XandriX Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #1 Napisano 12 lutego 2018 (edytowany) Witajcie, mam wydzielony pokój z płyt GK a na nich położona tapeta z włókna szklanego. Chciałbym położyć nową tapetę. Zastanawiam się jak usunąć tą tapetę nie uszkadzając płyty GK zbytnio... ponoć taka tapeta schodzi bardzo ciężko... czy nie ma się czego obawiać. Kupić po prostu płyn do usuwania tapety i działać szpachelką i nie powinno być problemu ? Edytowano 12 lutego 2018 przez XandriX (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #2 Napisano 12 lutego 2018 No, właśnie... To jest jeden z powodów, przez który zawsze odradzam robienie ścian, czy ich wykańczanie płytami g/k... Wypada Ci faktycznie próbować z tym płynem do usuwania tapet i ostrożnie zrywać, pewnie razem z tym rozmoczonym kartonem, potem zaszpachluj zadrapania i uszkodzenia gipsu, wygładź, zagruntuj i wtedy klej nową tapetę. Link do komentarza
duda_info Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #3 Napisano 12 lutego 2018 Dokładnie, jak zejdzie to raczej z kartonem, ale gips zostanie, poprawisz, przykleisz powinno byc dobrze, potrzebna tylko cierpliwosć. Link do komentarza
Gość Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #4 Napisano 12 lutego 2018 Tak myślę, że jeśli ściana jest nieduża, to mniej roboty będzie, jak na wierzchu dodasz nowe płyty g/k, zakleisz połączenia i będzie równiej Link do komentarza
duda_info Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #5 Napisano 12 lutego 2018 Kwestia tylko jak duże jest pomieszczenie, bo w np wąskim korytarzu, dokładanie płyt nie będzie zbyt korzystne Link do komentarza
XandriX Napisano 12 lutego 2018 Autor Udostępnij #6 Napisano 12 lutego 2018 (edytowany) 32 minuty temu, uroboros napisał: No, właśnie... To jest jeden z powodów, przez który zawsze odradzam robienie ścian, czy ich wykańczanie płytami g/k... Wypada Ci faktycznie próbować z tym płynem do usuwania tapet i ostrożnie zrywać, pewnie razem z tym rozmoczonym kartonem, potem zaszpachluj zadrapania i uszkodzenia gipsu, wygładź, zagruntuj i wtedy klej nową tapetę. Wychodzi na to, że po zrywaniu czekać mnie będzie szpachlowanie ubytków tak czy siak... i to dużych wygląda na to. Wniosek z tego jest taki, że bez szpachlowania się nie obejdzie. Znalazłem takie rozwiązanie dla tapet z włókna szklanego. Jest to szpachla przeznaczona specjalnie do tego celu... link poniżej 25 minut temu, uroboros napisał: Tak myślę, że jeśli ściana jest nieduża, to mniej roboty będzie, jak na wierzchu dodasz nowe płyty g/k, zakleisz połączenia i będzie równiej oj nie za dużo roboty i pokój się zmniejszy. 3 ściany z GK i 1 nośna z betonu. Do nowych płyt dochodzi również szpachlowanie. Zobacz na to rozwiązanie poniżej. Ogólnie wydaje mi się, że to chyba będzie to ... co myślicie ? Chyba wyjdzie najtaniej i najmniej pieprzenia. Edytowano 12 lutego 2018 przez XandriX (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #7 Napisano 12 lutego 2018 Problemem nie jest tapeta, tylko farba którą ją pomalowano. Jeśli farba była dedykowana do takiej tapety, to jest też "antydotum" - którą jest woda. Po "namoczeniu" wodą tapeta odchodzi lepiej niż papierowe, bo się nie drze - no może trochę piska Link do komentarza
XandriX Napisano 12 lutego 2018 Autor Udostępnij #8 Napisano 12 lutego 2018 (edytowany) 2 minuty temu, bajbaga napisał: Problemem nie jest tapeta, tylko farba którą ją pomalowano. Jeśli farba była dedykowana do takiej tapety, to jest też "antydotum" - którą jest woda. Po "namoczeniu" wodą tapeta odchodzi lepiej niż papierowe, bo się nie drze - no może trochę piska Czyli warto spróbować ją zdrapać... jak nie będzie szło to potraktuje to szpachlą do tego celu przeznaczoną ... Edytowano 12 lutego 2018 przez XandriX (zobacz historię edycji) Link do komentarza
joks Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #9 Napisano 12 lutego 2018 woda , nie żałować Link do komentarza
Gość Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #10 Napisano 12 lutego 2018 Dużo zależy od tego, jaką nową tapetę masz zamiar położyć - niektóre wymagają idealnie gładkiej powierzchni. Link do komentarza
XandriX Napisano 12 lutego 2018 Autor Udostępnij #11 Napisano 12 lutego 2018 2 godziny temu, uroboros napisał: Dużo zależy od tego, jaką nową tapetę masz zamiar położyć - niektóre wymagają idealnie gładkiej powierzchni. No i cała tapeta musiałaby być usunięta. Przecież jak zostaną gdzieś resztki to będzie prześwitywać nieusunięta tapeta i nie wiem czy bąble dodatkowo nie wyjdą... Link do komentarza
Gość Napisano 12 lutego 2018 Udostępnij #12 Napisano 12 lutego 2018 Tapeta z satynowym połyskiem pokazuje KAŻDE ziarenko piasku, czy najdrobniejsze nierówności podłoża... Link do komentarza
XandriX Napisano 12 lutego 2018 Autor Udostępnij #13 Napisano 12 lutego 2018 Zdecydowałem się na specjalną okładzinę ścienną, którą nakłada się na tapetę z włókna szklanego. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się