mamy i "maluszka w drodze"!
Tanker Napisano 23 kwietnia 2018 #7 Napisano 23 kwietnia 2018 (edytowany) Witam Oktawianie Właśnie czytam Twój post i chętnie zadał bym Ci kilka pytań bo domek którego jestem posiadaczem i szykuje się do jego remontu jest bardzo podobny do Twojego. Jeśli bywasz jeszcze na forum to chętnie jakoś na priv pogadam, albo podam Ci swój nr telefonu (nie wiem czy tutaj można go udostępnić) Pozdrawiam Edytowano 23 kwietnia 2018 przez Tanker Dodanie tekstu (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się