Skocz do zawartości

Wstawienie drzwi balkonowych

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie wstawienia drzwi balkonowych - poniżej dwa 'projekty', nie wiem który będzie łatwiejszy do wykonania. W pierwszym wiąże się to z wykuciem nowego otworu w ścianie - czy potrzebuję wtedy pozwolenia na budowę czy tylko na zgłoszenie? Jest to ściana z cegieł w kamienicy (własność).

W drugim projekcie jest 'tylko' powiększenie otworu na drzwi i do tego zmiana okien + przeniesienie kaloryfera. Czy tu też potrzeba pozwolenia na budowę czy na zgłoszenie?

Ewentualnie wchodzi w grę jeszcze likwidacja okien i wstawienie na ich miejsce drzwi po całości - tylko gdzie wtedy najlepiej przenieść kaloryfer?

A może inne pomysły? Powód remontu - wejście do ogródka od strony ulicy.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

1.jpg

2.jpg

Edytowano przez Damian.gfc (zobacz historię edycji)

Z wykuciem całkiem nowego otworu na drzwi balkonowe wiązałaby się można powiedzieć potężna przeróbka nadproża jeśli byłaby w ogóle możliwa.Ja bym drogą "najmniejszego oporu" zastosował wariant drugi.Wtedy z nadprożem nic nie robisz i dajesz zamiast np grzejnika V22 lub C22 bo taki chyba masz ,grzejnik V33 lub C33 o tej samej mocy cieplnej ale krótszy.Fakt że wtedy więcej odstaje od okna ale coś za coś. Tak to widzę tak na szybko.

55 minut temu, Buster napisał:

Z wykuciem całkiem nowego otworu na drzwi balkonowe wiązałaby się można powiedzieć potężna przeróbka nadproża jeśli byłaby w ogóle możliwa.Ja bym drogą "najmniejszego oporu" zastosował wariant drugi.Wtedy z nadprożem nic nie robisz i dajesz zamiast np grzejnika V22 lub C22 bo taki chyba masz ,grzejnik V33 lub C33 o tej samej mocy cieplnej ale krótszy.Fakt że wtedy więcej odstaje od okna ale coś za coś. Tak to widzę tak na szybko.

słuchaj Bustera dobrze Ci radzi.

i uwierz mi nie chce Ci się wykuwać starego nadproża i wstawiać dłuższego

Takie remonty,  w rozumieniu przepisów ustawy Prawo budowlane należy zakwalifikować do przebudowy obiektu budowlanego, a więc ich wykonanie wiąże się z koniecznością uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę.

Na 1 wariant bardzo kosztowny raczej nie dostaniesz zgody i pozwolenie na budowę.

Wariant drugi bardzo możliwy i przyłącza od grzejnika nawet pasują.

Wariant trzeci drzwi po całości + grzejnik podłogowy - optymalne rozwiązanie współgra z elewacją.

Dowiedz się czy od konserwowego  nie potrzebna zgoda (rejestr zabytków).

Do tego jeszcze, schody lub taras zewnętrzny.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Na razie obstawiałbym wilgoć. Bardzo prawdopodobne, że obecną tam w wyniku jakiegoś przecieku i zalania stropu. Na pierwszym zdjęciu wygląda to jak plama/zaciek sięgająca dalej od krawędzi ściany, w głąb pomieszczenia.  Żeby coś podpowiedzieć z sensem trzeba mieć informację o tym co jest po drugiej stronie tego stropu i ściany. Płaski dach, strych, to ściana zewnętrzna czy wewnętrzna? Czy jest tam izolacja cieplna i gdzie? Co do rozróżnienia wilgoć czy grzyb, to akurat szczególnie łatwo o zagrzybienie w miejscach zawilgoconych. 
    • Dzień dobry, Wybór między blachodachówką a panelami na rąbek stojący typu „click” często sprowadza się do kompromisu między czasem realizacji a efektem końcowym. Blachodachówka, szczególnie w wersji modułowej, daje się szybko zamontować, co wynika z jej wymiarów, łatwości transportu oraz prostoty w docinaniu i dopasowaniu do połaci. To rozwiązanie szczególnie chętnie wybierane przy inwestycjach, gdzie liczy się tempo prac i ograniczenie kosztów związanych z robocizną. Panele na rąbek wymagają więcej precyzji – zarówno w przygotowaniu podkonstrukcji, jak i w samym montażu. Montaż tych paneli zajmuje więcej czasu i wymaga większego doświadczenia ze strony wykonawcy, ale efekt wizualny oraz szczelność połączeń przewyższają rozwiązania klasyczne. To rozwiązanie często stosowane przy projektach nowoczesnych lub tam, gdzie dach jest mocno wyeksponowany. W praktyce o wyborze powinien decydować nie tylko wygląd, ale też stopień skomplikowania dachu, dostępność ekipy z doświadczeniem w danym systemie oraz oczekiwania inwestora co do trwałości i estetyki. Przy prostych połaciach obie opcje są funkcjonalne, ale przy bardziej wymagających geometrach panele na rąbek mogą wymagać więcej pracy na detalu. ___________________________________ Panele dachowe na rąbek PD-510 https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/panele-dachowe-blacha-na-rabek-stojacy/
    • Dzień dobry, chętnie wykonam badania gruntu pod domy jednorodzinne. Mogę też zweryfikować badania geologiczne przedstawione przez sprzedającego. Pomogę w decyzji o zakupie działki. Doradzę co zrobić jak na działce nawiercimy wodę lub co począć jak jej nie ma. Działam w województwach małopolskim, świętokrzyskim i na podkarpaciu. Zapraszam do kontaktu na priv.
    • Dzień dobry, sprawdzę i napiszę odpowiedź na PW. Marcin
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...