przemty Napisano 4 listopada 2017 Udostępnij #1 Napisano 4 listopada 2017 Ponieważ zbliżamy się powoli do wykonania dachu to mam pytanie o instalację odgromową. Na etapie zasypywania fundamentów położono otok z bednarki i wypuszczono w narożnikach wyjścia. Więc teraz trzeba to połączyć z dachem i stąd pytanie: czy instalację odgromową musi rozprowadzić po dachu elektryk z uprawnieniami czy może to zrobić ekipa od dachu a elektryk musi odebrać instalację? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij #2 Napisano 6 listopada 2017 Nie ma znaczenia kto fizycznie zrobi taką instalację. Istotne jest sprawdzenie poprawności jej wykonania i dokonanie niezbędnych pomiarów (m. on. rezystancji uziemienia) . Link do komentarza
MrTomo Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij #3 Napisano 6 listopada 2017 O tyle nie ma znaczenia o ile nie trzeba będzie poprawiać albo wręcz robić od nowa. 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij #4 Napisano 6 listopada 2017 35 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Nie ma znaczenia kto fizycznie zrobi taką instalację. Istotne jest sprawdzenie poprawności jej wykonania i dokonanie niezbędnych pomiarów (m. on. rezystancji uziemienia) . Nie tak hop siup, kto wystawi metrykę? Autorowi radzę zapoznać się z tym materiałem https://budujemydom.pl/instalacje/instalacja-odgromowa/a/23267-jak-sprawdzic-czy-instalacja-odgromowa-jest-niezbedna Dnia 4.11.2017 o 21:14, przemty napisał: Na etapie zasypywania fundamentów położono otok z bednarki i wypuszczono w narożnikach wyjścia. Niby kto położył? Gdzie wyprowadzenie do głównej szyny wyrównawczej? Link do komentarza
przemty Napisano 20 listopada 2017 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 listopada 2017 (edytowany) Dnia 6.11.2017 o 09:36, retrofood napisał: Niby kto położył? Gdzie wyprowadzenie do głównej szyny wyrównawczej? Ekipa budowlana w postaci pierścienia. Wyjścia z ziemi czyli wystająca bednarka w narożnikach. Edytowano 20 listopada 2017 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
pikuś1 Napisano 26 marca 2018 Udostępnij #6 Napisano 26 marca 2018 instalacja nie jest wymagana , ale ja mam , wykonastwo nie istotne - materiały dostępne np. Galmar - w najwyższych miejscach budynku , kominy , anteny , blacharka , oczywiście połączyć to z bednarką , sprawdzić . strzeżonego pan Bóg strzeże !. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się